Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 15:48, 07 mar 2016

Poziomka napisał(a)

Ewo ubiegły rok był bardzo niekorzystny dla dalii, a u Ciebie rosły takie pięknotki.
Ta różowa uroczo wygląda, jaka to odmiana ?

Dalie były ładne mimo, że susza była straszna (ale lałam im wodę) - nie wiem, od czego to zależy. Moim dałam gnojówkę z pokrzyw i resztki żywokostu. A u Hani czytam, że dalie nie lubią nawożenia azotowego.

Nazwy nie pamiętam? Nie wiem czy ma metkę (może mieć metkę tylko opisową pt. "różówo bordowa niska rozetowa").
To jest z kolekcji Zdzisławy z Ratowic albo od Sary Raven - tertium non datur est.

Sprawdzę, w jakim stanie są bulwy (do dalii nie zaglądałam, mam sajgon remontowy w piwnicy), może będzie kawałek z oczkiem i łodyżką.

Pszczelarnia 15:49, 07 mar 2016

Evchen napisał(a)
Macham Pszczółko

macham, macham
Bogdzia 17:07, 07 mar 2016

Piekne są dalie , kiedys miałam sporo ale M nie lubił roboty (wykopywania i wkopywania) przy nich więc rozdałam. Mnie zauroczyła ta sama co Jasię, piękna.
Pszczelarnia 20:48, 07 mar 2016

lindsay80 napisał(a)
(...)
Jak się robi młode sadzonki z dereni Ivory Halo i kiedy jest właściwy moment na ich przycinanie, bo mam od ubiegłego sezonu i będę debiutować z ich przycinaniem?

Spieszą z odpowiedzią - przeoczyłam.

Derenie można przycinać już w lutym. Marzec to dobra i właściwa pora. Co 4 lata tnę do pnia na krótko (wtedy, kiedy gałązki się starzeją i tracą swój błyszczący bordowy, pomarańczowy albo zielono-limonkowy kolor). W tym roku przycięłam tylko na równo czubki.
A w celu zrobienia sadzonek: albo odkopujemy kawałek ukorzenionego pędu i sadzimy w nowe miejsce albo ucinamy gałązki grube jak ołówek (mogą być grubsze) o długości 20 cm i do ziemi zmieszanej z piaskiem i podlewamy. Obcinamy wierzchołek takiej gałązki. Bardzo ładnie się korzenią.

A oto świeże derenie z soboty, po lekkiej kosmetyce (po karpie w środku widać, że są regularnie cięte (nie ma takich odrąbanych pni, tworzą ładną bryłę). A derenie te mają już swoje dorosłe lata (10 lat):

Pszczelarnia 20:53, 07 mar 2016

I moje sieciowe i nie tylko ciemierniki. Rosną wszędzie.

I uroczy cuchnący (jednego spróbowała nornica ale jej nie posmakował):

roma2 20:57, 07 mar 2016

Za instrukcję cięcia dereni i ja dziękuję. Posadziłam jesienią siedem sztuk derenia 'Midwinter Fire'. I chciałabym, by miały ładny pokrój i te piękne zimą gałązki. Dobrze, ze nornica "wybredna" była
Pszczelarnia 20:59, 07 mar 2016

I są jeszcze inne - białe pełne - pierzaste. Ale na razie w doniczkach.
lojalna_ 21:01, 07 mar 2016

poletko ciemiernikowe swietne a ten cuchnacy bardzo okazały
Pszczelarnia 21:02, 07 mar 2016

U mnie jest jakby przedwiośnie: kwitnie leszczyna i śnieżyce:

Ta bergenia jest śliczna:

Nareszcie słychać szum wody w strumieniu. Pada i to jest dobre dla moich roślin.

lindsay80 21:06, 07 mar 2016

Dziękuję bardzo za opis i zdjęcia cięcia dereni, niech no tylko przestanie padać to swoje dopadnę

Masz piękne ciemierniki, cuchnący bardzo urokliwy, planuje sobie własnie kupić.