ciemierniki śliczne, ja mam 1 ale mój ma sztywne liście, obawiam się, że zostanie zadeptany jak go wsadzę do gruntu.....te śnieżyce są piękne, nie znałam ich
Ja nie zbierałam siewek do doniczek, tylko od razu sadziłam w miejsce docelowe i wyrosły w spore i kwitnące od zeszłego roku okazy. Bo ciemierniki nie lubią przesadzania.
Doniczki są kłopotliwe, zawsze się zapomni podlać, albo się zaleje, itp. A w ziemi ciemierniki, nawet takie malutkie, na pewno dadzą radę.
Można też tak zrobić: na nowe miejsce docelowe posadzić siewki. U mnie to się nie sprawdza, ponieważ ściółkuję rabaty przerobionym obornikiem i kompostem i te maleństwa kończą swój kwietny żywot.
W przypadku wysadzania rozsady 2- 3 letniej z doniczki nic nie dzieje się z systemem korzeniowym - nie zostaje on uszkodzony. One tylko nie lubią traktowania szpadlem tych swoich wężowych korzeni, co zdarza się z chwilą przesadzania dorosłych sztuk.
Instrukcja o ciemiernikowych dzieciach bardzo mi sie przyda. Bo już mój wiekowy ciemiernik chyba skończy życie. Niby jest jakiś listek, albo dwa, ale czy co z tego będzie. raczej wątpliwe.
Zakupiłam Nigrę białego, nasionko sie zawiązało, będę czekać na siewki!
Ewuniu u Ciebie te ciemierniki z dereniami za przykład świetnego połączenia daję.
Cudownie Ci kwitną - moje ruszają ale gniją po każdym przymrozku
macham wiosennie