Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:57, 10 sie 2015

Jest jeszcze krwiściąg:

Pytanie fachowe do osób znających się na ustawieniach aparatowych: jak uniknąć na zdjęciach (tryb Av krajobraz) robionych o zachodzie słońca takiej ilości czerwienie i żółci?
Zobaczcie:

Pszczelarnia 20:59, 10 sie 2015

chelll napisał(a)
Też mam pasiekę obok podwórka, opiekuje się nią mój ojciec, ale nie jest tak bajecznie kolorowa. Twoja to magia

Bo moja pasieka jest pasieką pszczelarskiej nowicjuszki, to i pomysły mam nietypowe.
Chciałabym mieć ule figuralne w ogrodzie ale to w innej bajce ... .
21:00, 10 sie 2015
wzorowa ogrodniczka jak lubie twoje zdjęcia oglądać.

SIELSKO!!!

trawnik mój jest mocno podsuszany! ...nie podlewam szkoda mi czasu i wody ...ale twoj to suchoty ma

i nadają że 10-12 dni bez deszczu jeszcze w takim upale mamy dać radę

Pszczelarnia 21:07, 10 sie 2015

magnolia napisał(a)
Ewo piękne opowieści...i warzywnik i bylinowa( cudna) i krzesła- stare/nowe.
Ciesze się zawsze kiedy zaglądam do Ciebie do wątku i widzę tyle ujęć, i to jakich!
Buki mają niesamowita barwę u Ciebie.
Na bylinowej już nie pielisz teraz?- chyba nie da się w takich łanach.

Marto, widzisz ile radości sprawia mi ta rabata? Nawet widoki zza strumienia (oponki) niczego nie ujmują. Pielę jeszcze (lebioda, oset, mlecze): widełkami zgrabnymi, wycinam obrzeża, dosypuję kompostu, dokarmiam dalie. Ale to właściwie już nie pielenie a zabiegi kosmetyczne. I planuję małe przetasowania roślin - byliny lubią być przesadzane.
A to z zielnikowej:
kosolka 21:12, 10 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Jest jeszcze krwiściąg:

Ewa.. Przepiękne jest to zdjęcie.. Pobralam bez namysłu,żeby wrzucić na tapetę, ale niestety nie ta rozdzielczość.. Klimat Twojego ogrodu jest wspaniały. I wspaniałe to, jak nam go pokazujesz i przedstawiasz. Buziaki!
asica 21:12, 10 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Pytanie fachowe do osób znających się na ustawieniach aparatowych: jak uniknąć na zdjęciach (tryb Av krajobraz) robionych o zachodzie słońca takiej ilości czerwienie i żółci?
Zobaczcie:

No przecież cudne zdjęcia są
leon60 21:13, 10 sie 2015

Bajeczne zdjęcia
Pszczelarnia 21:15, 10 sie 2015

JulkAd napisał(a)

I do Ciebie trafiłam Ewo po długiej przerwie...
Pszczółko, uroczy masz ten zakątek, taki ponadczasowy....mam wrażenie, że czas u Ciebie wolno płynie, chociaż po roślinach tego może i nie widać, ale spokój z Twojego ogrodu, aż bije po oczach ...taki ogród na odstresowanie...dobrze, że znowu ule pełne macie
....pozdrówka zostawiam i pytania...co to za kwiaty za floksami i jeżówkami u Ciebie rosną?....w takim ciemniejszym różu niż floksy?...... i drugie za fioletowym floksami takie bordowe, na prawo od lilii?

Rośliny to koktajl energetyczny.

To wszystko to monarda didyma - pysznogłówka dwoista (szkarłatna, pochodzi z wargowatych ), bergamotka. Znam w kolorze jasnego różu (ma Pani Przyroda), różu, czerwieni i fioletu a nawet białe.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/372-monarda-pachnaca-herbata
Pszczelarnia 21:20, 10 sie 2015

agniecha973 napisał(a)
Fascynująca jest cała przyroda, choć w rozumieniu ludzkim często okrutna. Życie pszczół całkiem odmienne od tego jakie sobie budujemy w głowie od dzieciństwa. Ja się "Pszczółki Mai" naoglądałam za dziecka.
Podziwiam.

Aga, powiedz, jak jest z tą żółcią w obiektywie. Zobacz tę jajecznicę. Za ciepłe światło wieczorne?

Pszczelarnia 21:23, 10 sie 2015

laurowisnia napisał(a)
Moje jedyne doświadczenie z pszczelarstwem to malinowy chruśniak i rój pszczół, trochę strachu ale malin dalej nie trzeba było zbierać. Później jakiś pszczelarz je zebrał i zabrał do siebie.
Ewo z przyjemnością oglądam fotki i relacje, tak jak inni piszą.
U siebie może wieczorkiem coś mi się uda.

A to czekam na ucztę u Ciebie.
My już nie dajemy się wyciągnąć na "zbieranie rojów". Mus zachować wypracowaną zdrowotność pasieki. I nie wpuszczać obcych.