Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:07, 04 maj 2016

Bardzo podoba mi się to zestawienie kolorystyczne tej wiosny na rabacie przy strumieniu: bordowy i żółty. Tworzą je piwonie, berberysy niskie, języczka o bordowych liściach, wilczomlecze. Dokupiłam żółtą żuraweczkę i posadzę z wilczomleczem migdałolistnym dla rozszerzenia tych kolorów na teraz.

Pszczelarnia 20:17, 04 maj 2016

W cienistej części ogrodu pod starą lipą wiosenne tulipany wyglądają waniliowo:

Na rabacie rozłożyłam cudowny przekompostowany oborniczek, bo rośliny mają tutaj ciężko (cień i sucho):

Pszczelarnia 20:21, 04 maj 2016

Te szachownice mogłyby powędrować na rabatę (bordowo-żółtą wiosenną) nad strumieniem, wysadzę je w czerwcu a jesienią posadzę tam:

Pszczelarnia 20:31, 04 maj 2016

Wizyta na złomie zaowocowała (oddawaliśmy własny złom i znalazłam coś takiego). Ślusarz dospawa ramę, sienniki już są i będzie łóżko pod moskitierą w sadzie. Inspirujący okazał się ogród Kondzia i jego zdjęcia z ogrodów holenderskich.

Znacie taką angielską powieść dla dzieci Mary Norton "Gałka od łóżka"? Kto nie zna niech przeczyta sobie i swoim dzieciom, wnukom etc. Czasami wystarczy tylko przekręcić gałkę od łóżka ... Może tego łóżka, w noc czerwcową?

Madzenka 20:36, 04 maj 2016

Narcyzy w tym roku dają popis, chyba rzadko tak długo kwitna. Zimna wiosna im słuzy.
Pszczelarnia 20:37, 04 maj 2016

Przywieźliśmy nowe roje, oczekują na osadzenie w naszych ulach. Wiosna zimna dla pszczół (pszczeli przednówek) ale dają sobie radę i dzielnie latają, jak tylko się da.

Pszczelarnia 20:41, 04 maj 2016

Kwitnienie tych wiśni ozdobnych spotyka się z kwitnieniem magnoli kobus i to jest piękne, bo rosną niedaleko. Będziemy dosadzać magnolie (jutro przyjadą 4) i wiśnie:

I z oddali, inna wiśnia w tle:

Pszczelarnia 20:57, 04 maj 2016

Jest postulowany fotel w zielniku, chcę jeszcze wkopać taka balię z wodą w miejscu centralnym:

Kondzio 20:58, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Wizyta na złomie zaowocowała (oddawaliśmy własny złom i znalazłam coś takiego). Ślusarz dospawa ramę, sienniki już są i będzie łóżko pod moskitierą w sadzie. Inspirujący okazał się ogród Kondzia i jego zdjęcia z ogrodów holenderskich.

Znacie taką angielską powieść dla dzieci Mary Norton "Gałka od łóżka"? Kto nie zna niech przeczyta sobie i swoim dzieciom, wnukom etc. Czasami wystarczy tylko przekręcić gałkę od łóżka ... Może tego łóżka, w noc czerwcową?

Zdobycz wspaniała - złomowiska są zawsze źródłem inspirujących znalezisk,a mistrzyniami odnalezionych perełek są Dzidka i Pszczółka! Czy planujesz obsadzić szezlong powojnikami, czy będzie spełniało jedynie rolę sielskiej leżanki w sadzie?

Okazale prezentują się waniliowe tulipany. My mamy w podobnym kolorze tulipany Jan Paweł II. Są bardzo wdzięczne i eleganckie.

Pszczelarnia 21:07, 04 maj 2016

I sprawy warzywne. W tym roku mam uprawę współrzędną i oczywiście zmianowanie, jakoś tak mi się pokryły te 2 sposoby uprawy.

Tańce wokół rozsad selera. Lubi ciepło i trzeba się o niego zatroszczyć, zakryć, odkryć; idą ciepłe dni, więc wysadziłam:

Jest i mini tunelik na rozsadę fasolki:

Truskawki też zadowolone, w tym roku powinny zostać przeniesione (po 3 latach):