Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:47, 10 sie 2016

Mala_Mi napisał(a)
Ewa.. mam za duży misz masz.. tego żal i tego szkoda.. wiem jednak, że jak nie wyciepię połowy, to zawsze tak będzie.

Lucifer jest taki czerwony..

Korkowiec fajny

Rysować mi się nie che bo nie mam kaidy.. zresztą rysunek to jedno, a Zycie to drugie.

Zawsze się starałam by coś kwitło na rabacie.. ale to też nie tędy droga . Jak kwitnie co chwila coś innego to nie ma bestwień które czynią rabatę piękną. Trzeba się chyba jednak przestawić, że rabata A jest ładna wiosna, rabata B latem , a rabata C jesienią. A reszta to tylko tak by do końca nie było pusto.

To takie przemyślenia, o czynach nie mam mowy do wiosny... o ile do wiosny psychicznie przeżyję.

Ania,
karczoch dla Ciebie (czy go posmakuję?), tak jak mówisz jest idealnie i dążymy do ideału:

Pszczelarnia 21:57, 10 sie 2016

Konieczki napisał(a)
Ewa kiedyś jak robiłam założenia do projektu ogrodu to miało być tylko zielono i biało. Oj przy kolejnym podejściu dodałam koloru, wierzę że nie za mało
Twoje kadry ogrodu mnie powalają, faktycznie w rabacie nad strumykiem coś nie gra. Brakuje jakiegoś łącznika, ta czerwień czyba nie w tym odcieniu. Hahaha doradza ta co się nie zna. Ale jak patrzę na inne fragmenty ogrodu to brak tu spójności.
Ale ile ja bym dała aby choć jedną taką rabatę już mieć
Pozdrawiam

Rabaty bylinowe robią się szybko. Znasz się, znasz. Mam podobne odczucia - brak przenikania na tej rabacie, jest taka blokowa.

Ożanka dla Ciebie:

Pszczelarnia 22:08, 10 sie 2016

anka_ napisał(a)
Ewo chciałabym rozmnożyć ożankę którą mi dałaś, jestem nią zachwycona. Zebrałam trochę nasion. Czy wymagają one stratyfikacji?

Chyba nie. Ona się sama gęsto jak kożuch sieje ale z samosiewu późno wschodzi na rabacie.

Pszczelarnia 22:10, 10 sie 2016

Margarete napisał(a)
Ewa widoki u ciebie śliczne. I te kolory, i ten potok....bajkowe miejsce tu tworzysz.

Kasia73 22:11, 10 sie 2016

Ewa pięknie u Ciebie
Gabriela 23:43, 10 sie 2016

A mnie krokosmie nie wyrosły, tzn. w zeszłym roku wyrosło byle co i w tym już się nie pojawiło. A tak je chciałbym mieć. Zostały Ci na zimę w gruncie, czy wykopałaś? A może są pierwszy rok i od razu takie ładne? Skąd takie wziąć?
AgataP 11:24, 11 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Agato,
tak. Rozsiewa się bardzo dobrze. Nie jest nigdy doskonale biały a raczej biało-zielony, przypominając zioła w swej urodzie (jest przecież rośliną zielarską i miododajną). Jest dość wysoki i bardzo strzeliście stoi na rabacie. Lubię, jak pojawia się w innych kwiatach to tu, to tam w grupkach.

Mam jeszcze odmianę 'Black Adder' - nie rozsiewa się chętnie. Mam jeszcze jedną uratowaną sadzonkę 'Golden Jubilee' o żółtych - limonkowych liściach.

Indygo to odmiana? Nie znam a wygląda ładnie w internecie.

EDIT: zdjęcie niezbyt dobre ale na dalszym planie widać też addera.

Ewo mam Black Adder, nad białym pomyślę bo jeszcze jest odmiana niebieska blue fortune, podobna do indygo. Wybiorę tańszą wersję
Wprowadzę go na rabatę, bo floksy różowe mi się mocno wyłamują, nie wiem czemu,inne odmiany stoją, a tym zwykłym pękają łodyżki. Dodam jeszcze białych jeżówek bo uwielbiam rośliny do których zlatują masowo owady

Więcej nic nie działam bo muszę poczekać aż rozrosną się nasadzenia z wiosny. Przetacznikowce kwitną po jednym kwiatku, rdest polymorpha dopiero może w przyszłym roku, a teraz czekam na wernonię, bo posadziłam 3 szt.

Daj znać kiedy chcesz goździki, mam jeszcze nie trafiony zakup w postaci tojeść orzęsiona borodwa, pomyśl

anabuko1 19:07, 11 sie 2016

Przyszłąm zapytać ciebie jak u ciebie zimuję biały kłosowiec.
Bo dostałam małą adzonkę.I nie wiem, czy okrywać ??Czy zostawić??
I jak fajnie,że akurat trafiłam na piękną jego dużą kępę
ile taka kępa już ma latek ??
Ogród masz też piękny
Jeżówki, floksy i róże też
ZieloneWrota 19:50, 11 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Tytoń czerwony

Rudbeckie 'Goldsturm' i inne "little"

Są rozchodniki (białe) i jeżówki

Są liliowce, wśród nich ulubiony 'Summer Wine' i 'Chopin':

Tytoń mnie zachwycił czy on też tak ładnie pachnie jak wygląda?, pozdrawiam

jolanka 21:19, 11 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Mi w rewolucjach pomagają "malunki" własnoręcznie wykonane, trzymają na wodzy moją ułańską fantazję co do gatunków i kolorów. Każdą improwizację sobie rysuję i koloruję. Wizyta w sklepach z tkaninami bardzo pomaga w zestawianiu kolorów (a ja nałogowo lubię sklepy z tkaninami). Nie umiem zaś architektonicznie wyznaczyć sobie przestrzeni i jej określić (obmiary, wymiary, odległości, punkty ważne i odniesienia); tu zdaję się na Ta.

Ewa, dzieki za uwagi u mnie, chyba zrobię tak jak Ty, narysuję i pokoloruję najpierw rabatę. Ja mam inaczej, w glowie mam odleglości, obmiary itd. i wydaje mi się, że skoro ja to widzę w wyobraźni to inni też