Hakonki rosną bardzo dobrze i w sumie one nie sprawiają żadnych kłopotów. Wszyscy zalecają żeby im korę przekompostowaną w dołki dawać to ściółkowanie chyba im nie zaszkodzi .
W tym roku dokupię ich jeszcze trochę. A rojnikom wydzielasz jakieś miejsce czy sadzisz pomiędzy innymi roślinami?
Aniu, szałwię kupiłam taka samą. W tamtym roku w donicach miałam bardzo podobną. Posadziłam teraz w gruncie, choć są jednoroczne. Mój klon Beni Maiko przezimował bez problemu, nawet go nie okrywałam.
Ja ciemiernik dostałam w tamtym roku wiosną, więc myślę, że w przyszłym zakwitnie. Zaraz u siebie wstawię zdjęcia tych roślin.
U mnie padało dopiero o północy, tak solidnie, ale chyba tylko z godzinę, chyba, że potem kropiło ciszej
Aniu ja mam tylko 2 hakonki, ale specjalnie dawałam im sporo przekompostowonej kory w dołki, bo gdzieś wyczytałam że tak trzeba. Rabatę też mam wysypaną kora tylko ta najdrobniejsza i mam wrażenie że nawet od tamtego roku sporo przyrosły. Z tym, że zaznaczam, że ja bardzo dużo czytam ale się nie znam bo jestem początkująca.
Witaj Aniu Ciemiernik cuchnący bardzo ładny, muszę go sobie sprawić, wszystko ładnie rośnie, rabatka okrągła ładniutka, nawet kici przypasowała Niech szybko zarasta, będzie ładnie wyglądała. Też mam hakonki w korze i rosną jak gupie w dołek nie dawałam już kory. Jak widzę lub słyszę o rojnikach to i ja nabieram ochoty na nie ...
witaj Ewo
Wiosna się rozkręca.W końcu w nocy miałam deszcz.
Świdośliwę kupiłam w ubiegłym roku ( pod wpływem oglądania czytania o niej na forumowych watkach )
W ubiegłym roku miała ze dwa kwiatki.
W tym jak widać więcej . Może zawiąże owocki.
I spróbuję./bo nawet nie wiem jak one smakują.
Czy ty może ją masz ??Czy ona duża rośnie ??Bo może ja źle posadziłam.
to na jesieni w razie czego przesadzę.
To może dadzą radę i u mnie.
Moje rojniki rosną oddzielnie koło tego dzbana na lekkim wzniesieniu.
A inne rośliny po bokach .
Mam jeszcze jeden pomysł na nie.
Ale jak zrobię to dopiero pokaże.
No właśnie widziałam,że taką samą kupiłyśmy.I prawie w jednym czasie byłyśmy w tym samym miejscu.Szkoda,że się nie zmówiłyśmy.
To te same co miałaś w donicach ??
Ja jeszcze nie wymyśliłam,, gdzie ją posadzę.
Pierwotnie myślałam,że z ziołami, dlatego 1 sztukę kupiłam.
ale w sumie może między i roślinami było dobrze.A może obok hakonek na korze ?? Tam jest jeszcze sporo miejsca .
a berberysy tam posadziłam od ciebie.Ale jak na razie nic nie wypuszczają .Czyżby nie przeżyły ??
Jeszcze trochę poczekam.Dalej będę podlewać. Jak nie to mus kupić drugie.
to klon mamy taki samy.I to bardzo dobre wieści,że ci przezimował dobrze, bez okrywania nawet.
Ja w sumie niczego nie okrywam.Rośliny musza sobie dawać radę.
U mnie jest zimą zimniej. Od łąk i wody. To może da radę ??
I ciemiernik cuchnący mamy obie od Grażynki./z dobrych rąk i dobrze rośnie.
Twój na pewno zakwitnie .widziałam go już jest dorodny
Ja swojego myślę przesadzić, bo posadziłam go pod iglaczkiem, w pardzie na pniu.Ale na dole przykrył pierwiosnka.I pod iglaczkiem. Może być za ciasno.Może też to przesadzanie nie będzie łatwe..oddzielanie korzeni...
ale pytałam już Grażynki kiedy to zrobić.I jeszcze trochę muszę poczekać,aż przekwitnie. On z samych zimozielonych liści jest dekoracyjny i piękny
Oj to dobrze mądrych ludzi posłuchać.
ale nie mam takowej przekompostowanej kory.A co w zamian mogę dać ??
A to,że twoje rośną dobrze w korze, to jest bardzo dobra wiadomość.
Ja to czasami szybciej zrobię niż poczytam .A czasami odwrotnie.
Ale z hakonkami, czy w ogóle z trawami to mam nikłe doświadczenie.I wiedzę maluteńką .