Przeczytałam o zepsutej bramie, szok! U mnie onegdaj tez kawał siatki wyrwał, "bo mu się niechcący przyczepka skosem poszła". Współczuję kosztów obornika,
Sylwio, jak doliczysz do kosztu obornika, koszt naprawy mechanizmu bramowego, to suma wyjdzie horrendalna!
Daj niskie, zadarniajace bodziszki.Ja mam rdest ten zwykły. Możesz podsadzić przebiśniegami, krokusami. Kwitnie w maj a potem to zielony krzew. Dopiero jesienią pokazuje co potrafi
I zgodzę sie z Filomeną (odpowiedziałą Ani) jak się ma miejsce to kaliny powine być wyeksponowane. Bardzo żałuję, że swoją tak posadziłam jak posadziłam
A może te selednowe carexy .. moje jak dostały mokrej to zrobiły sięłane. Seledyn liści z białymi kwiatami będzie fajnie grał.
Anek, to zabiorę derenia świdwę (jeszcze teraz) - będą wyeksponowane?
Bodziszków dać nie mogę, bo tam jest reżim kolorystyczny w bylinach (żółte, czerwone). Stella d'Oro będzie ok. Carexy żółte będą OK. do host je dorzucę.
B. dziękuję za pliki.
Pisałam u Gabrysi - pan przywiózł obornik bez zapowiedzi, a brama była zamknięta, to ją otworzył "na siłę" i poszła płyta cała od mechanizmu. Tłumaczył mi się "nie wiedziałem, co mam z obornikiem zrobić". Szkoda, że nie pomyślał o drugiej bramie obok ("ręcznej") albo o zwaleniu tego przed płotem. Przecież ja i tak go taczkami wożę.
Joku, on mi służy tylko na kwiat cięty do bukietów, rośnie koło kompostownika pod wierzbą, czyli tam "nie przeszkadza". Na rabacie byłby problematyczny. Widziałam ostatnio w "Gardens Illustrated" jak Japończycy uprawiają złocienie - kolekcja w donicach i niektóre nawet jak fasola na sznurkach prowadzone. Zrobię zdjęcie/ skan - pokażę.