Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Joku 19:23, 13 paź 2024

Chodząc na spacery po osiedlu obserwuję nasze rowy (na mojej ulicy ich akurat nie ma). U nas była wywieszka że właściciele posesji sąsiadujących z rowami powinni sami o nie dbać. Czytając o twoich obawach myślę że ten wariant jest lepszy. Wiadomo, samemu nie zniszczy się efektów własnych starań. Chociaż ludzie mniej zaangażowani ogrodowo mogą taki wymóg gminy przeklinać.
Na dnie "naszych" rowów zazwyczaj płynie trochę wody (akurat w tym sezonie od czasu do czasu padało), samoistnie pojawiły się rośliny lubiące takie miejsca, coś co mi wygląda na miętę wodną. I coś jeszcze, czego nie znam. Całkiem fajnie to wygląda, w tych miejscach trawa zanikła.
Basieksp 20:15, 13 paź 2024

Joku napisał(a)
Chodząc na spacery po osiedlu obserwuję nasze rowy (na mojej ulicy ich akurat nie ma). U nas była wywieszka że właściciele posesji sąsiadujących z rowami powinni sami o nie dbać. Czytając o twoich obawach myślę że ten wariant jest lepszy. Wiadomo, samemu nie zniszczy się efektów własnych starań. Chociaż ludzie mniej zaangażowani ogrodowo mogą taki wymóg gminy przeklinać.
Na dnie "naszych" rowów zazwyczaj płynie trochę wody (akurat w tym sezonie od czasu do czasu padało), samoistnie pojawiły się rośliny lubiące takie miejsca, coś co mi wygląda na miętę wodną. I coś jeszcze, czego nie znam. Całkiem fajnie to wygląda, w tych miejscach trawa zanikła.

U nas jak nie pada to jest tam zupełnie sucho. Narazie rozmawiałam z naszym radnym i zaproponowałam, że sami będziemy wykaszać ten rów. W sumie ten nasz radny, to go też czasami wcześniej kosił, bo tak się złożyło, że to nasz sąsiad, z za płotu
anabuko1 20:37, 13 paź 2024

Basieksp napisał(a)
Ostatnia część rowu, najdłuższa. Tu wcześniej posadziłam przy murku dąbrówkę, trochę tojeści rozesłanej, (jeszcze jej nie widać, taka mała), tyle ile miałam, sama wysiała się jasnota. I podobnie jak w całym rowie, jak moje rośliny będą się rozrastać, będę im wyrywać trawę i zielsko, tak powoli. Hmm kiedy to będzie... ?
Ale żeby, nie było że tylko w rowie wczoraj siedziałam, trochę barwinku posadziłam też pod płotem. Mamy taki pas około 2 metry, wzdłuż całej szerokości działki, rosną tam jakieś jałowce, liliak, jakieś żywotniki, kalina, krzewuszka i trzmielina. To jest gospodarcza część naszej działki. W tej chwili cały ten pas jest trochę zasłonięty paletami, one też czasami u nas muszą być. Dlatego już wcześniej, pomiędzy tymi roślinami posadziłam barwinek i fiołki. Wczoraj trochę go dosadziłam z tego co dostałam od Bożenki przy okazji trzmielina pięknie wygląda, szkoda, że tam rośnie, pod tym płotem, mało widoczna, no ale tam też coś musi rosnąć

Szkoda, że wczoraj nie zrobiłam jej zdjęcia, dziś bez słońca, w deszczu, słabe zdjęcia Ale trzmielina i tak się popisuje

Trzmielina jest cudna Nr jeden
Basieksp 20:49, 13 paź 2024

anabuko1 napisał(a)

Trzmielina jest cudna Nr jeden

Dziękuję W tym roku dość późno się przebarwia, chyba dlatego, że u nas jednak dość często padało. Pamiętam jednego roku jakoś chyba we wrześniu, przebarwiła się i prawie od razu zgubiła wszystkie liście.
Magara 22:48, 13 paź 2024

Jestem na bieżąco, chyba?
Paprocie to te słynne limonkowe od Bożenki? te, na które też jestem zapisana na n/n sezon?
Ciekawa jestem efektu u Ciebie na wiosnę, szczególnie pod świerkiem

Z rowem trochę zgłupiałam, ale kolejne zdjęcia mi rozjaśniły.
Basia, ale czy to nie jest tak, że Gmina ma obowiązek rowy oczyszczać co jakiś czas i te Twoje nasadzenia szlag trafi???? U siebie problemu nie mam bo droga prywatna, ale widzę, że rowy przy drodze gminnej są raz na jakiś czas "czyszczone". Efekt końcowy jest taki, że się zawsze zastanawiam czy ślepy oczyszczał czy pijany, wygląda to tragicznie, totalna demolka, no ale robota zaliczona...
Jeżeli odpowiedź na moje pytanie jest negatywna - to obsadzanie zadarniaczami jest jak najbardziej ok Gdyby Ci brakło dąbrówki to zapraszam w przyszłym sezonie do siebie - w trawie rośnie, trzeba wydłubać

P.S. A o runiance japońskiej myślałaś?
Basieksp 23:26, 13 paź 2024

Magara napisał(a)
Jestem na bieżąco, chyba?
Paprocie to te słynne limonkowe od Bożenki? te, na które też jestem zapisana na n/n sezon?
Ciekawa jestem efektu u Ciebie na wiosnę, szczególnie pod świerkiem

Z rowem trochę zgłupiałam, ale kolejne zdjęcia mi rozjaśniły.
Basia, ale czy to nie jest tak, że Gmina ma obowiązek rowy oczyszczać co jakiś czas i te Twoje nasadzenia szlag trafi???? U siebie problemu nie mam bo droga prywatna, ale widzę, że rowy przy drodze gminnej są raz na jakiś czas "czyszczone". Efekt końcowy jest taki, że się zawsze zastanawiam czy ślepy oczyszczał czy pijany, wygląda to tragicznie, totalna demolka, no ale robota zaliczona...
Jeżeli odpowiedź na moje pytanie jest negatywna - to obsadzanie zadarniaczami jest jak najbardziej ok Gdyby Ci brakło dąbrówki to zapraszam w przyszłym sezonie do siebie - w trawie rośnie, trzeba wydłubać

P.S. A o runiance japońskiej myślałaś?

No i tu jest największy problem, eM też o tym mi mówi. Tylko tyle, że ten rów wygląda jak wygląda i jest wzdłuż całej naszej działki, od frontu, no szpeci. Dlatego nie chcę tam czegoś, czego było by mi bardzo żal. Jak dąbrówka i barwinek dadzą radę to tak zostawię, zobaczę co z tego wyjdzie. Póki coś, eM kupuje nową podkaszarkę
Magara 00:07, 14 paź 2024

Basia, no to w takiej sytuacji trzeba sadzić "badziew", i to taki, który i tak odbije niezależnie od decyzji samorządowych
Basieksp 08:17, 14 paź 2024

Magara napisał(a)
Basia, no to w takiej sytuacji trzeba sadzić "badziew", i to taki, który i tak odbije niezależnie od decyzji samorządowych

No dokładnie tak, o to mi chodzi
Margo2 13:39, 14 paź 2024

Według mnie gmina faktycznie powinna dbać o rowy, bo dzięki nim jest mniejsze ryzyko powodzi.
Jak patrzę na te zdjęcia, to mi się nóź w kieszeni otwiera, że nie myślą na zapas.
Dopiero jak dojdzie do nieszczęścia to lament.
Na innym forum była dziewczyna, która za zgoda gminy zagospodarowała taki rów, ale pod warunkiem, że będzie dbała o przepustowość.
Zrobiła to przepięknie. Posadziła normalne rośliny lubiące warunki wodne. Sporo host tam poszło.
sylwia_slomc... 13:46, 14 paź 2024

Basieksp napisał(a)

Dziś było trudniej kilka samochodów w naszym wczorajszym miejscu coś tam nazbieraliśmy, tak połowę tego co wczoraj, ale dużo robaczych, dziś było. Za to pod wieczór pojechaliśmy na spacer z Azą Nasza Aga bardzo lubi canie, ale się cieszyła, ja miałam drugie tyle. Pełno ich tam było. Dziś pierwszy raz zrobiłam canie w zalewie octowej, ciekawa jestem jak będą smakowały?

Ale zbiory