Pszczółko, napisałaś, że te mądrzejsze pszczoły uciekły. Gdzie takie pszczoły uciekają? Do innego roju? To one wyczuwają, że w ulu jest jakies zagrożenie?
Mnie najbardziej podoba się przegorzan. Ale wszystkie malunki świetne.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Ale jak zapewniał Mistrz Pszczelarski, to spokojny rój i tak było. Nikt nie został pożądlony. Oczywiście, że były "rozrojone": ileż można znieść dymu w gnieździe i trzepania tych samych ramek?
Na planie był też dron o nazwie "Dronisław", który kręcił na pewnej wysokości wszystko "z góry". Warkotliwy odgłos i jednak niskie położenie drona, jego wygląd, podobny do szerszenia, bardzo denerwowały pszczoły.
Pszczoły nie poznają swojego pszczelarza. Dzielą świat według zapachów: akceptowalny/nieakceptowalny. Fartuchów i kostiumów pszczelarskich oraz kapeluszy nie należy prać, jeśli już to bardzo rzadko i bez detergentów. Nie należy przenosić do pasieki innych zapachów (perfum, koni, alkoholu, tytoniu, etc.). Można zaś ręce wysmarować lawendą i innym ziołem albo woskiem.
Nie ma przyjaźni i znajomości między pszczołą a człowiekiem. Jest biologiczna zależność.
Tak, starsze pszczoły wyczuły zagrożenie (egzystencjalne, słabość rodziny pszczelej) i uciekły, nawet z matką. Na pewną śmierć. Taki akt desperacji, samozatracenia.
A młodsze, które urodziły się niedawno i miały jakby w genach zapisane, że to one młode, zdrowe (?) zadbają o zimowanie rodziny - zostały. Miały ogrzewać w zimie rój w kłębie nawet do 35 st. (nie mniej niż 20 st.).
Ale nie dały rady i się osypały.
Żaden rój, żadna rodzina pszczela nie wpuści obcego roju do ula. Ew. pojedynczą pszczołę z pożytkiem, by potem - gdy ta rozładuje pokarm do komórki - ją "zgryźć".
A wyrojone rodziny pszczele szukają dachów, konarów, opuszczonych pasiek, lip spróchniałych.
W wielkim ale prostym skrócie tak się sprawa przedstawia.
Tak mi się właśnie wydawało, że na pewną śmierć, ale miałam nadzieję, że jednak moja wiedza niewiedzą jest. Szkoda
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Ewo jak czytam twoje opowieści to przed oczami staje mi mój Profesor od pszczelarstwa. Opowiadał z taką samą pasją. Szkoda że człek młody był i głupi i tak trochę po macoszemu to traktował.
Ciesze się zawsze kiedy zaglądam do Ciebie do wątku i widzę tyle ujęć, i to jakich!
Buki mają niesamowita barwę u Ciebie.
Na bylinowej już nie pielisz teraz?- chyba nie da się w takich łanach.
Niesamowicie ciekawe jest zycie pszczół. Z tym wpuszczaniem pojedyńczej i schrupaniem jej, to trochę jak modliszki człowiek ma zakodowane, pszczoła i same dobre rzeczy się kojarzą. Pewnie Maja dobrą robotę zrobiła Tak jak ludzie mysla, że wilczur to taki fajny pies, a najwięcej pogryzien, statystycznie jest własnie wsrod tej rasy. Ale Szarik zrobił swoje i mordercami zostały Bulle.
I do Ciebie trafiłam Ewo po długiej przerwie...
Pszczółko, uroczy masz ten zakątek, taki ponadczasowy....mam wrażenie, że czas u Ciebie wolno płynie, chociaż po roślinach tego może i nie widać, ale spokój z Twojego ogrodu, aż bije po oczach ...taki ogród na odstresowanie...dobrze, że znowu ule pełne macie
....pozdrówka zostawiam i pytania...co to za kwiaty za floksami i jeżówkami u Ciebie rosną?....w takim ciemniejszym różu niż floksy?...... i drugie za fioletowym floksami takie bordowe, na prawo od lilii?
Fascynująca jest cała przyroda, choć w rozumieniu ludzkim często okrutna. Życie pszczół całkiem odmienne od tego jakie sobie budujemy w głowie od dzieciństwa. Ja się "Pszczółki Mai" naoglądałam za dziecka.
Podziwiam.