Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Magara 23:49, 21 sie 2024

Basia, u nas innych też nie ma. Podgrzybki pojedyncze, kozaków - prawie nie ma, dziwne to bardzo. Prawdziwki - zdarzają się, ale robaczywe przeokrutnie. Zaczęły się pojawiać borowiki amerykańskie, ale jakoś nie mam do nich przekonania
Gosialuk 12:04, 22 sie 2024

Internety piszą, że smaczny. Polska nazwa: Złotak wysmukły. Musiałam doczytać co to za dziwo.
Basiu śliczne kadry z ogrodu. Troszkę jesienne, ale tak ciut, ciut.
daszum 22:21, 22 sie 2024

Basiu cofnęłam się sporo do tyłu, żeby przypomnieć sobie Twój romantyczny ogródek .
Jest pełen różności, kolorowy, wszystko bujnie rośnie.
Widzę kwitnące ogrodówki i duże kępy jeżówek.
U mnie ogrodówki kwitną co 3 lata, a jeżówki traktuję jako jednoroczne.
Magara 22:58, 22 sie 2024

Gosia - też czytałam, że smaczny, ale on tak jakoś mało grzybowo pachnie
I "mięsa" w nim mało, głównie gąbka A ja grzyby do suszenia selekcjonuję w wersji de luxe - gąbka idzie do śmieci bo tam robaki i ich odchody przeważnie są
Basieksp 23:48, 22 sie 2024

Magara napisał(a)
Basia, u nas innych też nie ma. Podgrzybki pojedyncze, kozaków - prawie nie ma, dziwne to bardzo. Prawdziwki - zdarzają się, ale robaczywe przeokrutnie. Zaczęły się pojawiać borowiki amerykańskie, ale jakoś nie mam do nich przekonania

Prawdziwki cieszą jak się znajdzie, ale tak sobie zawsze myślę, że podgrzybki wcale nie są gorsze od prawdziwków, ja je lubię, a jak nie są przerośnięte, no i fajnie się je zbiera, bo rosną w większych grupach
Basieksp 23:53, 22 sie 2024

Gosialuk napisał(a)
Internety piszą, że smaczny. Polska nazwa: Złotak wysmukły. Musiałam doczytać co to za dziwo.
Basiu śliczne kadry z ogrodu. Troszkę jesienne, ale tak ciut, ciut.

Też o tych grzybach słyszałam, ale ich nie zbieram, bo nie jestem pewna. Chyba nawet tak do końca nie trafiłam na takiego, albo poprostu ominęłam. Za to zawsze znajdę jakiegoś szatana A ogrodowo to ja ogólnie lubię jesień w swoim ogrodzie, też jest ładna mam takie wrażenie, że wszystko zwalnia, nie pędzi tak jak wiosną i latem, można odpocząć, tak jakoś mam
Basieksp 23:57, 22 sie 2024

daszum napisał(a)
Basiu cofnęłam się sporo do tyłu, żeby przypomnieć sobie Twój romantyczny ogródek .
Jest pełen różności, kolorowy, wszystko bujnie rośnie.
Widzę kwitnące ogrodówki i duże kępy jeżówek.
U mnie ogrodówki kwitną co 3 lata, a jeżówki traktuję jako jednoroczne.

Tak trochę lubie taki klimat w ogrodzie mam jeszcze sporo rzeczy do przerobienia, przesadzenia, ale tak jest chyba w każdym ogrodzie Jeżówki u mnie same się wysiewają, na wiosnę mam je w nadmiarze, wyrywam A ogrodowki kwitną u mnie co rok, ale nie mają bardzo dużo kwiatów, za to zimują ładnie
Magara 23:59, 22 sie 2024

Basia, ja po kilku latach mieszkania w grzybowym rejonie dochodzę dokładnie do tych samych wniosków Prawdziwek cieszy - jak się go znajdzie, ale pożytku przeważnie z niego nie ma
Jeżeli chodzi o walory smakowe i zdolność suszenia - podgrzybki nie mają sobie równych
Joku 15:45, 23 sie 2024

Tak ciekawie piszecie o podgrzybkach że aż musiałam sprawdzić w necie co to za jeden. Przyznam się że zupełnie inaczej go sobie wyobrażałam. Całe szczęście że na grzyby nie chodzę.
Basieksp 15:55, 23 sie 2024

Joku napisał(a)
Tak ciekawie piszecie o podgrzybkach że aż musiałam sprawdzić w necie co to za jeden. Przyznam się że zupełnie inaczej go sobie wyobrażałam. Całe szczęście że na grzyby nie chodzę.

Ja zanim poznałam mojego eM,
to tylko maślaki i zajączki znałam, bo tam gdzie mieszkałam to nie było lasów grzybowych Ale gdybyś się jednak wybierała na grzyby to wcześniej daj nam znać możemy być w kontakcie, małe szkolenie ? Sama nie zbieraj