Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 14:03, 09 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam właśnie, że ciemierniki Ci się wysiały szczęściaro

Tak ale przygniotłam rozkładanym na rabacie obornikiem. Trzeba siewki zabierać do doniczek.
Jana 22:09, 09 mar 2016

ciemierniki śliczne, ja mam 1 ale mój ma sztywne liście, obawiam się, że zostanie zadeptany jak go wsadzę do gruntu.....te śnieżyce są piękne, nie znałam ich
tusiawka 22:20, 09 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Jak się uda to od razu do doniczek - spróbuj z jedną. Siewka do kwitnienia potrzebuje 3 lata na pewno.

Dzięki za info, tak zrobię, a w tym roku zostawię kwiatostany. Może więcej się wysieje.
Gabriela 22:26, 09 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Tak ale przygniotłam rozkładanym na rabacie obornikiem. Trzeba siewki zabierać do doniczek.

Ja nie zbierałam siewek do doniczek, tylko od razu sadziłam w miejsce docelowe i wyrosły w spore i kwitnące od zeszłego roku okazy. Bo ciemierniki nie lubią przesadzania.
Doniczki są kłopotliwe, zawsze się zapomni podlać, albo się zaleje, itp. A w ziemi ciemierniki, nawet takie malutkie, na pewno dadzą radę.
Madzenka 06:31, 10 mar 2016

Poczytałam o daniach, Czemiernikach i deseniach. Pozdrawiam Ewo.
Dołączysz w sobotę do nas?
Milka 06:43, 10 mar 2016

Czerwona dalia mnie zachwycila i masz wyjatkowo zdrowe te cuemierniki
Pszczelarnia 10:15, 10 mar 2016

Gabriela napisał(a)

Ja nie zbierałam siewek do doniczek, tylko od razu sadziłam w miejsce docelowe i wyrosły w spore i kwitnące od zeszłego roku okazy. Bo ciemierniki nie lubią przesadzania.
Doniczki są kłopotliwe, zawsze się zapomni podlać, albo się zaleje, itp. A w ziemi ciemierniki, nawet takie malutkie, na pewno dadzą radę.

Można też tak zrobić: na nowe miejsce docelowe posadzić siewki. U mnie to się nie sprawdza, ponieważ ściółkuję rabaty przerobionym obornikiem i kompostem i te maleństwa kończą swój kwietny żywot.

W przypadku wysadzania rozsady 2- 3 letniej z doniczki nic nie dzieje się z systemem korzeniowym - nie zostaje on uszkodzony. One tylko nie lubią traktowania szpadlem tych swoich wężowych korzeni, co zdarza się z chwilą przesadzania dorosłych sztuk.
hanka_andrus 19:44, 10 mar 2016

Instrukcja o ciemiernikowych dzieciach bardzo mi sie przyda. Bo już mój wiekowy ciemiernik chyba skończy życie. Niby jest jakiś listek, albo dwa, ale czy co z tego będzie. raczej wątpliwe.

Zakupiłam Nigrę białego, nasionko sie zawiązało, będę czekać na siewki!
sylwia_slomc... 19:59, 10 mar 2016

Ciekawe czy moje zawiąrzą nasiona
makkasia 12:53, 11 mar 2016

Ewuniu u Ciebie te ciemierniki z dereniami za przykład świetnego połączenia daję.
Cudownie Ci kwitną - moje ruszają ale gniją po każdym przymrozku
macham wiosennie