Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 22:57, 18 lip 2026

Magara napisał(a)
Basia, u mnie podobnie do Twojego judaszowce wygląda jedna wiśnia, taka zwykła, owocowa. W pewnym momencie okazało się, że część gałązek jest suchych, martwych. Liście uschnięte. Gdzieś 10 procent całości, ale drzewko jest spore i ma jakieś 10 lat.
Co dziwne - owocuje, nawet na tych marnych, martwych gałązkach.
Totalnie nie wiem o co chodzi, obstawiam, że o zawirowania pogodowe i stres z tym związany. Pogoda nas i roślin nie rozpieszcza. Albo upały, albo zimnica. U mnie dochodzą wiatry.
Mam nadzieję, że dodałam Ci otuchy - bo skoro owocowe drzewo ma owoce na martwych gałązkach - to ma wolę życia i nie może to być żadna straszna zaraza Ja tej wersji się trzymam

A może, tak jest. Bo wyczytałam też, że judaszki nie lubią zalania i wtedy młode też tak mogą reagować. No ja go nie przelałam i ta myśl odrzuciłam ale faktycznie po tych wielkich upałach, mocno i dość długo u nas padało. Na ogrodzie miałam stojącą wodę w niektórych miejscach, gdzie nigdy wcześniej woda nie stała. On raczej nie stał w kałuży, ale wody miał bardzo dużo. Może to taki szok, tej myśli będę się trzymać
kasiek 08:39, 19 lip 2026

Basieksp napisał(a)

Cudowne zestawienia i światłocienie na rabatach, piękne leśne klimaty!

Juki faktycznie ogromne ale przepiękne!
Basieksp 08:49, 19 lip 2026

kasiek napisał(a)

Cudowne zestawienia i światłocienie na rabatach, piękne leśne klimaty!

Juki faktycznie ogromne ale przepiękne!

Dziękuję To zachodzące słońce wtedy, robiło fajny klimat
Kordina 01:24, 20 lip 2026

Czarodziejski ogród, masz fajne tajemnicze zakątki, uroku oczku dodaję również świecąca i płożąca tojeść rozesłana, też mam ją w kilku miejscach