Ewcia mój dziadzio , a teraz wujek mają całe hektary sadów owocowych i on mi powiedział, że jak się takie rzeczy z drzewem dzieją to wyskrobać do zdrowej tkanki i posmarować maścią a jak się nie ma to jakąkolwiek farbą olejno ftalową. Sadownicy tak robią.
Dziękuję.
O ten dereń to znam, jak posadzisz obok to będzie zderzenie pionów z poziomami. Ja mam takie połączenie od wiosny ale jest tak z musu i w ogrodzie na rabacie bym tak nie posadziła. Wynikło tak z łatania nasadzeń na wąskim kawałku przy siatce. Ten dereń się łatwo rozmnaża i zagospodarowałam tak swoje sadzonki.
Nie jest on do 1m, stare krzewy byłyby już mojego wzrostu gdyby nie cięcie.
I ciekawostka kupiłam je podobnej wielkości i w podobnym czasie co kalinę Mariesii, a ona ma może 0,5m.
Ciekawostki żurawkowe wyczytałam, ja mam tak że żurawki dopiero jesienią zauważam, a przez pozostały czas jakoś mi mało imponują, choć teraz oko cieszą w ogrodzie.
Mi tak z brzozą się stało w ub roku i zrobiłam tak jak Sylwia napisała i jest ok.
Widoczek z nad strumyka cieszy oko.
a
dziś mówiłam M że zawaliliśmy z żywopłotem bukowym
w upalne dni nikt nie miał siły plewic i podlewać - zawaliłam sezon więc zobaczę w kolejnym roku - to po lekturze Twoich żywopłotów
Sądząc po kwiatkach w wazonie jeszcze nie pora na zamykanie furtki.