Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 09:57, 17 maj 2026

Jakieś kolory też są
Gosialuk 10:06, 17 maj 2026

Pięknie się rabarbar dłoniasty prezentuje. A czy wycinasz u niego kwiatostany?
Ja nadal czekam, aż trafię go w jakiejś szkółce. Nie chcę zamawiać internetowo.
Zielono i soczyście. U mnie funkie i rodgersje na podobnym etapie. I też mam nadzieję, że ślimaki moich funki nie zauważą.
Za to sarenki zauważyły. Jakaś jedna odmiana bardzo im posmakowała.
Basieksp 10:21, 17 maj 2026

A dziś sadzenie. Znalazłam takie rośliny wodne, mięta, babka, czermień błotną, potocznik wąskolisty, tojeść błotną, one musza być zdezynfekowane, uczę się jak je sądzić, co robić. Będę je płukać w roztworze soli, potem kilka razy w wodzie, potem sadzenie.
Ale żeby nie było, że tylko w oczku coś sadzenie, do ogrodu też coś mam. Tu też nie jest łatwo, bo muszę poszukać, wymyślić miejsce Kolana już mnie bolą od upychania Ale kupiłam dwa wiciokrzew, powojnik i borówkę.

Basieksp 10:24, 17 maj 2026

A wczoraj takie widoki nad naszym jeziorem, strasznie głośno było Ptaki mocno się przekrzykiwały, do tych wszystkich jeziorkach, dołączyły jaskółki, pierwszy raz je widziałam nad wodą, latały nad trzcinami, wodą.
Pogoda nie tak ładna jak dziś, dodatkowo pod wieczór ale niebo fajnie odbijało się w tafli wody i te ptaki Mogłabym tak cały czas wysłuchiwać się w te ptasie śpiewy
Basieksp 10:30, 17 maj 2026

Gosialuk napisał(a)
Pięknie się rabarbar dłoniasty prezentuje. A czy wycinasz u niego kwiatostany?
Ja nadal czekam, aż trafię go w jakiejś szkółce. Nie chcę zamawiać internetowo.
Zielono i soczyście. U mnie funkie i rodgersje na podobnym etapie. I też mam nadzieję, że ślimaki moich funki nie zauważą.
Za to sarenki zauważyły. Jakaś jedna odmiana bardzo im posmakowała.

U mnie sarenki napewno się nie zjawią. Chociaż, gdyby się zjawiły, nie licząc strat, gdzieś tam w głębi siebie cieszyłabym się z takich gości, a pewnie potem użalałabym się nad stratami

Rabarbar jest coraz większy. Tak go podpatruję, za chwilę będzie mu tam ciasno, ale innego miejsca nie mam Kwiatostan mi zostawiam. Ten mój zamawiałam przez internet, na allegro, ładna sadzonka przyszła i ładnie się przyjął
anabuko1 10:53, 17 maj 2026

Basieksp napisał(a)
A ogrdowo, dziś raczej na zielono Josty i takie różne
Hosty ładnie wystartowały, już są ładne, widać je Mam nadzieję, ze ślimaki ich nie zauważą

Piękne paprocie.
Zwłaszcza ta szara.
Dobrze się sprawuje ?
Dobrze zimuje ?
Hosty ładnie się prezentują.
Ciemiężnica ładnie się rozwija. Też ją mam. Nawet przybyli jej.
Kiedyś próbowałam przesadzić i urwałam korzeń.Ma długi palowy, trudny do wykopania. Trzeba dużo odkopać od razu.
Swoją już zostawiłam w tym m miejscu. Trochę ją upały podpalają później. Ale trudno. Nie h sobie już tam rośnie.