Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Dorota321 16:50, 24 paź 2025

Oczko wodne bardzo ładne, też uwielbiam wodę w ogrodzie. Ciekawa jestem jak będzie w następnym sezonie, bo to chyba nowy nabytek. Jaką głębokość ma to oczko, widziałam w nim piękne ryby, czy w jakiś sposób planujesz zabezpieczać przed przemarzaniem?
Basieksp 18:05, 24 paź 2025

ewsyg napisał(a)
Basiu, pooglądałam zmiany i wszytko na plus. mnie też się podobają cieniste zakątki i teraz też je będę miała u siebie. Oczko wodne, to wspaniały element ogrodu.

Tak patrzę na mój ogród i też będę miała coraz więcej cienia Mam jeszcze trochę malutkich drzewek, które sobie jeszcze rosną Ale mi to pasuje
Basieksp 18:08, 24 paź 2025

Gosialuk napisał(a)
Widziałam niedawno albicję w Wojsławicach, całkiem spore okazy. Pięknie się prezentują.
Zmian całkiem sporo, najlepsza ta z oczkiem.

No niech lepiej ta nasza albicja powoli sobie rośnie Jak będzie duża, napewno nie będzie okrywana, trudno będzie Będzie musiała sobie sama radzić.
Basieksp 18:21, 24 paź 2025

Dorota321 napisał(a)
Oczko wodne bardzo ładne, też uwielbiam wodę w ogrodzie. Ciekawa jestem jak będzie w następnym sezonie, bo to chyba nowy nabytek. Jaką głębokość ma to oczko, widziałam w nim piękne ryby, czy w jakiś sposób planujesz zabezpieczać przed przemarzaniem?

Oczko jest od czerwca, jeszcze wszystkiego się uczymy. Też tak myślę, że w z następnym sezonie będzie już trochę więcej widać, rośliny się rozrosną, coś napewno dokupię, dosadzę. Mamy też kupiony gruby żwir, na wiosnę będę nim wysypywać wypłycenia i tam sadzić rośliny. A oczko w najgłębszym miejscu ma około 1,3 metra głębokości. Rybki to karasie, one są dość wytrzymałe, powinny bez problemy przezimować. Ale wyłączyliśmy już pompę, by im wody nie mieszać i oziębiać. Mają teraz tylko napowietrzacz, on będzie chodził całą zimę, by woda w tym miejscu nie zamarzła, by tlen miały. Można jeszcze zrobić, na duże mrozy takie przeręble ze styropianem, takie ala poduszki powietrzne. Zobaczymy jak to wszystko zda egzamin.