Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 08:33, 21 mar 2016

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
A w Pszczelarni wiosna na przekór zimie. Ciemierniki i oczar mnie oczarowały. Pewnie pachnie ten oczar niesamowicie?
Zakupy roślinne robisz w okolicy czy via Internet?
Pozdrawiam was pszczółkowi strażnicy!

W okolicy - ale ta okolica ma zasięg 120 km w każdą stronę od punktu A. Graby przyjechały kurierem ze szkółki, róże kurierem. Koleżanki Forumowe kupują. Przez internet "na ślepo" to raczej byliny.
Pszczelarnia 08:36, 21 mar 2016

nawigatorka napisał(a)
Z tymi zwierzetami to troche racji choc ogrodu szkoda.nasza dzialke moga mijac z boku bo zabudowa jeszcze luzna. Za to zurawie kiedys (gdy domu jeszcze nie bylo) lataly z lasu na lake dokladnie nad naszym obecnym domem.gdy zaczela sie budowa na dwa lata zmienily zwyczaje i omijaly nas lykiem.a teraz znow od kilku lat lataja dokladnie nad nadzym dachem,az mozna rano latem sie wystraszyc ich klangoru tak głośno krzycza.ale uwielbiasz ten dzwiek i trzepot ich skrzydel

Bardzo lubię duże ptaki. Nad moim ogrodem latają czaple, bociany czarne, sokół wędrowny się zdarzy.
zawitka 09:07, 21 mar 2016

Ewcia śliczny zestaw roślinek masz przed drzwiami i te ciemierniki ochoch ;d Pozdrówka posyłam.;d
Basilikum 15:44, 21 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Gabrysia odpowiedziała. Ja nie wąchałam jeszcze. Ale kiedyś w Arboretum w Wojsławicach wąchałam oczary - mały delikatny zapach.

Mój oczar powiadomił mnie, że pszczoły się obudziły. Stoi na południowym tarasie z ciemiernikami. Jest piątek, 18.03., świeci słońce, nagle widzę przez szybę, że pszczoły latają do ciemierników i oczara - idę do pasieki a tam już rejwach, wiosenne obloty i sprzątanie.
Nie ma piękniejszego widoku wiosennego niż obudzone pszczoły i ich pyłkowe kąpiele w krokusach, ciemiernikach, leszczynie.

pytam bo nie wszystkie oczary pachna, moj nie
Katkak 18:26, 21 mar 2016

Ewciu zakupy świetne . Mi musi wystarczyć oczar szczepiony na pniu, bo takiego zwyczajnego krzewu chyba u siebie nie zmieszczę. Wiem, że powoli rosną, ale jednak kiedyś urosną . Cieszę się więc z tego co mam . Pszczoły mnie fascynują, bo są takie bardzo "poukładane" i wszystko hula jak w zegarku . Obserwowanie ich to musi być niezła frajda. Pozdrawiam .
Kasia73 20:18, 21 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Mam pręty i drut, dziś robię kolczasty pastuch, może się wystraszą i zaczną instyktownie a rozumnie myśleć. O 20.00 i 23.00 w naszej wsi odbywa się jeleniowe safarii, całymi licznymi stadami łażą przy drodze i przez drogę, pomiędzy zabudową mieszkalną. Mają swoje ścieżki i przejścia. Wczoraj stado saren czekało na znak od koziołka, że mogą iść, a tenże koziołek przed naszą bramą wjazdową czekał.
I o ile sarny są "małe" i nie robią wrażenia z bliska o tyle jelenie i łanie budzą respekt. Pięknie skaczą: płot wys. 140 cm i szerokie rowy to dla nich żadna przeszkoda.

dla nich płot nie jest przeszkodą, moja zaprzyjaźniona żona leśniczego ma już płot prawie
na 3 m, a one i tak przychodzą do niej na begonię

Ewa gdzie kupiłaś graby?

Ps
Dereń ma się świetnie. Raz jeszcze dzięjuję.
Pszczelarnia 20:52, 21 mar 2016

Kasia73 napisał(a)

dla nich płot nie jest przeszkodą, moja zaprzyjaźniona żona leśniczego ma już płot prawie
na 3 m, a one i tak przychodzą do niej na begonię

Ewa gdzie kupiłaś graby?

Ps
Dereń ma się świetnie. Raz jeszcze dziękuję.

Kasiu, założyliśmy słupki z drutem kolczastym. Nie przeskoczą, bo nie wezmą rozbiegu na skarpie stromej mając za grzbietem wartki potok. A jak się pokłują, to może zmienią nawyki żywieniowe i spacerowe. Przecież to nie są głupie zwierzęta.

Już mam dość tych nocnych i wieczorowych przemarszów, są to bardzo liczne stada połączone. One miedzy zagrodami czują się bezpieczniej niż na polu. Choć teraz już jest sezon ochronny i nie ma polowań.

Edit: graby PW. Dereń, niech rośnie szybko.
sylwia_slomc... 21:01, 21 mar 2016

Kurcze to wysoko musisz tym drutem Ewka luknij do mnie
Pszczelarnia 21:03, 21 mar 2016

Katkak napisał(a)
Ewciu zakupy świetne . Mi musi wystarczyć oczar szczepiony na pniu, bo takiego zwyczajnego krzewu chyba u siebie nie zmieszczę. Wiem, że powoli rosną, ale jednak kiedyś urosną . Cieszę się więc z tego co mam . Pszczoły mnie fascynują, bo są takie bardzo "poukładane" i wszystko hula jak w zegarku . Obserwowanie ich to musi być niezła frajda. Pozdrawiam .

Tak jest frajda. Zakupy jeszcze nie posadzone - a miałam się wystrzegać stojących i czekających na swoją kolej doniczek. Ale obrobić 34 ary pracochłonnego ogrodu to jest wyczyn dla jednej osoby nie lada.

Ciemierniki mają pszczele wzięcie.

agata19762 21:41, 21 mar 2016

Ewa cudne zakupy poczyniłaś !!!
Cena ciemierników superaśna.

Oczary piękne !!!

Ja też zawsze walczę z doniczkowymi
I z roku na rok mam ich coraz więcej...

Ogrody powierzchniowo mamy podobne
Mój ma 32 ary i też sama ogarniam

Buźka