Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 18:04, 27 cze 2016

AgataP napisał(a)
Ewo goździki ciachnęłam bo przekwitły czy masz ochotę na kępkę?

W sierpniu, może być? Teraz nie sadzę.
Pszczelarnia 18:08, 27 cze 2016

07_Rene napisał(a)

(...)

To wysokie z tą różą na zdjęciu to malwa?

To są ślazy. Rozmnażam je tak jak łubiny.

Pszczelarnia 18:09, 27 cze 2016

frezja napisał(a)

Jak ciąć goździki ??

Przypuszczam, że po kwitnieniu ściąć im trzeba kwiatostany.
kosolka 18:13, 27 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

To są ślazy. Rozmnażam je tak jak łubiny.

Ślaz to cos innego niż malwa?
Kasya 18:17, 27 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Reine d. V. - to remontantka o trudnej do opisania i zmiennej barwie kwiatów (róż, fiolet). Pokrój krzaczasty wiotki, delikatny (tak do 150 cm wysoka) ale luźny (może się wydawać, że potrzebuje podpierania ale ja nie podpieram), wywinięty.

A Gipsy - to silna róża burbońska, rośnie szeroko i raczej tak kopulasto (ja ją tak prowadzę). Kwiaty ma w kolorze bordowo-purpurowym. Podoba mi się u niej otwarty środek z żółtymi pylnikami. Kwitnie raz i tworzy bardzo ładne owoce pomarańczowe.

I jeszcze wiem na pewno, że róża o nazwie 'Burgundy Iceberg' wylatuje z ogrodu (jak jest słońce to więdnie i ją przypala, jak spadnie lekki deszcz to wygląda jak ciemnobrązowy wymięty papier) - chyba jest do niczego (mam ją 3 sezon).

tak ?
buuu...a ja obcielam kwiatostany ;( ;(
Kasya 18:19, 27 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

I jeszcze wiem na pewno, że róża o nazwie 'Burgundy Iceberg' wylatuje z ogrodu (jak jest słońce to więdnie i ją przypala, jak spadnie lekki deszcz to wygląda jak ciemnobrązowy wymięty papier) - chyba jest do niczego (mam ją 3 sezon).

to bardzo dziwne
moja w pelnym sloncu i nic sie z nia nie dzieje, bardzo ja lubie
Iwk4 18:26, 27 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Potężna 'Lykkefund':

Pięknie wyglæda róża na tej pergoli. Mogłabyś cyknæć kilka fotek na samą pergolę? Chciałabym cow do New Dawn.
Pszczelarnia 18:39, 27 cze 2016

kosolka napisał(a)

Ślaz to cos innego niż malwa?

Tak, ślaz to malva sylvestris a malwa to alcea rosea - są w tej samej rodzinie ale mają różne nazwy łacińskie, więc nie są tym samym. Tak sobie to koncypuję filologicznie.

http://kwiaty-ogrody.pl/ziola/slaz-dziki-malva-sylvestris/
Pszczelarnia 18:43, 27 cze 2016

Iwk4 napisał(a)

Pięknie wyglæda róża na tej pergoli. Mogłabyś cyknæć kilka fotek na samą pergolę? Chciałabym cow do New Dawn.

Jak "na samą pergolę"? Bez róż? To niemożliwe.
Anda 18:46, 27 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Tak, ślaz to malva sylvestris a malwa to alcea rosea - są w tej samej rodzinie ale mają różne nazwy łacińskie, więc nie są tym samym. Tak sobie to koncypuję filologicznie.

http://kwiaty-ogrody.pl/ziola/slaz-dziki-malva-sylvestris/

Na tych nazwach nie znam się kompletnie. Oświećcie mnie proszę. Czyli ślaz to Malva sylvestris, a Malva alcea i Malva moschata to też ślaz?
A jaką nazwę ma Lavatera olbia? To ślazownik?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies