Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

mrokasia 23:18, 08 lip 2025

Oczko coraz fajniej wygląda, szczególnie ten klonik dodał uroku .
Tego zielonego judaszka masz na słońcu?
Basieksp 23:25, 08 lip 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

To judaszowiec na 2 focie? Bo mam takiego samego.
Judaszowiec Merlot a gdzie u ciebie posadzony bo u mnie jeszcze w poczekalni. Nie mam pojęcia gdzie go posadzić w słońcu czy w półcieniu.

Ta wiśniowa bukiecikiem piękna róża. Szkoda,że nie znasz nazwy.
Pozdrawiam

Ja go mam w takim delikatnym półcieniu, do południa ma dość dużo słońca, potem półcień. Miejsce gdzie dość długo utrzymuje się wilgoć. Z jednej strony osłania go świerk, z tylu tuje, kawłek dalej z przodu też osłaniają go trochę dwa iglaki, ale tak trochę dalej. Wiatry prawie wcale mu nie dokuczają. Dałam mu dużo kompostu, miałam odrobinę końskich kup. Narazie rośnie ładnie, tylko coś mu trochę liście podjadło, ale delikatnie, nic z tym nie robię, obserwuję
Na zimę zabezpieczę go przed mroźnymi wiatrami, to będzie jego pierwsza zima.
Za to ten zielony rośnie w pełnym słońcu.
Basieksp 23:29, 08 lip 2025

Magara napisał(a)
Oczko jest super fajne

Co zrobicie z osami w kompostowniku? U siebie, w części, do której aktualnie dorzucam, odkryłam mrowisko - dumam co z tym zrobić...

Basia, popadało u Was? U mnie trzy krople na krzyż

Nie wiem co znimi zrobić, tak do końca. Mam nadzieję, że teraz jak już mają to gniazdo trochę rozwalone to deszcz je przegoni, ale dziś jeszcze tam były.
Narazie tak sobie popadało, szału nie było, a po drodze do domu była ulewa a u nas słabo.
Basieksp 23:35, 08 lip 2025

Kordina napisał(a)
Ale mieliście akcję z osami śliczna ta macierzanka, miałam w kąciku kuchenno-ziołowym i padła po zimie, a szkoda... lubię jej zapach

A widzisz, dobrze, że piszesz o niej, że padła. Bo ja się zastanowiałm czy do gruntu ją posadzić, czy w donicę. W donicy mogę ją schować na zimę. Kupując ją nawet nie wiedziałam, że ona tak ładnie pachnie. Kupiłam ją bo taka inna, ciekawa, dopiero w domu ją powąchałam, myślałam, że pachnie tak jak inne macierzanki, a ona ma taki inny zapach, bardzo przyjemny jak dla mnie. Dlatego pomyślałam o donicy na stół ale muszę taką donicę wykombinować, bo nie mam
Basieksp 23:44, 08 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Oczko coraz fajniej wygląda, szczególnie ten klonik dodał uroku .
Tego zielonego judaszka masz na słońcu?

Zielonego mam w pełnym, słońcu. Po południu jak słońce jest już nisko to ma trochę cienia ale cały poranek i południe w słońcu.
A oczko jeszcze małej oprawy potrzebuje, ale to już tak na spokojnie. Mam tam przy nim z drugiej strony posadzonego liliaka Meyera, tak jakoś nie pasuje on tam. Chyba go przesadzę, tylko trochę się boję czy go nie zmarnuję. On ma już trochę lat, nie jest taki młody krzew. Ale trudno, muszę tylko fajne miejsce mu znaleźć.
Agatorek 09:09, 09 lip 2025

Basieksp napisał(a)

Też tak myślę Z dwóch stron jest osłonięty, zimą też powinien mieć dobrze, czasami tylko jak są duże wiatry to trochę może tam wiać. Zobaczę jak mu tam będzie? Pasować, podoba mi się, miejsce też w miarę ok

Moim klonom wiatr niestraszny . A mam tutaj otwarte pole.
Basieksp 09:44, 09 lip 2025

Agatorek napisał(a)

Moim klonom wiatr niestraszny . A mam tutaj otwarte pole.

No właśnie tak sobie kombinuję, bo on bardzo wiotki jest, powinien dać radę No musi, bo taki był plan na to miejsce
Kordina 01:06, 10 lip 2025

Basieksp napisał(a)

A widzisz, dobrze, że piszesz o niej, że padła. Bo ja się zastanowiałm czy do gruntu ją posadzić, czy w donicę. W donicy mogę ją schować na zimę. Kupując ją nawet nie wiedziałam, że ona tak ładnie pachnie. Kupiłam ją bo taka inna, ciekawa, dopiero w domu ją powąchałam, myślałam, że pachnie tak jak inne macierzanki, a ona ma taki inny zapach, bardzo przyjemny jak dla mnie. Dlatego pomyślałam o donicy na stół ale muszę taką donicę wykombinować, bo nie mam

Basiu padła po kilku latach, po zimie bez śniegu ale mrozowej, myślę, że "krótka" roślinka uległa sile natury
Basieksp 11:36, 12 lip 2025

Kordina napisał(a)

Basiu padła po kilku latach, po zimie bez śniegu ale mrozowej, myślę, że "krótka" roślinka uległa sile natury

Jeszcze się zastanawiam gdzie ją posadzić. Tak czy siak będę ją trochę okrywać, jak będzie mroźna, bezśnieżna zima.
Basieksp 11:43, 12 lip 2025

Dziś po wczorajszym deszczu, rośliny ,niektóre odżyły inne sie pokładły. Muszę dziś conieco podnieść, podwiązać, popbrywac to co źle wygląda od nadmiaru deszczu, szczególnie róże.
Taki obchód z dzisiejszego dnia.
Do oczka, wczoraj dolalam wody, w te suche dni dość dużo jej wyparowało. Narazie niewiele się dzieje, ale posadzona lilia rośnie ,bo wypuściła jeden liść, narazie mały ale jest

Cieszę się, ze na wiosnę przesadziłam tarczownicę, rośnie ma się dobrze, w poprzednim miejscu męczyła się.
Kopytnik zaczyna się, za bardzo rozrastać.