Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

LIDKA 07:55, 29 sty 2025

Chyba Ela z Ptasiego Gaju pisała kiedyś że wywarem lub gnojówką z bananów podlewa powojniki.
Można zapytać bo nie pamiętam dokładnie.

Rumianka 15:46, 29 sty 2025

U mnie w beczkach corocznie robi się gnojówka z pokrzyw wiosennych i chyba rośliny lubią takie podlewanie, a ja jej zapachu nie...
eda 19:18, 30 sty 2025

Witaj Basiu zdrówka i spokoju w 2025 roku życzę naczytałam się o uzdatnianiu bananowym dobry pomysł ja nazbierałam i ususzyłam obierki mandarynek i pomarańczy podobno zmielić i dodać do ziemi doniczkowej zobaczymy zawsze coś można podpatrzeć i wypróbować macham .
AgaBoso 07:19, 31 sty 2025

Basiu, kiedy ruszasz z wysiewem nowalijek w szklarni?
Basieksp 12:21, 31 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Chyba Ela z Ptasiego Gaju pisała kiedyś że wywarem lub gnojówką z bananów podlewa powojniki.
Można zapytać bo nie pamiętam dokładnie.

Powojników u siebie nie mam ale pod inne kwitnące będę robić bamanówkę.
Basieksp 12:25, 31 sty 2025

Rumianka napisał(a)
U mnie w beczkach corocznie robi się gnojówka z pokrzyw wiosennych i chyba rośliny lubią takie podlewanie, a ja jej zapachu nie...

Takimi innymi gnojówkami to u nas eM się zajmuje. Napewno w baniakach ma jeszcze gnojówki z pokrzyw z zeszłego roku. Przelewa je do takich baniaków i na wiosnę ma na start, jak jeszcze nowych pokrzyw nie ma. Ma też ze skrzypu, żywokostu i wrotyczu ale te to głównie w sezonie.
Basieksp 12:28, 31 sty 2025

eda napisał(a)
Witaj Basiu zdrówka i spokoju w 2025 roku życzę naczytałam się o uzdatnianiu bananowym dobry pomysł ja nazbierałam i ususzyłam obierki mandarynek i pomarańczy podobno zmielić i dodać do ziemi doniczkowej zobaczymy zawsze coś można podpatrzeć i wypróbować macham .

O mandarynkach nie słyszałam, muszę poczytać. Czasami tylko cytryny rozkładałam na obce koty, teraz mam olejek zapachowy i po kilka kropel rozlewam, bo już ślady były na elewacji. W zeszłym roku jakiś mi wycieraczkę i drzwi wejściowe zaznaczył, smród był nawet w korytarzu.
Basieksp 12:35, 31 sty 2025

AgaBoso napisał(a)
Basiu, kiedy ruszasz z wysiewem nowalijek w szklarni?

W tunelu u nas już coś rośnie. Jutro zrobię fotki. EM wysiewał późną jesienią, chyba jakoś w listopadzie. Rukolę, szpinak, rzodkiewki cebule dymkę na szczypior. Ładnie powschodziło, potem zrobiło się zimno, nic nie rosło, było przykryte agrowłukniną, myślę, że teraz to ruszy. Ale eM nie jest przekonany czy za rok tak szybko będzie wysiewał, bo w grudniu i styczniu to i tak nie rosło. Za mało słońca, za zimno.
eda 13:48, 31 sty 2025

Basieksp napisał(a)

O mandarynkach nie słyszałam, muszę poczytać. Czasami tylko cytryny rozkładałam na obce koty, teraz mam olejek zapachowy i po kilka kropel rozlewam, bo już ślady były na elewacji. W zeszłym roku jakiś mi wycieraczkę i drzwi wejściowe zaznaczył, smród był nawet w korytarzu.

O to współczuję na kota to raczej olejek herbaciany lub eukaliptus tego to na pewno nie lubią zapachu .
AgaBoso 14:38, 31 sty 2025

Ostatnio czytałam, że ocet spirytusowy odstrasza króliki. Może na koty też podziała.