Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 18:41, 13 lip 2025

Joku napisał(a)

Który krzew na tym zdjęciu jest Palibinem? Jaką dużą ma bryłę korzeniową? Trudno było wykopać? Podpytuję bo mam krzywo rosnącego Palibina. Na razie próbuję go prostować ale wykopanie i posadzenie na nowo, prosto było jedną z opcji.

Ten zielony, na drugim końcu oczka, tak trochę zasłaniał wędzarnię. Sam krzak miał może trochę więcej niż metr wysokości i podobnie na szerokość. Nie miał dużej bryły korzeniowej, tak około 40 cm maksymalnie. Ale napewno jakieś małe korzenie zostały, bo nie chciałam uszkodzić oczka. Jak w nowym miejscu się nie przyjmie to trudno. Oderwałam od niego trzy sazonki, tak na wszelki wypadek, dla mnie, i dla sąsiedki. Jak masz dużo miejsca by go podkopać, to powinno być ok. Ja nie mogłam go tak bardzo szeroko obkopać. Trochę źle, że go przed kopaniem oczka nie wykopałam. Ale myślałam, że będzie pasował. Teraz skorzystałam, z tego, że ma cięgle padać.
Basieksp 18:42, 13 lip 2025

Judith napisał(a)
Ogród w deszczu wygląda pięknie . Uwielbiam .

Akurat jest u nas po burzy. Ale taka w miarę spokojna.
Alija 21:20, 13 lip 2025

Basieksp napisał(a)

Ale i tak nad oczkiem najbardziej podoba mi sie ten klonik

Basiu, klonik nad oczkiem wygląda fantastycznie, to jego miejsce.
Joku 21:21, 13 lip 2025

Mój Palibin ma podobne rozmiary ale jest na pniu. Na samą myśl o przesadzaniu robi mi się słabo.
Basieksp 21:28, 13 lip 2025

Joku napisał(a)
Mój Palibin ma podobne rozmiary ale jest na pniu. Na samą myśl o przesadzaniu robi mi się słabo.

Mój w formie krzaczastej. Poczekaj, może chwilę, zobaczymy czy ten mój przeżyje, bo nie mam zielonego pojęcia czy one lubią przesadzanie.
Basieksp 21:29, 13 lip 2025

Alija napisał(a)

Basiu, klonik nad oczkiem wygląda fantastycznie, to jego miejsce.

No mi też się podoba Jak go w szkółce zobaczyłam, to od razu mi pasował, oby ładnie rósł
tulucy 21:50, 13 lip 2025

W tym roku przesadziłam dwa Palibiny. Jeden szczepiony na pniu, miesiąc temu gdzieś, w dodatku posadzony dopiero następnego dnia, nawet nie zeschly mu listki. Wysoki tak ok 1.2 metra.
Drugi wyprowadzony na kilka nóżek z krzaczastego, sporo wiekszy, ponad 1.5 wysoki, przesadzałam wiosną że starego ogrodu w trakcie kwitnienia. Ten to kilka dni czekał zadołowany. Żyje, tylko zgubił listki. Ale dopiero po tym, jak przekwitł wczoraj go właśnie przycinałam.
mrokasia 22:12, 13 lip 2025

Rośliny w deszczu takie soczyste, świeże, zieloniutkie .
Masz bardzo ładne ozdoby - i latarenka i te koronkowe cosie.
Magara 22:28, 13 lip 2025

Basieksp napisał(a)

Akurat jest u nas po burzy. Ale taka w miarę spokojna.

Burza "Twoja" do nas przyszła Szczęśliwie też spokojna, ale leje fest
Oczko super wyszło
Basieksp 22:55, 13 lip 2025

tulucy napisał(a)
W tym roku przesadziłam dwa Palibiny. Jeden szczepiony na pniu, miesiąc temu gdzieś, w dodatku posadzony dopiero następnego dnia, nawet nie zeschly mu listki. Wysoki tak ok 1.2 metra.
Drugi wyprowadzony na kilka nóżek z krzaczastego, sporo wiekszy, ponad 1.5 wysoki, przesadzałam wiosną że starego ogrodu w trakcie kwitnienia. Ten to kilka dni czekał zadołowany. Żyje, tylko zgubił listki. Ale dopiero po tym, jak przekwitł wczoraj go właśnie przycinałam.

No to mój powinien sobie poradzić Dostał chyba nawet fajniejszą miejscówkę, trochę kompostu na start i dużo wody.