Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 23:11, 23 maj 2016

Kwitnie siedmiolatka:

I zaczyna rdest:

ZieloneWrota 07:38, 24 maj 2016

Witaj, cudowne zdjątka ogrodu, miło z rana nacieszyć oczy takimi widokami, czy iryski+czosnki faktycznie rosną nad strumykiem?, piękne zestawienie, miłego dnia będę zaglądać.
mira 08:08, 24 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Miro, mam obfotografowane wszystkie lilaki, jakie rosną w Wojsławicach.
Za rok 3 spotkanie Towarzystwa właśnie tam.
U mnie w ogrodzie jest 12 odmian.
Relacja z W-wy z 2 spotkania Towarzystwa pewnie w zimie..... .

Kompost do bylin przesiewam. Do dołków do sadzenia drzew i krzewów tylko ręcznie przebieram. Problemem kompostu u mnie są kamienie. Przy pieleniu mam 2 wiadra: na chwasty i na kamienie z rabat - te często lądują na kompoście przez pomyłkę.

Teraz jest czas żywokostu:

Całkiem zapomniałam że masz kamienie, ja kompostu już nie przesiewam na rabaty/kiedyś tak - podróże kształcą - Anglia / tylko do doniczek
każdy coś ma ja mam glinę też kompost gliniasty - ale mąż mnie zaopatruje w tym roku w spore ilości papieru który dodaję do kompostu może będzie lepiej.

Kiedy się robi gnojówkę z żywokostu teraz jak kwitnie czy po kwitnieniu - okazało się że na moim nowym polu rośnie to tu to tam i mam je na oku

Poprzednio napisałam że jarzmianka a powinno być ożanka - takie fajne słowa co nie? nie podobne w kwitnieniu i w pisanym słowie a w mowie tak samo grają hehe

Wojsławice - tak - ja już teraz ogłoszę że w kolejnym roku Zofie muszą poczekać aż wrócę z Wojsławic i wreszcie się wybiorę - to będzie dla mnie do 3 razy sztuka i musi się udać.

Donice balie piękne.
pozdrawiam
magnolia 08:24, 24 maj 2016

Ewo, jakie ładne zestawienie kolorów w letnich donicach- duże kontrasty ale wcale nieoczywiste.

Czoski rzadzą!- pięknie

Tulipany to dools minuet?- zaskoczyły mnie swoją urodą i trwałością bo tez je posadziłam jesienią. Może to kwestia zimnej wiosny, że takie są trwałe.

Pięknie
katiaxx 08:44, 24 maj 2016

Ewa - wiosną posadziłam ten sam rdest, czy się rozłazi, jest ekspansywny ?
Basilikum 08:49, 24 maj 2016

ale fajnie, ze nie wycielas tego lilaka piekny jest. Letnie donice super.
Ach co ja tu bede pisac, mi sie wszystko u Ciebie podoba wzorze moj niedoscigniony
Agania 09:08, 24 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

A pontyjskie jak pachną ... . To nic, że takie kostropate. Masz?

Pontyjskich jeszcze nie spotkałam, jak znajdę z pewnością je zaproszę do ogrodu

Żywokostu u mnie spotkaałam, mam za to pokrzywy i skrzyp...już zalałam wodą na gnojówkę

Jak za wsze miło się spaceruje u Ciebie...lilak przepiękny
sylwia_slomc... 09:57, 24 maj 2016

Ewka wszystko masz cudnie i ze smakiem urządzone wkomponowane rewelacyjnie
Pszczelarnia 10:30, 24 maj 2016

magnolia napisał(a)
Ewo, jakie ładne zestawienie kolorów w letnich donicach- duże kontrasty ale wcale nieoczywiste.

Czoski rzadzą!- pięknie

Tulipany to dools minuet?- zaskoczyły mnie swoją urodą i trwałością bo tez je posadziłam jesienią. Może to kwestia zimnej wiosny, że takie są trwałe.

Pięknie

Marta, dziękuję za irysy. Tak, to te tulipany. Kwitną jak szalone, długo i są naprawdę ok. Poza tym mają być wieloletnie.

Czekam na cz. Krzysztofa w szałwiach..

Pszczelarnia 10:36, 24 maj 2016

ZieloneWrota napisał(a)
Witaj, cudowne zdjątka ogrodu, miło z rana nacieszyć oczy takimi widokami, czy iryski+czosnki faktycznie rosną nad strumykiem?, piękne zestawienie, miłego dnia będę zaglądać.

Tak ale nad poziomem strumienia, różnica jest 1,6 m. Nie nad wodą.