Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 11:31, 13 paź 2024

ajka napisał(a)
Cudowne jesienne kolory. Uwielbiam połączenie żółci i czerwieni jesienią w ogrodzie. A u ciebie tej czerwieni całkiem sporo.

Jak byłam u Mrokasi i Agatorek z wizytą to tez pokazywały miejsca gdzie psy kopią na okrągło i nie ma na nie siły. Trzeba przyjąć to do wiadomości i pogodzić się z ich brzydkim nawykiem. Przecież tym cudnym mordkom nie da się nie wybaczyć.

Ja się na nią nie gniewam Na szczęście znam te jej miejsca i od czasu do czasu zaglądam tam, czy nie trzeba czegoś zakopać
Wczoraj, w słońcu ogród ładnie wyglądał, aż się chciało popracować co do tych kolorów, to mam wrzenie, że mam ich za mało. Ale to chyba, większość z nas ma czasmi taki niedosyt ogrodowy
Basieksp 12:13, 13 paź 2024

Magara napisał(a)
I gdzie zdjęcia z sadzenia darów???

Wywołana, wyskoczyłam zrobić zdjęcia
Basieksp 12:20, 13 paź 2024

No i tak, paprotki trafiły pod świerk, do towarzystwa mają hortensje ogrodową. Mają tam dużo miejsca, mogą tam śmiało się rozrastać, taki jest plan zdjęcia słabe, bo zimno jak nie wiem, dłonie mi marzły.

Druga część paprotek poszła pod dziką różę, obok wędzarni, też mają tam pełną swobodę na rozrastanie

Basieksp 12:22, 13 paź 2024

A przy okazji, róża zaczyna się ładnie przebarwiać

I hortensja też
Basieksp 12:53, 13 paź 2024

Dalej, mniej przyjemne dla oka, rów i barwinek. Trawa w rowie nie skoszona do końca, bo na tych kamieniach rozwaliła się wczoraj podkaszarka, eM zdążył wykosić tylko brzeg. Tu posadziłam barwinek, w te puste placyki. Nie mogę wykarczować całego zielska i trawy, bo podczas opadów ziemia się osuwa, a z nią obawiamy się o nasz murek od płotu. Będę wyrywać ,tak kawałkami, jak barwinek się przyjemie, to będę mu w miarę jego wzrostu robić miejsce. A rów nam tak mocno podkopali a znim płotek jak robili polbruk na drodze. Reklamowałam to, wczesną wiosną, dowieźli trochę ziemi z powrotem, no ale... Rów nie jest nasz. Nie wiem czy, jak go już obsadzę, czy znowu nie będą go oczyszczać i wszystko mi zniszczą. Narazie my go kosimy, no i dobrze, bo to co zrobili przy remoncie drogi, z tym rowem, lepiej niech go już nie ruszają... Dlatego powoli sądzę tam takie rośliny, których nie będzie mi aż tak bardzo żal.
Tu pierwsza część rowu, w tych palcykach posadziłam barwinek, rosną tam też fiolki.
Druga część rowu. Rów jest średnio głęboki, brzegi dość strome, woda jest w nim tylko jak pada deszcz. Tu posadziłam tylko barwinek. Przy bramie, wcześniej posadziłam takie tam rośliny. Jest tu tylko około 20 cm ziemi, pod tym jest beton, sucho latem, ale te narazie dają radę. Bliżej rowu, nie ma już betonu i tam same wysiały się rudbekie, zostawiam je tam. No i w tym rowie rośnie dużo żywokostu, on też zostaje, mamy go na gnojówki.
Tu na zdjęciu widać ile jest kamieni na zewnętrznym brzegu tego rowu, zielsko tam rośnie, kosić to jest naprawdę trudno, kamienie strzelają. Nie wiem czy coś poza zielskim będzie tam rosło. Chciałbym coś czego, nie będzie trzeba kosić, a zadarni i wzmocni rów, szczególnie od strony naszego płotu.
Basieksp 13:15, 13 paź 2024

Ostatnia część rowu, najdłuższa. Tu wcześniej posadziłam przy murku dąbrówkę, trochę tojeści rozesłanej, (jeszcze jej nie widać, taka mała), tyle ile miałam, sama wysiała się jasnota. I podobnie jak w całym rowie, jak moje rośliny będą się rozrastać, będę im wyrywać trawę i zielsko, tak powoli. Hmm kiedy to będzie... ?
Ale żeby, nie było że tylko w rowie wczoraj siedziałam, trochę barwinku posadziłam też pod płotem. Mamy taki pas około 2 metry, wzdłuż całej szerokości działki, rosną tam jakieś jałowce, liliak, jakieś żywotniki, kalina, krzewuszka i trzmielina. To jest gospodarcza część naszej działki. W tej chwili cały ten pas jest trochę zasłonięty paletami, one też czasami u nas muszą być. Dlatego już wcześniej, pomiędzy tymi roślinami posadziłam barwinek i fiołki. Wczoraj trochę go dosadziłam z tego co dostałam od Bożenki przy okazji trzmielina pięknie wygląda, szkoda, że tam rośnie, pod tym płotem, mało widoczna, no ale tam też coś musi rosnąć

Szkoda, że wczoraj nie zrobiłam jej zdjęcia, dziś bez słońca, w deszczu, słabe zdjęcia Ale trzmielina i tak się popisuje
Kordina 13:36, 13 paź 2024

Basiu trzmielina zjawiskowa mimo deszczu powodzenia w rowie
Basieksp 13:45, 13 paź 2024

Kordina napisał(a)
Basiu trzmielina zjawiskowa mimo deszczu powodzenia w rowie

Teraz już tak spokojniej podchodzę do tematu rowu, najgorzej było po remoncie drogi, ale to ze względu na nasz płot. Teraz, tak powoli, będę sobie nad nim pracować, zobaczę co z tego wyjdzie Ostatnio sąsiad tyko trochę się dziwił, co ja w tym rowie robię Ale już trochę znają te moje ogrodowe zapędy
Judith 14:05, 13 paź 2024

Trzmielina zjawiskowa!
Będzie u mnie na nowej półkolistej .
Basieksp 14:20, 13 paź 2024

Judith napisał(a)
Trzmielina zjawiskowa!
Będzie u mnie na nowej półkolistej .

Dziękuję za trzmielinę Ma już trochę lat, jest dość duża i posadsona w najmniej fajnym miejscu u nas. Chociaż widać ją od drogi, rośnie tam też ogromna kalina i pachnący liliak, przy drodze. Żałuję, że akurat te rośliny, tam posadziliśmy, a nie w części ogrodowej. Pewnie dlatego, że wtedy jeszcze, nie było mnie na Ogrodowisku