Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 22:59, 13 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Rośliny w deszczu takie soczyste, świeże, zieloniutkie .
Masz bardzo ładne ozdoby - i latarenka i te koronkowe cosie.

Te cosie, jes ich chyba 5 szt, nawet nie wiem co to jest Kupiłam kiedyś na starociach, bo mi sie podobały. Kilka lat leżały na pieńku, w zeszłym roku powiesiłam je, narazie na drucikach, nie miałam nic innego pod ręką.
Basieksp 23:07, 13 lip 2025

Magara napisał(a)

Burza "Twoja" do nas przyszła Szczęśliwie też spokojna, ale leje fest
Oczko super wyszło

To ta sama burza Kilka razy grzmotnęło, raz moc iej, bez wiatru, mocny, fajny deszcz Takie burze mogą być, nie mam stresu
Oczko ok, tylko jeszcze bałagan po nim jest. Wczoraj prawie nic nie sprzątaliśmy, dziś też. Zatrzymały nas osy, ziemia ma iść do nowej skrzyni, w miejscu kompostownika, okazało się, ze w komplecie osy miały gniazdo. Już prawie ich nie ma, ale jeszcze chwilę poczekamy. Teraz pada, są odsłonięte, w błocie nie będą siedziały.
Margo2 01:39, 14 lip 2025

Trochę mnie nie byó, a tu takie zmiany.
Super, że zrobiliście oczko.
Każda woda w ogrodzie to skarb.
Uwielbiam oczka.
Jak to wszystko dokoła sie rozrośnie to będzie dopiero czad
Joku 20:36, 14 lip 2025

Basiu, Łucjo, dziękuję za informacje o przesadzaniu Palibinów. Każda informacja i wsparcie duchowe są dla mnie cenne.
Gruszka_na_w... 20:47, 14 lip 2025

Basieksp napisał(a)

Na te dosadzane, to liczę na efekt tak na drugi rok, teraz słabo wyglądają, szczególnie języczka pomarańczowa, całkowicie liście jej ochlapły, raczej się nie podniosą, muszą urosnąć nowe. Przed oczkiem jeszcze mam bałagan z ziemią, nie udało się jej jeszcze uprzątnąć, trochę czasami plany sie psują i inne rzeczy zabierają czas. No ale to nic, to nie ucieknie, powoli, na spokojnie

Rok temu robiłam nasadzenia wokół nowo zakupionej misy. Wydawało mi się, że tyle jest pustego miejsca wokół. Jakże się myliłam. Tydzień temu musiałam szukać dla misy nowego miejsca, bo rośliny całkiem ją "pożarły". Chciałabym, żeby misa stała w starym miejscu , ale najpierw muszę zrobić wysadzanki. Robota głupiego.

Klonik nad oczkiem prezentuje się bardzo fotogenicznie. Pewnie będzie teraz rósł jak na drożdżach, bo lubi wilgoć w powietrzu. Zachwyciły mnie tego ozdoby zakupione na giełdzie staroci. Idealnie wpasowały się w klimat ogrodu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 22:21, 14 lip 2025

Margo2 napisał(a)
Trochę mnie nie byó, a tu takie zmiany.
Super, że zrobiliście oczko.
Każda woda w ogrodzie to skarb.
Uwielbiam oczka.
Jak to wszystko dokoła sie rozrośnie to będzie dopiero czad

Wodne rośliny też narazie mają się ok, lilia wypuściła liść, z pływających żabiściek też ma nowe listki, onae sa takie blade, jeszcze sie nie znam, ale wyglądają na nowe przyrosty
Basieksp 22:22, 14 lip 2025

Joku napisał(a)
Basiu, Łucjo, dziękuję za informacje o przesadzaniu Palibinów. Każda informacja i wsparcie duchowe są dla mnie cenne.

Też zawsze trochę się obawiam przeadzania, ale z czasem przychodzi mi to łatwiej
Basieksp 22:29, 14 lip 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rok temu robiłam nasadzenia wokół nowo zakupionej misy. Wydawało mi się, że tyle jest pustego miejsca wokół. Jakże się myliłam. Tydzień temu musiałam szukać dla misy nowego miejsca, bo rośliny całkiem ją "pożarły". Chciałabym, żeby misa stała w starym miejscu , ale najpierw muszę zrobić wysadzanki. Robota głupiego.

Klonik nad oczkiem prezentuje się bardzo fotogenicznie. Pewnie będzie teraz rósł jak na drożdżach, bo lubi wilgoć w powietrzu. Zachwyciły mnie tego ozdoby zakupione na giełdzie staroci. Idealnie wpasowały się w klimat ogrodu.

Ja lubię takie starocia, chociaż już tak nie kupuje jak kiedyś, nie chcę by tego było za dużo. A z roślinami też tak mam. Jak przesadzałam hosty z miejsca gdzie jest oczko, dwie nie za duże powędrowały na nową rabatę obok, tam miałam już dwie duże i co? Te przesadzane, w nowym miejscu zagłuszyły mi te, które tam rosły. Poczekam do przyszłego roku, może te duże też nabiorą masy i się wybiją. Ale te przesadzane wcale nie były takie duże, w nowym miejscu tak im plaży. Nie taki był mój plan
Makao 20:04, 15 lip 2025

Basieksp napisał(a)
A na koniec w domku dla owadów, taki mieszkaniec

No to owady raczej tam nie zamieszkają z takim sąsiadem
Makao 20:07, 15 lip 2025

Basieksp napisał(a)
Hosty w deszczu bardzo ładne wyglądały

Uwielbiam hostowiska. Ich nie da się spartolić bo hosty robią robotę.
Na przedostatnim zdjęciu coś rośnie po lewej stronie hosty. Takie 3 duże karbowane liście. Co to?