Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

mirkaka 13:22, 02 sie 2026

Pięknie wszystko kwitnie
a ta roślinka belamkanda chińska ciekawa Długo kwitnie? To bylina czy cebulowa?
Basieksp 22:23, 02 sie 2026

Gosialuk napisał(a)
Basiu cieszę się, że judaszkowi się poprawia. To takie piękne drzewko.
Reszta ogrodu wygląda pięknie, bujnie i zielono.
Ciemiężycy nigdy nie widziałam kwitnącej - ciekawie to wygląda.

Ten judaszek kupiłam sobie na okrągłe moje urodziny, mam dodatkową motywację by o niego powalczyć. Dziś znowu dostał oprysk, tym razem z gnojówki ze skrzypu. Myślę, że da radę
Ciemiężnica pierwszy raz mi zakwitła, jak dla mnie bardziej dekoracyjne ma liście niż kwiaty. Może, gdybym miała jej więcej i tych kwiatów były by więcej to efekt byłby ładniejszy. Narazie sam kwiat tak jakoś aż tak bardzo mi się nie podoba, rak trochę wygląda jakby był zasuszony, takie brązowe kwiatki.
Basieksp 22:36, 02 sie 2026

Joku napisał(a)

Ciekawa roślina i mało spotykana. Kwitnąca lilia wodna na pewno cieszy właścicieli.

Ta belakamdia chińska, jest też nazywana iksją chińską. Ona dodatkowo ładnie zawiązuje nasiona, takie czarne kulki. Wyszukałam takie stare zdjęcie

Z tych nasion sama się wywiewa. Teraz mam ją przy oczku i chyba to miejsce jej służy, bo chyba nigdy nie miała tyle kwiatów.
Basieksp 22:42, 02 sie 2026

Ulina napisał(a)

Pierwszy raz widzę takie kwiatki, więc poczytałam w internecie. Okazało się, że znam tą roślinę, spotkałam u sąsiadki lecz w innym kolorze kwiatów, Ty masz ciemiężycę czarną?
Piszą że jest silnie trująca.

Myślałam, że moja będzie miała jasne kwiaty. Ale wychodzi na to, że mam czarną. Muszę poczytać o niej, na ile i jak jest trującą. U nas nie ma małych dzieci, zwierzaki też nie skubią tego co nie jest dla nich, także może sobie rosnąć. Ale poczytam sobie więcej.
Basieksp 22:48, 02 sie 2026

anabuko1 napisał(a)
Basiu.
Te jeżówki od tej głębokiej, aksamitnej czerwieni po cukierkowe róże. Stoją jak strażnicy lata i aż proszą żeby do nich usiąść z herbatą.
Hortensje jakie one są takie szlachetne Te białe chmurki, te delikatne różowo-zielone odcienie... wyglądają jakby były z porcelany. I te za płotem bajka
Twoje ulubione dalie burgundowe, aksamitne. To są prawdziwe królowe późnego lata. Dramat i elegancja w jednym.

A te floksy! Ten neonowy fuksjowy kolor to petarda.Uwielbuan takie. Od razu robi się wesoło i głośno w ogrodzie.
Zakątki z hostami zieleń w 50 odcieniach. Od jasnych traw po te duże, rzeźbione liście. Czuć tam chłód i spokój.

Widać w każdym kadrze rękę ogrodnika z pasją. Nic tu nie jest przypadkowe każda roślina ma swoje miejsce i razem tworzą taką harmonię.
I ten pieris z młodymi, miedzianymi listkami... cudo!

Ale miło mi się zrobiło Dużo nauczyłam się tu na Ogrodowisku, bez tego forum mój ogród napewno by tak nie wygladał Tym bardziej się cieszę, że tu, kiedyś trafiłam
Dorota321 22:26, 04 sie 2026

Basiu juki masz giganty, a ogród bardzo bujny. Pięknie kwitły Ci liliowce, a przy oczku wodnym zrobi się prawdziwy busz, lubię talk