Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Kondzio 23:45, 12 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Agato,
tak. Rozsiewa się bardzo dobrze. Nie jest nigdy doskonale biały a raczej biało-zielony, przypominając zioła w swej urodzie (jest przecież rośliną zielarską i miododajną). Jest dość wysoki i bardzo strzeliście stoi na rabacie. Lubię, jak pojawia się w innych kwiatach to tu, to tam w grupkach.

Mam jeszcze odmianę 'Black Adder' - nie rozsiewa się chętnie. Mam jeszcze jedną uratowaną sadzonkę 'Golden Jubilee' o żółtych - limonkowych liściach.

Indygo to odmiana? Nie znam a wygląda ładnie w internecie.

EDIT: zdjęcie niezbyt dobre ale na dalszym planie widać też addera.

U nas Golen Jubilee bardzo zmarniał w tym roku, ale są siewki,więc może się odrodzi. Black Adder w jdnym miejscu zanikł całkiem, w drugim trochę słabszy. Sprawdza się się chyba teoria, że kłosowce są krótkowiecznymi bylinami, ale jakże pięknymi
Gabriela 21:40, 15 sie 2016

Astry już u mnie zaczynają kwitnąć, te nowe, zdjęcia wstawiłam u siebie dzisiaj. Trzymaj za nie kciuki, żeby dobrze zimowały.
Pszczelarnia 20:57, 16 sie 2016

Jesień

Bogdzia 21:01, 16 sie 2016

Twoje zdjecia sa jak malowane obrazy , piękne.
21:04, 16 sie 2016
Pszczelarnia napisał(a)
Jesień

szkoda ..bo jeszcze lato mogłoby być ..jakoś się nim w tym roku nie nacieszyłam ...w zeszłym roku sie dłuzyło lato masakrycznie ...przez te upały ...a w tym czmychnęło szybciorem!
Pszczelarnia 21:12, 16 sie 2016

I w związku z tym mam dylemat jesienny. Chcę posadzić drzewo w miejsce usuniętej/uschłej leszczyny starej:

Rosnące obok / w zasięgu wzroku dookoła drzewa to magnolie (4), śliwy wiśniowe (3), brzozy (2, może do wycięcia jedna)i grusza 'Chanticleer' (1), jodła.

Miejsce jest wietrzne i ważne pod względem kompozycji - rosną tam hortensje, funkie, świecznice, bodziszki, paprocie. Drzewo będzie miało pełne słońce i dobrą wilgotność podłoża.

Co posadzić? Chodzi mi po głowie grusza ' Chanticleer', to musi być coś dużego, osłaniającego. Jak radzicie?
Gabriela 21:31, 16 sie 2016

Jeszcze nie jesień, od piątku ma być znowu 30 stopni. Pełnia lata ciągle.

Może powtórz drzewo, z tych które już tam są, czyli gruszę albo śliwę.
nawigatorka 21:42, 16 sie 2016

Powtórzenie zawsze dobre.ale mi w pierwszej kolejności abrowiec albo platan przyszedł do głowy
Pszczelarnia 21:58, 16 sie 2016

Platan jeden już rośnie nieopodal - czy wprowadzanie kolejnego platana będzie dobre? Nie za duży, nie za przytłaczający dla magnolii (odmiany rosnące jak drzewa)?

Ambrowiec nie wytrzyma wiatrów, złamie się wcześniej lub później.
nawigatorka 22:22, 16 sie 2016

Magnolia ma inny pokrój bardziej parasolowaty,rozgaleziony.pozactym platan chyba długo nie byłby dla niej konkurencją