Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

Nowa12 10:09, 30 kwi 2020

Hakonki rosną bardzo dobrze i w sumie one nie sprawiają żadnych kłopotów. Wszyscy zalecają żeby im korę przekompostowaną w dołki dawać to ściółkowanie chyba im nie zaszkodzi .
W tym roku dokupię ich jeszcze trochę. A rojnikom wydzielasz jakieś miejsce czy sadzisz pomiędzy innymi roślinami?
anpi 10:34, 30 kwi 2020

Aniu, szałwię kupiłam taka samą. W tamtym roku w donicach miałam bardzo podobną. Posadziłam teraz w gruncie, choć są jednoroczne. Mój klon Beni Maiko przezimował bez problemu, nawet go nie okrywałam.
Ja ciemiernik dostałam w tamtym roku wiosną, więc myślę, że w przyszłym zakwitnie. Zaraz u siebie wstawię zdjęcia tych roślin.
U mnie padało dopiero o północy, tak solidnie, ale chyba tylko z godzinę, chyba, że potem kropiło ciszej
iwona_d 10:36, 30 kwi 2020

Aniu ja mam tylko 2 hakonki, ale specjalnie dawałam im sporo przekompostowonej kory w dołki, bo gdzieś wyczytałam że tak trzeba. Rabatę też mam wysypaną kora tylko ta najdrobniejsza i mam wrażenie że nawet od tamtego roku sporo przyrosły. Z tym, że zaznaczam, że ja bardzo dużo czytam ale się nie znam bo jestem początkująca.
AnnaMS 10:50, 30 kwi 2020

Witaj Aniu Ciemiernik cuchnący bardzo ładny, muszę go sobie sprawić, wszystko ładnie rośnie, rabatka okrągła ładniutka, nawet kici przypasowała Niech szybko zarasta, będzie ładnie wyglądała. Też mam hakonki w korze i rosną jak gupie w dołek nie dawałam już kory. Jak widzę lub słyszę o rojnikach to i ja nabieram ochoty na nie ...
Malgosik 18:09, 30 kwi 2020

Ciemierniki giganty. Szkoda że brzydko pachnie.
Na majówkę już wreszcie wsadzę dalie do gruntu.
Ewa777 18:28, 30 kwi 2020

Super, że masz tak blisko ten zalew. Miejsce na spacery wymarzone
Szybko ruszyły Ci clematisy - pewnie to wcześniejsza odmiana.
anabuko1 21:17, 30 kwi 2020

Anda napisał(a)
Nadrobiłam wiosnę u Ciebie Piękną masz, a śś jak panna młoda. Bardzo lubię ich kwitnienie.

witaj Ewo
Wiosna się rozkręca.W końcu w nocy miałam deszcz.
Świdośliwę kupiłam w ubiegłym roku ( pod wpływem oglądania czytania o niej na forumowych watkach )
W ubiegłym roku miała ze dwa kwiatki.
W tym jak widać więcej . Może zawiąże owocki.
I spróbuję./bo nawet nie wiem jak one smakują.
Czy ty może ją masz ??Czy ona duża rośnie ??Bo może ja źle posadziłam.
to na jesieni w razie czego przesadzę.
anabuko1 21:21, 30 kwi 2020

Nowa12 napisał(a)
Hakonki rosną bardzo dobrze i w sumie one nie sprawiają żadnych kłopotów. Wszyscy zalecają żeby im korę przekompostowaną w dołki dawać to ściółkowanie chyba im nie zaszkodzi .
W tym roku dokupię ich jeszcze trochę. A rojnikom wydzielasz jakieś miejsce czy sadzisz pomiędzy innymi roślinami?

To może dadzą radę i u mnie.
Moje rojniki rosną oddzielnie koło tego dzbana na lekkim wzniesieniu.
A inne rośliny po bokach .
Mam jeszcze jeden pomysł na nie.
Ale jak zrobię to dopiero pokaże.
anabuko1 21:44, 30 kwi 2020

anpi napisał(a)
Aniu, szałwię kupiłam taka samą. W tamtym roku w donicach miałam bardzo podobną. Posadziłam teraz w gruncie, choć są jednoroczne. Mój klon Beni Maiko przezimował bez problemu, nawet go nie okrywałam.
Ja ciemiernik dostałam w tamtym roku wiosną, więc myślę, że w przyszłym zakwitnie. Zaraz u siebie wstawię zdjęcia tych roślin.
U mnie padało dopiero o północy, tak solidnie, ale chyba tylko z godzinę, chyba, że potem kropiło ciszej

No właśnie widziałam,że taką samą kupiłyśmy.I prawie w jednym czasie byłyśmy w tym samym miejscu.Szkoda,że się nie zmówiłyśmy.
To te same co miałaś w donicach ??
Ja jeszcze nie wymyśliłam,, gdzie ją posadzę.
Pierwotnie myślałam,że z ziołami, dlatego 1 sztukę kupiłam.
ale w sumie może między i roślinami było dobrze.A może obok hakonek na korze ?? Tam jest jeszcze sporo miejsca .
a berberysy tam posadziłam od ciebie.Ale jak na razie nic nie wypuszczają .Czyżby nie przeżyły ??
Jeszcze trochę poczekam.Dalej będę podlewać. Jak nie to mus kupić drugie.
to klon mamy taki samy.I to bardzo dobre wieści,że ci przezimował dobrze, bez okrywania nawet.
Ja w sumie niczego nie okrywam.Rośliny musza sobie dawać radę.
U mnie jest zimą zimniej. Od łąk i wody. To może da radę ??
I ciemiernik cuchnący mamy obie od Grażynki./z dobrych rąk i dobrze rośnie.
Twój na pewno zakwitnie .widziałam go już jest dorodny
Ja swojego myślę przesadzić, bo posadziłam go pod iglaczkiem, w pardzie na pniu.Ale na dole przykrył pierwiosnka.I pod iglaczkiem. Może być za ciasno.Może też to przesadzanie nie będzie łatwe..oddzielanie korzeni...
ale pytałam już Grażynki kiedy to zrobić.I jeszcze trochę muszę poczekać,aż przekwitnie. On z samych zimozielonych liści jest dekoracyjny i piękny
anabuko1 21:49, 30 kwi 2020

iwona_d napisał(a)
Aniu ja mam tylko 2 hakonki, ale specjalnie dawałam im sporo przekompostowonej kory w dołki, bo gdzieś wyczytałam że tak trzeba. Rabatę też mam wysypaną kora tylko ta najdrobniejsza i mam wrażenie że nawet od tamtego roku sporo przyrosły. Z tym, że zaznaczam, że ja bardzo dużo czytam ale się nie znam bo jestem początkująca.

Oj to dobrze mądrych ludzi posłuchać.
ale nie mam takowej przekompostowanej kory.A co w zamian mogę dać ??
A to,że twoje rośną dobrze w korze, to jest bardzo dobra wiadomość.
Ja to czasami szybciej zrobię niż poczytam .A czasami odwrotnie.
Ale z hakonkami, czy w ogóle z trawami to mam nikłe doświadczenie.I wiedzę maluteńką .