Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 22:57, 18 lip 2026

Magara napisał(a)
Basia, u mnie podobnie do Twojego judaszowce wygląda jedna wiśnia, taka zwykła, owocowa. W pewnym momencie okazało się, że część gałązek jest suchych, martwych. Liście uschnięte. Gdzieś 10 procent całości, ale drzewko jest spore i ma jakieś 10 lat.
Co dziwne - owocuje, nawet na tych marnych, martwych gałązkach.
Totalnie nie wiem o co chodzi, obstawiam, że o zawirowania pogodowe i stres z tym związany. Pogoda nas i roślin nie rozpieszcza. Albo upały, albo zimnica. U mnie dochodzą wiatry.
Mam nadzieję, że dodałam Ci otuchy - bo skoro owocowe drzewo ma owoce na martwych gałązkach - to ma wolę życia i nie może to być żadna straszna zaraza Ja tej wersji się trzymam

A może, tak jest. Bo wyczytałam też, że judaszki nie lubią zalania i wtedy młode też tak mogą reagować. No ja go nie przelałam i ta myśl odrzuciłam ale faktycznie po tych wielkich upałach, mocno i dość długo u nas padało. Na ogrodzie miałam stojącą wodę w niektórych miejscach, gdzie nigdy wcześniej woda nie stała. On raczej nie stał w kałuży, ale wody miał bardzo dużo. Może to taki szok, tej myśli będę się trzymać
kasiek 08:39, 19 lip 2026

Basieksp napisał(a)

Cudowne zestawienia i światłocienie na rabatach, piękne leśne klimaty!

Juki faktycznie ogromne ale przepiękne!
Basieksp 08:49, 19 lip 2026

kasiek napisał(a)

Cudowne zestawienia i światłocienie na rabatach, piękne leśne klimaty!

Juki faktycznie ogromne ale przepiękne!

Dziękuję To zachodzące słońce wtedy, robiło fajny klimat
Kordina 01:24, 20 lip 2026

Czarodziejski ogród, masz fajne tajemnicze zakątki, uroku oczku dodaję również świecąca i płożąca tojeść rozesłana, też mam ją w kilku miejscach
ZbigniewG 20:26, 26 lip 2026

Basiek z judaszowcem może być tak jak piszą dziewczyny wszystko opóźnione objaw mrozu, przegrzanie lub grzyb
Podlać i opryskać na grzyba i przycinać gałązki do zdrowej kory(miazgi)
Trzymam kciuki
An_na 20:52, 26 lip 2026

Trzymam kciuki za judaszowca.

Moja wiśnia umbraculifera padła, dwie jeszcze walczą.Tez zaczęło się od zamierania pojedynczych gałązek. Obawiam się, że to może być werticilioza. Ty na szczęście szybko reagujesz, ja zlekceważyłam pierwsze objawy.
Basieksp 11:28, 01 sie 2026

Kordina napisał(a)
Czarodziejski ogród, masz fajne tajemnicze zakątki, uroku oczku dodaję również świecąca i płożąca tojeść rozesłana, też mam ją w kilku miejscach

Chciałam bym mieć taki trochę czarodziejski ogród , jeszcze mu do takiego brakuje Tojeść przy oczku fajnie zasłania brzegi, ale jeszcze ładniej wygląda dąbrówka. Mam taką z ciemnymi liśćmi, posadziłam w pończachy, dociążyłam kamieniami, teraz sama sobie radzi, rozrasta się, fajne zasłania brzegi
Basieksp 11:30, 01 sie 2026

ZbigniewG napisał(a)
Basiek z judaszowcem może być tak jak piszą dziewczyny wszystko opóźnione objaw mrozu, przegrzanie lub grzyb
Podlać i opryskać na grzyba i przycinać gałązki do zdrowej kory(miazgi)
Trzymam kciuki

Trochę go przycięłam, ale gałązki w środku wyglądają na zdrowe, może wypuszczą nowe liście? Trochę ich zostawiłam.
Basieksp 11:33, 01 sie 2026

An_na napisał(a)
Trzymam kciuki za judaszowca.

Moja wiśnia umbraculifera padła, dwie jeszcze walczą.Tez zaczęło się od zamierania pojedynczych gałązek. Obawiam się, że to może być werticilioza. Ty na szczęście szybko reagujesz, ja zlekceważyłam pierwsze objawy.

Judaszek się broni, usychanie zatrzymało się, inne drzewa nic nie mają. Mam nadzieję, że to jednak gwałtowne zmiany pogodowe. Wczoraj upały, dziś chlodno i deszczowo. Tak też było zanim zaczął mi usychć.
Basieksp 11:41, 01 sie 2026

A dziś po wczorajszym upale, nocnym deszczu i w dzisiejszym chłodzie i deszczu. Chciałam trochę podziałać, może mi się uda, złapać jakieś okienko pogodowe
Przy oczku, ładnie zakwitła belamkanda chińska, przesadzałam ją, przy oczku ma trochę mało miejsca ale pasuje jej to

W oczku zaczyna kwitnąć mięta.
Lilia też miała dwa kwiaty. Trochę przegapiłam to i zdjęcie tylko jedno.