Wg mnie ta krzywa rabata nie będzie dobrze wyglądać. Lepiej byłoby ją wyprostować.
Tu moja propozycja, samego kształtu, jeszcze bez roślin

Rzut z góry i ze skarpy.
Już tłumaczę
Pergola idzie od miejsca gdzie siedzicie i wydłuża ogród. Gdybyście ją zbudowali tak, że pierwsze przęsło byłoby wyższe i szersze od ostatniego to iluzja wydłużenia jeszcze by się spotęgowała

Pergola zakończona jest ławeczką lub czymś innym przyciągającym wzrok. Kratka zostałaby zamaskowana roślinnością, np. trawami. Ogród chcesz mieć nowoczesny, czyli trawy, byliny preriowe itp.
Rabata przy pergoli wygląda na dużą, ale przy masowych nasadzeniach będzie się to ładnie komponować i będzie łatwe w utrzymaniu. Pomiędzy będziesz miała miejsce na zimozielone, tak, aby ogród był ciekawy również zimą.
Do kompostownika prowadzi ścieżka z płyt chodnikowych, po której będziesz mogła jeździć taczką. U Malkul są takie płyty w trawie. Ja myślałam o takich płytach w macierzance lub rzymskim rumianku.
Rabata przy pokoju syna obsadzona zostałaby jedynie niższymi roślinami, żeby nie zacieniać okien. Jednocześnie widok z okna będzie ciekawszy

Patrzący z tarasu w kierunku przejścia do sąsiada czyli po przekątnej oś widokowa też zostanie jakby wydłużona
Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie.
Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i
Rosengarten Zweibrücken