Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Tess 14:18, 19 paź 2016

Ewo, czy masz w ogrodzie dzięgiel litwor?
Szukam informacji, czy jest inwazyjny (czy się rozsiewa).

Marzy mi się zobaczyc Twój klimatyczny ogród na żywo.
Ukojenie dla zmysłów.
Pszczelarnia 15:04, 19 paź 2016

Tess napisał(a)
Ewo, czy masz w ogrodzie dzięgiel litwor?
Szukam informacji, czy jest inwazyjny (czy się rozsiewa).

Marzy mi się zobaczyc Twój klimatyczny ogród na żywo.
Ukojenie dla zmysłów.

Przybywaj. Na żywo to on może nie jest klimatyczny - to jedyny taki (mały) problem.

Dzięgiel rozsiewa się i owszem ale lekko, delikatnie i potrafi wzejść po 2 latach od leżenia (nasiona) w glebie. Wniosek musi być stratyfikowany. Tym mogę sobie wytłumaczyć jego ponowne pojawienie się po tym, jak wykarczowałam dużą karpę (korzenie palowe zbite).
Angelica - ta bordowa jeszcze mi się nie wysiała (mam od 3 lat), choć myślę, że 1 sadzonkę mam właśnie z samosiewu, bo jej tam nie sadziłam.

Litwora od dawna mam, generalnie roślina dwuletnia to jest. O inwazji nie może być mowy.

Poglądowo:

AgataP 19:35, 19 paź 2016

No to ja swoje zostawiłam na rabacie, ciekawa jestem czy się wysieją.
Tylko za cholerkę nie wiem jak wyglądają siewki
pestka56 21:07, 19 paź 2016

Oj, z siewkami to okropny problem Pozwalam wysiewać się rudbekiom i pysznogłówce. I... loteria co potem wyrywam odchwaszczając rabatę.
Przydałby sie fotograficzny atlas siewek w różnym wieku.
Marta 21:18, 19 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Dziękując za poradę (wszystkie zawsze mile widziane), zapraszam na degustację owoców z drzew poniemieckich:

I trawy z bylinami:

Pięknie Fajnie zaowocowała Twoja Red Sentinel. Moja kupowana zeszłej jesieni w tym roku nie zakwitła, mam nadzieję, że w przyszłym będzie lepiej. Pozdrawiam
Szarobialy 21:36, 19 paź 2016

Wczoraj widziałam jabłoń rajską z pięknymi czerwonymi jabłuszkami. Wyglądała uroczo. Owocowe lubią chyba gliniaste podłoże. Możliwe, że na mojej glinie dobrze by im było.
Pozdrawiam
Szarobialy 21:36, 19 paź 2016

Gocha 12:13, 20 paź 2016

Pięknie i nastrojowo szczególnie z mgłami i dymem. Ja w tym roku kupiłam sobie 3 szt. rajskich jabłoni. I mam owoce właśnie te żółte jabłuszka i White Angel tez troche mam. One są śliczne i jak kwitną i jak owocują. Zaglądam zawsze ale bardzo rzadko się wpisujęPozdrawiam
Pszczelarnia 13:01, 20 paź 2016

Dla "pojawionej się" Agniechy, dosadzone Repandens, wersja na świeżo, wiosną drastycznie przytnę:

Pszczelarnia 13:07, 20 paź 2016

I pytanie: czy ten kształt dla rabatki pod szopą może być, zgra się z tym po lewej?