Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 21:13, 19 sty 2025

Kordina napisał(a)
Fajne amarylisy, ja mam czerwony i biało-czerwony, ale od zeszłego roku nie zakwitły i w tym też jakoś cieniutko, przesadzę wiosną do dobrej ziemi i zobaczymy.

Te to są nowe cebule, zauważyłam, że kwitnąca cebula robi się coraz mniejsza, kwiat dużo z niej wyciąga. A moje stare też nie kwitną, spróbuję je dokarmić, by cebule nabrały masy. Te nowe, kupione są jeszcze raz takie duże w porównaniu z tymi starymi.
Gruszka_na_w... 21:15, 19 sty 2025

Niezła kolekcja w tych doniczkach. Od kiedy mam ogród, to w uprawach doniczkowych nastała klęska. Wszystkie mi padły.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 21:38, 19 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Niezła kolekcja w tych doniczkach. Od kiedy mam ogród, to w uprawach doniczkowych nastała klęska. Wszystkie mi padły.

U mnie jak zaczyna się wiosna to też trochę robi się klęska na parapetach, zimą to wygląda lepiej dlatego chyba na moich parapetach większość to jednak kaktusy
Rumianka 11:02, 20 sty 2025

Widząc Twoje amarylisy przypomniałam sobie o moich cebulach...niestety wszystkie zbutwiały...a Twoje piękne...
Margo2 22:57, 22 sty 2025

Czytam, że mamy podobne doświadczenia z roślinami domowymi.
Teraz i tak sie poprawiło, bo mam kilka ale kiedy mieszkałam w bloku nie miałam ani jednej.
Kiedyś zastanawiałam się nad amarylisami, sa piękne, ale bałam się, że je zmarnuję

Basieksp 11:11, 25 sty 2025

Rumianka napisał(a)
Widząc Twoje amarylisy przypomniałam sobie o moich cebulach...niestety wszystkie zbutwiały...a Twoje piękne...

Są ładne, duże, ale czy uda mi się je tak poprowadzić, by za rok zakwitły, nie wiem? Te zeszloroczne nie kwitną, chcę podgonić cebule, moze za rok zakwitną, nie chcę kupować nowych.
Basieksp 11:14, 25 sty 2025

Margo2 napisał(a)
Czytam, że mamy podobne doświadczenia z roślinami domowymi.
Teraz i tak sie poprawiło, bo mam kilka ale kiedy mieszkałam w bloku nie miałam ani jednej.
Kiedyś zastanawiałam się nad amarylisami, sa piękne, ale bałam się, że je zmarnuję

Ja zawsze za takimi kwitnącymi w donicach oglądam się w okresie zimowym, jak nic na dworze nie kwitnie. Wtedy te w donicach najbardziej cieszą, potem, tak trochę nie mam na nie czasu, zapominam o nich trochę
A jak mieszkałam w bloku to właśnie doniczkowych roślin miałam dość dużo, teraz mam ich mniej
Basieksp 11:26, 25 sty 2025

A teraz kwitnie druga cebula, ma większe kwiaty, białe z delikatnym różowym odcieniem. Wieksze kwiaty, ale jeden pęd ta pierwsza już przekwita, inne jeszcze czekają. Jedna po drugiej będą kwitły, a miały wszystkie razem Jedna tylo stoi w miejscu, ma jeden, mały liść i nic się nie dzieje, miała być niespodzianką, nawet nie wiem jaki kolor
Kordina 12:45, 25 sty 2025

Cudowne te muśnięte różem moje już raczej nie zakwitną, mus prześledzić jakieś informacje na ich temat
Basieksp 15:52, 25 sty 2025

Kordina napisał(a)
Cudowne te muśnięte różem moje już raczej nie zakwitną, mus prześledzić jakieś informacje na ich temat

Ja też się ich uczę, napewno nie będę robić tak by co sezon nowe cebule kupować, chcę by te, które mam utrzymać. Kolejne będą kwitły czerwone i to będzie wszystko w tym sezonie