Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

ajka 00:19, 12 lip 2026

Pierwszy raz widzę takie ogromne juki, są przepiękne, w życiu bym się ich nie pozbyła. Ja jestem zła, bo prosiłam eMa by wyciął przekwitłe rozety i w tym roku są malutkie i tylko jedna kwitnie na trzy, a były już takie ładne i tak pięknie kwitły. Chyba coś poszło nie tak ...
Basieksp 00:26, 12 lip 2026

ajka napisał(a)
Pierwszy raz widzę takie ogromne juki, są przepiękne, w życiu bym się ich nie pozbyła. Ja jestem zła, bo prosiłam eMa by wyciął przekwitłe rozety i w tym roku są malutkie i tylko jedna kwitnie na trzy, a były już takie ładne i tak pięknie kwitły. Chyba coś poszło nie tak ...

Ja nie wycinam, tylko wykręcam, wyłamuję cała rozetę z przekwitłym kwiatem. Trudno je się to robi, bo duże ale jakoś się udaje. Po takim zabiegu nie wyglądają one dobrze, trochę zmasakrowane ale odrastają zawsze nowe
Basieksp 00:30, 12 lip 2026

Kordina napisał(a)
Basiu Twoje juki są świetne, nie pozbywaj się ich, moje w tym roku po przesadzeniu nie zakwitły wcale.

Podobno trudno pozbyć się juk, one lubią odrastać z najmniejszego korzonka. Pewnie tak łatwo bym się ich nie pozbyła
ajka 01:01, 12 lip 2026

Chyba problem w tym, że zrobiłam to za późno, ale to był pierwszy raz, na pewno odrosną.
anabuko1 14:12, 12 lip 2026

Basieksp napisał(a)

No właśnie, trafnie to wszystko opisałaś Z jukami trafiłaś, faktycznie dużo osób je chwali jak kwitną, to chyba jest jakaś inna odmiana, takie większe No i tam jest trochę gruzowate podłoże. Podczas budowy, majster zrobił tam takie wysypisko gruzu, resztek betonu. Dużo się tego nawybierałamm jak robiłam tam rabatę. Jukom to pasuje
I chyba nie ma co kombinować, za dużo na tej rabacie, bo wyszukane rośliny i tak nie chcą tam rosnąć Zostawię rudbekie, stipy odrastają, może jeszcze jakieś, proste rośliny tam zostawię i to wszystko

Basiu, masz 100% racji z tymi jukami to są po prostu świece na rabacie! 7 kwiatków na jednej roślinie wyższych niż człowiek... to już nie rabatka, to instalacja artystyczna.
I fajnie że dajesz im szansę mimo że po zimie odpuściły. Bo jak zakwitną, to wszyscy stają i patrzą. Rosną dobrze w tej rana UE to nie h dalej rosną

A rudbekie ze stipą to jest Twój popisowy duet! Te złote "słoneczka" z czarnymi oczkami i do tego zwiewne trawy które tańczą na wietrze. Zero sztywności, sama lekkość. Dokładnie jak piszesz: fragment łąki przeniesiony do ogrodu. Naturalnie, dziko i szlachetnie jednocześnie.

I podoba mi się Twoje podejście do tej gruzowatej rabaty: "nie kombinuję, zostawiam proste rośliny". Czasem najlepsze kompozycje wychodzą tam, gdzie "wyszukane" rośliny nie chcą rosnąć. Juka, rudbekia, stipa i spokój. I ogród oddycha.

Widać że znasz swoje miejsce i dajesz roślinom robić swoje. A to najtrudniejsze

Która juka u Ciebie ma te 7 pędów? Musi wyglądać obłędnie!
Basieksp 10:44, 13 lip 2026

anabuko1 napisał(a)

Basiu, masz 100% racji z tymi jukami to są po prostu świece na rabacie! 7 kwiatków na jednej roślinie wyższych niż człowiek... to już nie rabatka, to instalacja artystyczna.
I fajnie że dajesz im szansę mimo że po zimie odpuściły. Bo jak zakwitną, to wszyscy stają i patrzą. Rosną dobrze w tej rana UE to nie h dalej rosną

A rudbekie ze stipą to jest Twój popisowy duet! Te złote "słoneczka" z czarnymi oczkami i do tego zwiewne trawy które tańczą na wietrze. Zero sztywności, sama lekkość. Dokładnie jak piszesz: fragment łąki przeniesiony do ogrodu. Naturalnie, dziko i szlachetnie jednocześnie.

I podoba mi się Twoje podejście do tej gruzowatej rabaty: "nie kombinuję, zostawiam proste rośliny". Czasem najlepsze kompozycje wychodzą tam, gdzie "wyszukane" rośliny nie chcą rosnąć. Juka, rudbekia, stipa i spokój. I ogród oddycha.

Widać że znasz swoje miejsce i dajesz roślinom robić swoje. A to najtrudniejsze

Która juka u Ciebie ma te 7 pędów? Musi wyglądać obłędnie!

Tu trochę lepiej jest widać. Tak było w zeszłym roku, w tym mają dużo mniejsze i mniej kwiatów. Bo tam rosną dwie juki. Tu widać, ta jedna ma chyba 7 kwiatów, ile miała druga nie pamiętam, nie widać tego na zdjęciach, ale aż tak dużo chyba nie miała.
Na pierwszym planie przekwitłe kwiaty ostróżki, takie dwa brązowe, mogą trochę zmylić Po prawej stronie, zupełnie obok jest druga juka, słabo ją widać.
Basieksp 10:53, 13 lip 2026

Wczoraj późnym popołudniem Kwitną lilie i liliowce
Basieksp 10:56, 13 lip 2026

No podoba mi się ta pysznogłpwla, odpukać, narazie nie ma mącznika. Muszę sobie jej więcej rozmnożyc, fajny kolor ma, na tle zieleni, ładnie się wyróżnia.
Basieksp 10:58, 13 lip 2026

Basieksp 11:00, 13 lip 2026