Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 18:04, 25 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Taki murek "uszedłby" niejednemu mężczyźnie Pełen profesjonalizm.

"Cudacznych" szafirków nigdy wcześniej nie widziałam.
Jelenia współczuję, u mnie ostatnio zeżarł nowego świerka serbskiego (dobrze, że nie jakiegoś innego bo bym nie wybaczyła), ale z naturą nie wygramy...

Przeżywam głęboką fascynację Twoim ogrodem. Też planuję miejsce na wrotycz, żywokost i inne dary natury. Na razie u mnie tego dostatek, szukać specjalnie nie trzeba, ale w miarę "ogarniania" terenu coraz mniej dzikości widzę.

Głęboka fascynacja ogrodem, moim ogrodem .... . Wiesz, że zanim coś powstało na kształt grządki - rabatki (Teściowa dała mi dalie, posiałam aksamitki, ojciec pełno sadzonek jednorocznych nazwoził, Mama zaś od koleżanek znosiła morele i bzy, starsza pani, której działkę likwidowali, oddała mi pół swojego ogrodu), to ja jako pierwsze świadomie posadziłam zioła? Do dziś melisa wychodzi w tym miejscu i mięta. I mydlnica sobie wędruje ze żmijowcem.
Pszczelarnia 18:11, 25 kwi 2016

Mirka napisał(a)
Ja wysiałam do doniczki Arcydzięgiel 3 tyg.temu dziś jest taki.Pszczółko fotkę usunę jak zobaczysz

Mirka, nie zabieraj. To jest arcydzięgiel purpurowy?

To zdjęcie kształcące. Trzeba koniecznie widelcem (może być do ciasta albo do przekąsek) wzruszyć im ziemię, żeby miały jak oddychać. Nie przelewać.

Kasya 18:14, 25 kwi 2016

Ewa, ty masz u siebie tawułki ?
Pszczelarnia 18:15, 25 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)
Ewus u Ciebie rozpustnie wszystko rosnie . Wielkości Twoich sadzonek zachwyt wzbudzają. Co się dziwić jak takie rarytasy dostają.
Magnolia jak dab o rany . Podziwiam Cię za pracę.

Trawnik dostał też rarytas - nawóz azotowy (rolniczy) - i widać, że byłam chojna - żółte przepalenia. Siałam z ręki. A ojciec mówi, "córko a po co nawóz trawie"? Hmmm, a jego sprzedawca "naciągnął" w sklepie na wzmacniacz do sadzonek pomidorów, a to jest dopiero nawóz.

Pszczelarnia 18:17, 25 kwi 2016

Kasya napisał(a)
Ewa, ty masz u siebie tawułki ?

Masz na myśli astilbe? Mam w kilku miejscach. Ale one potrzebują dużo wody. Najbardziej zachwyca mnie 'Etna' i 'Fanal'.
Malgosik 18:34, 25 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

I tak na razie wygląda całość. Jeszcze tylko kamień muszę dokupić, bo wydłużyłam ścieżkę - ma się kończyć głębiej.

Ewa z jakiego kamienia układałaś ścieżkę?
sama?
Kasya 18:37, 25 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Masz na myśli astilbe? Mam w kilku miejscach. Ale one potrzebują dużo wody. Najbardziej zachwyca mnie 'Etna' i 'Fanal'.

wiem, z tą wodą to trochę kłopot, ale podobaja mi sie
ubiegly rok przezyly u mnie 3 to moze i te 4 nowe dadzą radę

tylko nie moge dojsc jaki odcien maja superba i america

Pszczelarnia 18:39, 25 kwi 2016

Konieczki napisał(a)
No ja mam za mało kompostu ziemię mam glinista - przekopałam cały przedogródek, przyszła ulewa, później słońce palące i mam skorupę wyglądającą okropnie. Kurde strasznie droga ta kora jak się ma duzy ogród, ale chyba będę zmuszona. Niestety ja z tych długo pracujacych i mało czasu mających a pamiętam jak moja babcia z motyczką co rusz do ogródka leciała - teraz już wiem czemu.

To tak jak ja.

Pod dorosłymi krzewami na rabacie typowo krzewiastej pod drzewami radzę sobie zadarniaczami atrakcyjnymi wiosną właśnie;

barwinek

pragnia syberyjska

jasnota:

I nawet brunera, choć ta wolno przyrasta i trzeba jej ręcznie pomóc;

I jeszcze tiarele sercolistne.

Mirka 18:40, 25 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Mirka, nie zabieraj. To jest arcydzięgiel purpurowy?

To zdjęcie kształcące. Trzeba koniecznie widelcem (może być do ciasta albo do przekąsek) wzruszyć im ziemię, żeby miały jak oddychać. Nie przelewać.

Dziękuję za rady tak zrobię Nie wiem jaka odmiana bo nasionka dostałam.Czy mi zakwitnie w tym roku czy dopiero w.drugim kwitnie jak to z nim jest?
Pszczelarnia 18:41, 25 kwi 2016

Malgosik napisał(a)

Ewa z jakiego kamienia układałaś ścieżkę?
sama?

Tak, sama. Ta jest z 2011, chyba. To jest granit z poniemieckich krawężników z cukrowni. Żałuję, że więcej nie wzięłam. Układa się lepiej niż cegłę. Nie trzeba takiej precyzji, żadnych fug, żadnego cementu. Tylko korytowanie. I nawet podsypki nie trzeba.