Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Urszulla 14:08, 19 mar 2016

Oglądam oczary. Nie spotkałam do tej pory w szkółce, a Wy tu o odmianach rozprawiacie. Śliczne są
Gabriela 20:14, 19 mar 2016

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Gabriela, piękne te twoje oczary.

Obie pomarańczowe odmiany, czyli Afrodyta i Feuerzauber będą rosły u Ewy w ogrodzie, mój jest ciemnożółty Orange Beauty. To mój czwarty oczar - po Pallidach i Arnold Promise.
Gabriela 20:16, 19 mar 2016

Urszulla napisał(a)
Oglądam oczary. Nie spotkałam do tej pory w szkółce, a Wy tu o odmianach rozprawiacie. Śliczne są

A ja wczoraj widziałam dziesięć różnych odmian oczarów, niemal wszystkie miały jeszcze kwiaty. Za to z odmianami ciemierników u nas krucho.
Basilikum 20:19, 19 mar 2016

Ewo czy Twoj oczar pachnie?
sylwia_slomc... 22:17, 19 mar 2016

Współczuję tych jeleni, jak przez strumień to niewiele możesz chyba zrobić, tak jak ja w zimie z zającami przełażącymi rowem, a w zasadzie kręgiem w mostku
Pszczelarnia 08:16, 21 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Współczuję tych jeleni, jak przez strumień to niewiele możesz chyba zrobić, tak jak ja w zimie z zającami przełażącymi rowem, a w zasadzie kręgiem w mostku

Mam pręty i drut, dziś robię kolczasty pastuch, może się wystraszą i zaczną instyktownie a rozumnie myśleć. O 20.00 i 23.00 w naszej wsi odbywa się jeleniowe safarii, całymi licznymi stadami łażą przy drodze i przez drogę, pomiędzy zabudową mieszkalną. Mają swoje ścieżki i przejścia. Wczoraj stado saren czekało na znak od koziołka, że mogą iść, a tenże koziołek przed naszą bramą wjazdową czekał.
I o ile sarny są "małe" i nie robią wrażenia z bliska o tyle jelenie i łanie budzą respekt. Pięknie skaczą: płot wys. 140 cm i szerokie rowy to dla nich żadna przeszkoda.
Pszczelarnia 08:24, 21 mar 2016

Basilikum napisał(a)
Ewo czy Twoj czar pachnie?

Gabrysia odpowiedziała. Ja nie wąchałam jeszcze. Ale kiedyś w Arboretum w Wojsławicach wąchałam oczary - mały delikatny zapach.

Mój oczar powiadomił mnie, że pszczoły się obudziły. Stoi na południowym tarasie z ciemiernikami. Jest piątek, 18.03., świeci słońce, nagle widzę przez szybę, że pszczoły latają do ciemierników i oczara - idę do pasieki a tam już rejwach, wiosenne obloty i sprzątanie.
Nie ma piękniejszego widoku wiosennego niż obudzone pszczoły i ich pyłkowe kąpiele w krokusach, ciemiernikach, leszczynie.

Pszczelarnia 08:25, 21 mar 2016

Gabriela napisał(a)

Obie pomarańczowe odmiany, czyli Afrodyta i Feuerzauber będą rosły u Ewy w ogrodzie, mój jest ciemnożółty Orange Beauty. To mój czwarty oczar - po Pallidach i Arnold Promise.

I to jest piękne.
Pszczelarnia 08:27, 21 mar 2016

hanka_andrus napisał(a)
Współczuję Tobie tych jelenich przemarszów! Na moich grządkach też zimą czasem się pasą. Wiosenne zakupy bardzo ładne, oczar też mi się marzy!

U mnie już pszczoły zbierają pyłek na krokusach.
Z rana były jeszcze niemrawe, jakby zmarznięte, ale czym słońce wyżej się wznosiło to i żwawiej chodziły i więcej ich było. Chyba poczta pantoflowa, albo skrzydełkowa u nich działa bez zarzutu. Będzie dużo nasion!

18.03. moje pszczoły wyleciały na wiosenne obloty.
Pszczelarnia 08:28, 21 mar 2016

Mixtoorka napisał(a)
Ten ślimak to on szybki jest mam nadzieję, że do piątku zdąży pozdrawiam

Wiosenny ślimak doszedł - w piątek był pierwszy prawdziwy wiosenny dzień.