Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 07:40, 20 paź 2025

Magara napisał(a)
Ja też kalejdoskop kolorów widzę
Basia, dwa pytania:
1. wycinasz liście hostom przed zimą?
2. posadziliście już czosnek w szklarni?

Jak przymarzną to te liście tak zrywam, one praktycznie same odchodzą.
A czosnek jeszcze nie posadzony. Em pierwszy raz kupił czosnek słoniowy i jakiś ukraiński. Zobaczymy co z ich będzie. A sadzić będziemy jakoś w listopadzie.
Basieksp 07:44, 20 paź 2025

antracyt napisał(a)
Piszesz, że niewiele się dzieje, a ja widzę kalejdoskop kolorów

Dziś trochę przymroziło, jest szron na trawniku. Pewnie liście szybko opadną. Ale to nic, będą jeszcze chryzantemki, będą jakieś kolory
mirkaka 18:02, 20 paź 2025

Domek super, ale na zimę czy nie za mało sianka? może dobrze by było jeszcze na niego nakłaść dużo gałęzi?

Kolory jesienne wspaniałe, co to za hortensja tak pięknie się przebarwiła?
Basieksp 18:57, 20 paź 2025

mirkaka napisał(a)
Domek super, ale na zimę czy nie za mało sianka? może dobrze by było jeszcze na niego nakłaść dużo gałęzi?

Kolory jesienne wspaniałe, co to za hortensja tak pięknie się przebarwiła?

To jak będę grabić liście, to je wrzucę na ten domek i na to jeszcze gałęzie. Mam jeszcze trochę gałęzi w ogrodzie A sianko, może nie widać dokładnie ale było, dość ciasno upchane, ale dorzucę coś jeszcze

A ta hortensja to ,hortensja piłkowana DAREDEVIL, ma takie bardzo ciemne liście. W zeszłym roku ją sadziłam, nie jest jeszcze taka duża, ale ma ciekawe kwiaty i liście prawie czarne
anpi 23:26, 20 paź 2025

Basiu, bardzo fajny domek dla jeżyka. Nie dziwię się, że tak szybko zyskał lokatora

Szkoda, że przymrozek zrzuca już liście z drzew. Lubię tą kolorową jesień A tu nie wszystkie drzewa się przebarwiły i już tracą liście.
Anda 12:34, 21 paź 2025

Kolorowo w ogrodzie masz, slicznie
Domek dla jezy swietny. Pozbieraj liscie na kupe, na to galezie dosc grubo, najlepiej pod jakims krzewem. Drugi jez bedzie mogl sie tam przeniesc, jesli we dwojke nie beda chcialy przezimowac.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basieksp 20:23, 21 paź 2025

anpi napisał(a)
Basiu, bardzo fajny domek dla jeżyka. Nie dziwię się, że tak szybko zyskał lokatora

Szkoda, że przymrozek zrzuca już liście z drzew. Lubię tą kolorową jesień A tu nie wszystkie drzewa się przebarwiły i już tracą liście.

No tak szybko, ten sezon mi przeleciał. Ale coś tam się działo. Zrobiłam sobie takie małe podsumowanie i wyszło, że coś tam się pozmieniało u mnie w ogrodzie Wszystkiego jak zwykle nie zdążyłam, ale przynajmniej są plany na przyszły sezon
Basieksp 20:34, 21 paź 2025

Anda napisał(a)
Kolorowo w ogrodzie masz, slicznie
Domek dla jezy swietny. Pozbieraj liscie na kupe, na to galezie dosc grubo, najlepiej pod jakims krzewem. Drugi jez bedzie mogl sie tam przeniesc, jesli we dwojke nie beda chcialy przezimowac.

Mam już przygotowane takie miejsce. Zostawiłam całą starteę gałęzi, jak cięłam żywopłot. Liście też tam są. Ale narazie młody kręci się przy matce, codziennie je obserwuję Dziś trochę mniej, bo przez to wychodzenie do jeży wieczorem, zaczynam kichać
Fajnie, że tu zaglądasz Ewo, taka miła niespodzianka
Basieksp 21:25, 21 paź 2025

Zrobiłam sobie takie zestawinia, co zmieniłam, poprawiłam w tym sezonie
Tak było, róza i z tyłu trzy hosty, jeszczeich nie widać, zdjęcie z kwietnia.
Teraz są hosty i jakieś inne drobiazgi, hosty wszystko zdominowały
Kolejna rabata przerobiona. Tu posadziłam tarczownice i paprocie. Zrobiłam obwódkę z polbruku.
Po zmianie tak
Basieksp 21:35, 21 paź 2025

Tu za albicją widać dwa rokitniki, zdjęcie z zeszłego roku.
Na wiosnę je wykopałam. Została tam leszczyna, dosadziłam z boku modrzewia, rośnie też tam dereń.
W puste miejsca, tak bez planu, posadziłam tam, nadwyżkę dali bordowych, za dużo ich miałam, a to było jedyne wolne miejsce. Nawet sama byłam pozytywnie zaskoczona, samo tak wyszło, nawet ładnie

Tu przy ławce zrobiłam mały placyki z kamieni, ale go jeszcze będę przerabiać.