Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 19:08, 25 kwi 2016

Zostawiam słoneczka i zmykam.
paniprzyroda 19:10, 25 kwi 2016

Zielnik... kwintesencja mojego istniejącego i wymarzonego, może dlatego tak bliskie sercu i ciepłe są Twoje fotki. Ale z 31 Artemisami to poszalałaś kobieto I szacunek, bo ciężkiej pracy Ci nie brakuje tej wiosny
07_Rene 19:22, 25 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Głęboka fascynacja ogrodem, moim ogrodem .... . Wiesz, że zanim coś powstało na kształt grządki - rabatki (Teściowa dała mi dalie, posiałam aksamitki, ojciec pełno sadzonek jednorocznych nazwoził, Mama zaś od koleżanek znosiła morele i bzy, starsza pani, której działkę likwidowali, oddała mi pół swojego ogrodu), to ja jako pierwsze świadomie posadziłam zioła? Do dziś melisa wychodzi w tym miejscu i mięta. I mydlnica sobie wędruje ze żmijowcem.

Właśnie Twoim Wiadomo, że różne ogrody mi się podobają, ale jeszcze rok temu oceniałam Twój ogród tylko wizualnie. Im więcej wiem, tym więcej dostrzegam w nim piękna "głębokiego", trudno to dokładnie nazwać. U Ciebie nie ma przypadków, wszystko ma jakiś cel... umiesz też świetnie wykorzystać to co już masz (wszystkie te stare przytargane bzy) i połączyć z nowymi roślinami.
U mnie podobne początki Mam dalie od Teściowej, zioła, byliny i zawsze mi coś "zdobycznego" przytarga W sobotę dostałam szafirki
mira 20:12, 25 kwi 2016

Ewa ja jasnotę wysadziłam z gruntu gdzie mi kiepsko rosła do donicy /podsadziłam jako dodatek/ i wreszcie ruszyła z kopyta a jak dałam florowit to już mi się wylewa z donicy - zastanawiam się jak ją rozmnożyć ale mi żal teraz

bukiet pachnie!
Basilikum 20:37, 25 kwi 2016

pracusiu
ale kawal dobrej roboty odwalilas
szafirek sliczny
zaciekawily mnie biale poziomki
i ogorecznik u mnie tez bedzie, mam kilka przepisow jak go mozna przyzadzic
ewa004 20:48, 25 kwi 2016

Ewciu pozdrawiam
nawigatorka 21:00, 25 kwi 2016

31 artemis? Ja mam dwie to musi byc nieziemski widok.
A jakie to te biale narcyzy? Urocze.
bdan 06:31, 26 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)
I jeszcze pokażę, że praca w zielniku może być ciężka.

Wsadziłam też 31 róż Artemis po obu stronach.

Podzieliłam i posadziłam siedmiolatkę. Podzieliłam lubczyk. Posadziłam mydlnice, oregana różne, krwawniki, wielosiły, bylice. Macierzanki mi padły (jedną odmianę przyniosę z łąki). Rosną krwawniki wiązówkowate i wrotycze oraz dziurawce i żywokosty oraz 10 szt. ruty. Mięte posadzę w szerokiej donicy i wyniosę z domu rozmaryny.
Taki jest mój powiększony zielnik.

I tak na razie wygląda całość. Jeszcze tylko kamień muszę dokupić, bo wydłużyłam ścieżkę - ma się kończyć głębiej.

Podziwiam za ogrom wykonanych prac. Czytam co tam posadziłaś, wstyd się przyznać, ale niektóre nazwy dla mnie całkiem obce są.

A Artemis muszę sobie gdzieś u siebie posadzić.
Katkak 07:01, 26 kwi 2016

Ewcia bardzo lubię klimat Twojego ogrodu, że piękny, zadbany, ale jednak nie pod sznurek, nie taki wyczesany. Cudowny. Zielnik przeuroczy. Bardzo lubię nawierzchnie z kamieni, też mam . Pozdrawiam.
AgataP 09:51, 26 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Tak, sama. Ta jest z 2011, chyba. To jest granit z poniemieckich krawężników z cukrowni. Żałuję, że więcej nie wzięłam. Układa się lepiej niż cegłę. Nie trzeba takiej precyzji, żadnych fug, żadnego cementu. Tylko korytowanie. I nawet podsypki nie trzeba.

Kamień- jest piękny
O korze przeczytałam, u mnie jest z rh, będzie z tyłu za grabami, tam przez siatkę przechodzą chwasty więc liczę że kora je ograniczy i pod świerkami gdzie hortensje. Ale tam zniknie bo ja nałogowo "dziabię".
Mam motyki, pazurki i takie ostrze do pielenia - dostałam od Babci.
Ja też wciąż dosypuję kompost, obornik, trawę po koszeniu. A w tym roku chciałabym zrobić ziemię liściową. Na jesieni mam co roku ponad 50 worków więc może coś z tego wyjdzie.
A jak przeczytałam o Artemisie to wymiękłam. Ja kupiłam dwa i jeden mi chyba nie przeżył, muszę go wymienić. Cudnowności, u siebie do niego dosadziłam szałwię deep blue i trzcinnik overdam Czekam już w zachwycie