Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 21:07, 12 maj 2024

vita napisał(a)

Wspaniały widok, wszystkie rośliny też moje ulubione Widzę, że cięższe roboty za Wami, ale takie zwykle się opłacają, a efekty cieszą. Sukienka piękna, lubię szydełkowe roboty

O rodgersje chcę w tym roku bardziej zadbać, bo w zeszłym trochę jakby mniej okazała była. Teraz dostała dużo kompostu, trochę obornika, zabaczę czy będzie miała większe liście. W jednym odcinku Maja w ogrodzie, była taka ogromna, moja taka nigdy nie była.
Basieksp 21:09, 12 maj 2024

Joku napisał(a)
Mnie się te widoczki też bardzo podobają.

Te rabatki się zmieniają, wyrzuciłam z nich jasnote, zaczynała wszystko zagłuszać. I brunera w tym zakątku zginęła po zimie, ale w innym miejscu je mam, może dosadzę
Joku 21:13, 12 maj 2024

Basieksp napisał(a)
W majówkę porządkowaliśmy rów, przy naszym płocie,
podsypalismy go ziemią i obsialismy trawą, u góry posadziłam dabrówkę, chodzi o to by ziemia się nie osuwała, po remoncie drogi tak nam go podkopali, zgłosiliśmy to do gminy, niby poprawili no ale jak to bywa.

Na moim osiedlu na jednej z ulic też jest rów melioracyjny, głębszy niż ten twój. Brzegi zostały wyłożone kratkami betonowymi, takimi jak do utwardzania parkingów. Ciągle zarasta to chwastami, wygląda niezbyt estetycznie. Ludzie różnie sobie radzą, niektórzy puszczają chwasty na żywioł, inni chyba od czasu do czasu pryskają czymś na chwasty. Podejrzewam że z czasem samoistnie zasieje się u was trawa, jakieś chwasty. Może systematycznie kosić ten samosiew? Z czasem powinno się wytworzyć coś na kształt trawnika. Jak gmina będzie czyścić to nie będzie żal wysadzonych roślin, pracy przy pieleniu.
Basieksp 21:13, 12 maj 2024

A dziś azaliowo rodrndronowy szał w Arboretum Wirty Udało nam się trafić na azalie, rododendrony i liliaki
Basieksp 21:17, 12 maj 2024

Basieksp 21:19, 12 maj 2024

Basieksp 21:20, 12 maj 2024

Basieksp 21:22, 12 maj 2024

Tam jest pięknie o każdej porze roku
Joku 21:29, 12 maj 2024

Ciekawy i pachnący spacer po arboretum.
Rodgersja lubi dużo wody, podejrzewam że to jest przyczyna słabszego wzrostu. Mam ją, po każdej suszy niemalże zamiera pomimo podlewania.
Basieksp 21:32, 12 maj 2024

Joku napisał(a)

Na moim osiedlu na jednej z ulic też jest rów melioracyjny, głębszy niż ten twój. Brzegi zostały wyłożone kratkami betonowymi, takimi jak do utwardzania parkingów. Ciągle zarasta to chwastami, wygląda niezbyt estetycznie. Ludzie różnie sobie radzą, niektórzy puszczają chwasty na żywioł, inni chyba od czasu do czasu pryskają czymś na chwasty. Podejrzewam że z czasem samoistnie zasieje się u was trawa, jakieś chwasty. Może systematycznie kosić ten samosiew? Z czasem powinno się wytworzyć coś na kształt trawnika. Jak gmina będzie czyścić to nie będzie żal wysadzonych roślin, pracy przy pieleniu.

Ten nasz jest tak na około 1-1,5 metra głeboki. Właśnie obsialismy go trawą. Ale mamy z niego też korzyści, bo rośnie w nim żywokost, robimy z niego gnojówkę