Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

sylwia_slomc... 10:36, 11 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Czy popiół ma właściwości aseptyczne?

Wydaje mi się, że tak. Na pewno jest jałowy. Rany na korzeniach storczyków weglem drzewnym lub popiołem zaleca się osypywać, więc myślę, że jest.
hanka_andrus 11:43, 11 kwi 2017

I kiedyś z popiołu drzewnego kobiety robiły ług do prania bielizny, zalewając to wrzątkiem i odcedzając.
Pszczelarnia 12:08, 11 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)
I kiedyś z popiołu drzewnego kobiety robiły ług do prania bielizny, zalewając to wrzątkiem i odcedzając.

Bo ja się zastanawiam, czy mogę chore na grzyba cisy i bukszpany po prostu osypać przesianym popiołem (ma formę takiej mączki) i ziemię wokół.

AgataP 13:45, 11 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Agato, mam sajgon. Ręce do kolan a kręgosłup przyrósł mi do żeber. Trawa jest najbardziej zielona. Nie mam nastroju na zdjęcia.

to cierpliwie poczekam aż odpoczniesz i znajdziesz nastój...
mira 13:49, 11 kwi 2017

Pewnie ma takie działanie. Gdzieś czytałam żeby sypać pod te rośliny i na ziemie gdzie w poprzednim roku byly choroby grzybowe.
Ja mialam zmarnowane piwonie zobaczymy co będzie bo sypnelam do róż tez daje.
Ja bym czesc popiolu zalala wodą i też polala po kilku dniach taka odcedzona.

Życzę nastroju na fotki - w święta musi się taki ujawnić

Pozdrawiam
hanka_andrus 14:18, 11 kwi 2017

I dodałabym jeszcze torebkę cynamonu. Takim ługiem bym nie podlewała, bo to spalić może, ale posypać, tak.
Wendy79 14:18, 11 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Ręce do kolan a kręgosłup przyrósł mi do żeber.

Tak właśnie myślałam...
07_Rene 15:28, 11 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Bo ja się zastanawiam, czy mogę chore na grzyba cisy i bukszpany po prostu osypać przesianym popiołem (ma formę takiej mączki) i ziemię wokół.

No proszę...
To już wiem, jak wykorzystam resztę swojego popiołu.

Wrzuciłam swoje tuje. Może by tak je popiołem potraktować?
Szarobialy 21:13, 11 kwi 2017

Wyczytałam gdzieś (nie pamiętam gdzie), że popiół dobrze sypać na mech, który pojawił się na trawniku. Na Ogrodowisku, na zadbanych trawnikach pewnie mchu nie uświadczysz, ale ku pamięci wpisałam.
Jana 21:23, 11 kwi 2017

Szarobialy napisał(a)
Wyczytałam gdzieś (nie pamiętam gdzie), że popiół dobrze sypać na mech, który pojawił się na trawniku. Na Ogrodowisku, na zadbanych trawnikach pewnie mchu nie uświadczysz, ale ku pamięci wpisałam.
u mnie jest mimo, że z nim walczę mam za mokro gdziniegdzie ale o tym nie słyszałam, o wapnie tak...u mnie popiół wysypuje się tylko by ziemię spulchnić....może faktycznie trzeba zastosować go w innym celu