Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

Alija 16:04, 04 cze 2026

Aniu, pięknie wszystko kwitnie, cudne piwonie, ta pomarańczowa bardzo mi się podoba, rdest też fajny, kiedyś miałam podobny, a może taki sam, ale jakoś u mnie nie przetrwał.
Byłam niedawno z Gosią z Bylinowej łąki w szkółce w Nałęczowie, ogromna, robi wrażenie, tylko miejsca w bagażniku miałyśmy mało.
anabuko1 21:21, 05 cze 2026

Alija napisał(a)
Aniu, pięknie wszystko kwitnie, cudne piwonie, ta pomarańczowa bardzo mi się podoba, rdest też fajny, kiedyś miałam podobny, a może taki sam, ale jakoś u mnie nie przetrwał.
Byłam niedawno z Gosią z Bylinowej łąki w szkółce w Nałęczowie, ogromna, robi wrażenie, tylko miejsca w bagażniku miałyśmy mało.

Dziękuję Ci bardzo! Ta pomarańczowa piwonia to też moja tegoroczna duma – kolor ma jak zachód słońca.
A rdest w tym roku mnie zauroczył, kwitnie cudnie i długo. Mam nadzieję , że rozrośnie się u mnie..Szkoda, że Twój nie przetrwał.
Szkółka w Nałęczowie Wielka i wybór wielki
Oj, potwierdzam – człowiek wchodzi po jedną bylinę, a bagażnik i tak pęka w szwach Z Gosią z Bylinowej Łąki to pewnie była wyprawa pełna pokus!
Ściskam ciepło!

anabuko1 21:32, 05 cze 2026

LPoczątek czerwca. Ogród nabrał oddechu i teraz oddaje go barwą i zapachem. Rośliny przybrały na masie, liście nalały się zielenią soczystą aż po brzegi. Piwonie otwierają się powoli, jakby nie chciały zbyt szybko zdradzić całego piękna. Obok czosnki ozdobne unoszą fioletowe kule – strażnicy rabat. Wciąż stwierdzam, że mam ich za mało.
Trawy idą do przodu, pewne siebie, szeleszczą już pierwsze źdźbła. Naparstnice stoją wyprostowane i spoglądają dumnie na niższe towarzystwo. Szałwie i przetaczniki już kwitną piwoli
Kielichowiec czerwieni się w półcieniu i układa płatki z finezją tancerki. Hosty wybarwiły się tak, że aż miło popatrzeć – każda żyłka na liściu jak pociągnięcie pędzla.
Listki klonów lekko drżą na wietrze, sypią zielonym światłem. Zaczynają kwitnąć maki, przecierają oczy liliowce, pierwsze róże otwierają płatki nieśmiało, jakby sprawdzały czy to już czas.
No cudny ten czas. Czerwiec. Ogród mówi pełnym głosem, a każdy oddech pachnie latem.

anabuko1 21:38, 05 cze 2026

anabuko1 21:43, 05 cze 2026