Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Pokaż wątki Pokaż posty

Dębowe zakątki

anabuko1 09:33, 08 sie 2023

Nowa12 napisał(a)

Na to wygląda że to może być ta odmiana . Jeżeli rośnie wysoko to na pewno.

Mi też się wydaję ,że to taka sama.
Nazwę możesz sobie zapisać. A z czasem zobaczysz jak rośnie. I czy sprawdza sie do tej odmiany

Powojnik Ville de Lyon

róża Elmshorn
Makao 14:29, 08 sie 2023

anabuko1 napisał(a)

O widzisz, Ania mądra główka już poradziła i nazwę odmiany ma.
Cudny kolorek

Gdyby nie ten kolor to bym sobie nie kupiła. Nigdy nie chciałam mieć budlei u siebie w ogrodzie bo prócz kwiatów przyciągających motyli to nic mi się w niej nie podoba. Jednak w Pęchcienie wśród wielu kolorów ten tak bardzo przykuł mój wzrok że nie mogłam oderwać oczu. Nawet z daleka go widziałam. I wzięłam . Nie mam pojęcia gdzie posadzę
anabuko1 20:04, 08 sie 2023

Makao napisał(a)

Gdyby nie ten kolor to bym sobie nie kupiła. Nigdy nie chciałam mieć budlei u siebie w ogrodzie bo prócz kwiatów przyciągających motyli to nic mi się w niej nie podoba. Jednak w Pęchcinie wśród wielu kolorów ten tak bardzo przykuł mój wzrok że nie mogłam oderwać oczu. Nawet z daleka go widziałam. I wzięłam . Nie mam pojęcia gdzie posadzę

Aniu, tak to jest ,że każdy ma swoje roślinki, które bardziej podobają mu się lub też nie. Ja mam liliowe budleje posadzone pod lasem. Bo ta rośnie wielka . Ale kwitnie ładnie i raj dla owadów. Granatowa bliżej domu i nad nią się zastanowię czy tu zostanie.
A ta różowa po środku. Ale ta ma dopiero z 20-30 cm. Ale kwiatów ma już ze 4 lub więcej.
Ta twoja kolorek ma przecudny. Taka mogłaby być w miejscu mojej granatowej. Ładniej by wyglądała.
Na pewno znajdziesz dla niej miejsce dobre. Z doświadczenia wiem, że nie zawsze w pierwszy czy drugi dzień wiemy gdzie nową roślinkę posadzić. Ale z czasem przyjdzie pomysł.

Asarina

Asarinę nasiona kupiłam tak sobie. Tylko sugerując się obrazkiem na torebce z nasionami. Pomyślałam, że takiej rośliny jeszcze nie miałam to wysieję. I tak poszła do doniczki w domu pod koniec marca chyba i wyszła. Ale małe to to rosło. I może taką sadzonkę z 10-1 5 cm posadziłam w maju do ogrodu. Tearz ma może 1, 20- 1,40 . Drobne nieduże kwiaty. Pąków ma dużo.
Myślałam, ze będzie to pnącze silniejsze i większe typu kobea. ale niestety jak dla mnie szału nie ma. Także na następny rok już z nią nie będę się bawić.

ajka 08:20, 09 sie 2023

Makao napisał(a)

Gdyby nie ten kolor to bym sobie nie kupiła. Nigdy nie chciałam mieć budlei u siebie w ogrodzie bo prócz kwiatów przyciągających motyli to nic mi się w niej nie podoba. Jednak w Pęchcienie wśród wielu kolorów ten tak bardzo przykuł mój wzrok że nie mogłam oderwać oczu. Nawet z daleka go widziałam. I wzięłam . Nie mam pojęcia gdzie posadzę

Haha, Makao, ja miałam dokładnie tak samo. Nigdy mi się budleja nie podobała, jak dla mnie to taki wiecheć, a jak zobaczyłam kolor Budlei Prince Charming to nie mogłam się oprzeć i kupiłam ją sobie i posadziłam w donicy. Mam nadzieję, że przeżyje zimę.
ajka 08:27, 09 sie 2023

anabuko1 napisał(a)

Dziękuję bardzo
Bociany chodzą dzień w dzień i co chwila jak po swoich włościach
Dziękuję. jeszcze kilka rabat trzeba zmodernizować.
Ano szkoda,że daleko mamy do siebie.
Ja też się cieszę z tej imieninowej nowej horki. Ale jest pomyłka. Bo jak widać Pinky winky to nie jest.
Tak żeniszki sa jednoroczne. ale do hakonek mi pasują
Jeżówek nie wyrzucam. Tylko jak się wysieja to chcę na inne rabaty je dać
Dlatego pozwoliłam im się tak rozrosnąć

Chodzą, zaglądają wszędzie..jaśnie pan sobie z mojego warzywnika wyszedł

Ale ci zazdroszczę Aniu tych bocianów Mają gdzieś blisko gniazdo?
Urszulla 08:41, 09 sie 2023

anabuko1 napisał(a)

Mam chęć jedną rabatę na środku powiększyć. Ale zobaczymy, daję sobie czas do wiosny.
Zresztą teraz i tak nic z takich prac nie zrobię.
Ale główka pracuje
Hmm nie pamiętam, czy w ubiegłym roku sadziec szybko zbrzydł. Aż będę im się przyglądać
Cieszę sie, że bociany w moich kadrach się spodobały

To fajnie że chcesz rabatę poszerzyć. Ja w zeszłym roku łączyłam rabaty i wyszło na dobre. I miejsca do obsadzania dużo się zrobiło
Wiesz kiedy bociany szykują się do odlotu, zwykle to podobny termin czy różnie?

anabuko1 18:39, 09 sie 2023

ajka napisał(a)

Haha, Makao, ja miałam dokładnie tak samo. Nigdy mi się budleja nie podobała, jak dla mnie to taki wiecheć, a jak zobaczyłam kolor Budlei Prince Charming to nie mogłam się oprzeć i kupiłam ją sobie i posadziłam w donicy. Mam nadzieję, że przeżyje zimę.

Ile ludzi, ile ogrodników tyle odbioru rośliny czy też samych kwiatów

Ja kiedyś za trawami w ogóle nie byłam. opierałam się nim bardzo długo. trawy, trawy,,,co oni w nich widza???
ani to koloru ani kwiatu, oj tam oj tam.
I tak ileś lat minęło i ania trawki też zaczęła zapraszać do siebie.
Ba ciągle uważam ,że mam ich za mało i ciągle jeszcze jakimś się chce

Zakochałam się w kłosowcach. chciałam jeszcze sobie dokupić pomarańczowego i różowego. Ale w Albamarze są nie dostępne. Może gdzie indziej poszukam ?

anabuko1 18:47, 09 sie 2023

ajka napisał(a)

Ale ci zazdroszczę Aniu tych bocianów Mają gdzieś blisko gniazdo?

Widzę ich cały czas z mojej sypialni, z ogrodu i na ogrodzie albo fruwających wokół .
Gniazdo mają za sąsiasa działką. Na posesji następnego sąsiada

anabuko1 18:50, 09 sie 2023

Urszulla napisał(a)

To fajnie że chcesz rabatę poszerzyć. Ja w zeszłym roku łączyłam rabaty i wyszło na dobre. I miejsca do obsadzania dużo się zrobiło
Wiesz kiedy bociany szykują się do odlotu, zwykle to podobny termin czy różnie?

Na wiosnę już będę sprawniejsza to poszerzę rabatę a część też roślin rozrzedzę i dam dalej na ogród. Mam gdzie jeszcze
Bociany tak mniej więcej odlatują ok 15 sierpnia i już ich nie ma. Tak obserwuję u mnie .

W ogrodzie jeszcze nie da rady pracować z gipsem.
Ale na siedząco w domku malować i coś tworzyć już da się

i letni wianek na tarasie też już jest

anabuko1 19:10, 09 sie 2023

kolejna dalie I inne kwitnienia sierpniowe