Dziękuję ten patyk brzozowy ma już jakieś małe gałązki, także myślę, że szybko urośnie, tylko na początek dostanie barykadę, by ktoś go nie połamał, przez przypadek
Basiu, wyczytałam Twój wpis, chyba u Eliski, że suche gałązki z tuj wyrzucasz na Bio. Zastanawiam się nad tym, czy można je na kompost przeznaczać? Bo moja mama po kilka worków "śmieci"z tuj oddaje na Bio a mogłabym brać do nas na kompost.
No właśnie taką fajną ściółkę chciałam pomieszać z ziemią, nie chciałam by był to tylko kupny torf, chociaż mam jakiś zapas w garażu. Mam takie miejsca z dębami
Ja mam ich bardzo dużo. Na kompost, one raczej się nie nadają, zakwaszą go. Można z nich zrobić sobie kwaśny kompost. Raz próbowałam go zrobić, nasypałam sucholców do worka, ale one chyba za suche były, bo nic mi z tego nie wyszło, cały sezon tak stały w cieniu i nic. Chyba powinnam dodać trochę zielonych, bardziej mokrych, albo często to polewać wodą?
Można je polać rozpuszczonym w wodzie mocznikiem (roztwór 5%). Mocznik bardzo przyspiesza proces kompostowania.
Basiu, fajny prezent sobie sprawiłaś.
Aha, dziękuję za odpowiedź.
Może jak z trawą połączyć to rozłożyłoby się i jak Hania radzi dodać mocznik. Rozumiem. U mnie tuje młode to jeszcze nie miałam okazji kompostować tych suchych kolek.
Ale mocznik to w tym tygodniu dodałam i otworzyłam klapę aby deszcz zraszał. Zobaczymy jak będzie z rozkładaniem się tych wszystkich resztek.
Pozdrawiam.