Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Anabell 19:35, 08 mar 2016

Wykopanie, to nic. Właśnie oznakowanie ważne i tak pokręcę.
Dziś wyniosłam 4 skrzynki z piwnicy do mnożarki i czyściłam, dzieliłam
nie można dużej karpy zostawić bez dzielenia, ręce bolą od przecinania b. twardej karpy. Zatrudniona byłam od 12-tej wróciłam do domu przed 18 tą.

Niskie dalie te z siewu wyrzuciłam wszystkie.

Tak dziś myślałam ile to pracy dalie wymagają

Tego dobra jeszcze w piwnicy zostało na kilka dni.

Ewa wkładasz do doniczek czy jeszcze później do gruntu?
sylwia_slomc... 21:08, 08 mar 2016

Czytam właśnie, że ciemierniki Ci się wysiały szczęściaro
viva 21:11, 08 mar 2016

Do mnie jeszcze takie torebeczki nie przyszły, oj poklikałam sobie w tym roku daliowo

Łany ciemierników robią wrażenie, imponujące i wzorowo prowadzone derenie
Ja tak nie potrafię
A jak się prezentował C.s. Winter Beauty, bo chyba na zdjęciach nie widziałam go.
roma2 21:17, 08 mar 2016

viva napisał(a)
Do mnie jeszcze takie torebeczki nie przyszły, oj poklikałam sobie w tym roku daliowo

Ja tak nie potrafię
A jak się prezentował C.s. Winter Beauty, bo chyba na zdjęciach nie widziałam go.

Ja nie wiem o czym pisała Viva, że nie potrafi, bo mnie się wydaje, ze wszystko potrafi. Jeśli o dereniach, to co? Martwić się mam "zaoczno-przyszłorocznie"?
tusiawka 22:37, 08 mar 2016

Moje siewki ciemierników mają dwa listki. Już teraz je do doniczek dawać, czy jak podrosną?
Ile lat potrzeba, aby taka siewka zakwitła?

Twoje poletka ciemierników cudne. Też wszystko co kupuję do donic sadzę później do ogrodu.
Pszczelarnia 13:40, 09 mar 2016

Anabell napisał(a)
Wykopanie, to nic. Właśnie oznakowanie ważne i tak pokręcę.
Dziś wyniosłam 4 skrzynki z piwnicy do mnożarki i czyściłam, dzieliłam
nie można dużej karpy zostawić bez dzielenia, ręce bolą od przecinania b. twardej karpy. Zatrudniona byłam od 12-tej wróciłam do domu przed 18 tą.

Niskie dalie te z siewu wyrzuciłam wszystkie.

Tak dziś myślałam ile to pracy dalie wymagają

Tego dobra jeszcze w piwnicy zostało na kilka dni.

Ewa wkładasz do doniczek czy jeszcze później do gruntu?

Od razu do gruntu na początku - do połowy maja. W tamtym roku włożyłam jedną do doniczki na próbę dla dekoracji wejścia do domu.
Pszczelarnia 13:41, 09 mar 2016

tusiawka napisał(a)
Moje siewki ciemierników mają dwa listki. Już teraz je do doniczek dawać, czy jak podrosną?
Ile lat potrzeba, aby taka siewka zakwitła?

Twoje poletka ciemierników cudne. Też wszystko co kupuję do donic sadzę później do ogrodu.

Jak się uda to od razu do doniczek - spróbuj z jedną. Siewka do kwitnienia potrzebuje 3 lata na pewno.

Pszczelarnia 13:45, 09 mar 2016

roma2 napisał(a)

Ja nie wiem o czym pisała Viva, że nie potrafi, bo mnie się wydaje, ze wszystko potrafi. Jeśli o dereniach, to co? Martwić się mam "zaoczno-przyszłorocznie"?

Ależ skąd. W Twoim przypadku zapomnieć o cięciu dereni na razie i przypomnieć sobie za 3 lata najwcześniej. Chyba że masz potrzebę korekty i pobudzania ich do rozgałęzień, wtedy można przyciąć 1/3 . Ale wydaje mi się, że one tego nie potrzebują.

Potem trzeba pilnować "dorosłych" dereni, żeby miały ładny pokrój gałązek i były odmładzane.
Pszczelarnia 13:53, 09 mar 2016

viva napisał(a)

Ja tak nie potrafię

Oj, to ja muszę sobie termin zwiedzania "zabukować". Fajnie się klika!

Potrafisz znacznie lepiej prowadzić derenie i inne rośliny.

Te ciemierniki to jeden wielki eksperyment - skoro lubią liściate próchniczne niestagnujące podłoże, to może im się spodoba u mnie - ale oprócz krokusów i leszczyn (w tym oczarów ) to najważniejsze wiosenne pożytki pszczół.

Nie ma go na zdjęciach - nadrobię. Przypomniałaś mi jego nazwę - już nie pamiętałam, a mam jeszcze od Hani jednego derenia i przecież jeszcze jeden groszkowego koloru jest. I jeszcze kilka innych. I jeszcze mi chodzą po głowie jakieś.
Pszczelarnia 14:01, 09 mar 2016

rozark napisał(a)
jak pisałaś w zeszłym roku że kupiłaś coś ok. 50 ciemierników to właśnie takich łanów się spodziewałam, pięknie zakwitły

Niektóre zmarniały i się odbudowują. Te nie mające słońca w zimie wypadły.