Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Szarobialy 21:30, 11 kwi 2017

Według Poradnika Ogrodniczego

"Popiół drzewny jako nawóz na trawnik

Nawożenie popiołem drzewnym możemy wykonywać również na trawniku. Decydując się na nawożenie trawnika popiołem, należy jednak pamiętać o jego umiarkowanym stosowaniu. Zrezygnujmy jednocześnie z innych nawozów bogatych w magnez, żelazo czy wapń, unikając w ten sposób przenawożenia. Zbyt duża dawka popiołu może spowodować problemy w pobieraniu żelaza czy boru, w konsekwencji osłabiając trawę. Można natomiast mieszać popiół drzewny z nawozem azotowym oraz potasowym.

Popiół drzewny może być też stosowany do zwalczania mchu na trawnikach. Ten ekologiczny odpowiednik dolomitu, zwiększy pH gleby eliminując powstawanie mchu, a dodatkowo dzięki zawartości żelaza poprawi kondycję i barwę trawy.

Pamiętać należy jednak, aby nie wprowadzać popiołu do gleby świeżo wapnowanej. Uzyskamy zbyt duże stężenie wapnia w glebie, zmniejszając przyswajalność fosforu.

mgr inż. Joanna Sadowska"

Ewo, jeśli trzeba to wykasuję ten wpis.
21:46, 11 kwi 2017
popiół kominkowy stosuje pod róze a własciwie na wszystkie rabaty i do warzywnika tez (wysypuję własciwie przez cała zime i teraz kiedy pale w kominku bo grzanie wyłaczyłam ) i jestem zadowolona

Ps. nie dokarmiłam popiołem rok temu moich obwódek bukszpanowych ...a szkoda bo moze grzyb by ich nie usmiercił ...a tylko lekko musnął ...a tak to bedę je wykopywać juz nie mam złudzeń
Kasya 21:49, 11 kwi 2017

ja mieszalam popiol z ziemia i w takiej postaci rozsypywalam na wierzchu
w warzywniaku przekopalam
kasja83 10:21, 12 kwi 2017

Szarobialy napisał(a)
Według Poradnika Ogrodniczego

"Popiół drzewny jako nawóz na trawnik

Nawożenie popiołem drzewnym możemy wykonywać również na trawniku. Decydując się na nawożenie trawnika popiołem, należy jednak pamiętać o jego umiarkowanym stosowaniu. Zrezygnujmy jednocześnie z innych nawozów bogatych w magnez, żelazo czy wapń, unikając w ten sposób przenawożenia. Zbyt duża dawka popiołu może spowodować problemy w pobieraniu żelaza czy boru, w konsekwencji osłabiając trawę. Można natomiast mieszać popiół drzewny z nawozem azotowym oraz potasowym.

Popiół drzewny może być też stosowany do zwalczania mchu na trawnikach. Ten ekologiczny odpowiednik dolomitu, zwiększy pH gleby eliminując powstawanie mchu, a dodatkowo dzięki zawartości żelaza poprawi kondycję i barwę trawy.

Pamiętać należy jednak, aby nie wprowadzać popiołu do gleby świeżo wapnowanej. Uzyskamy zbyt duże stężenie wapnia w glebie, zmniejszając przyswajalność fosforu.

mgr inż. Joanna Sadowska"

Ewo, jeśli trzeba to wykasuję ten wpis.

Bardzo ciekawe..u mnie sporo mchu. Chętnie spróbuję.
AniMa 10:30, 12 kwi 2017

A co z popiołem z grilla albo ogniska nad którym piekło się kiełbaski????
Tylko się nie śmiejcie z głupiego pytania
hanka_andrus 10:36, 12 kwi 2017

PO wystudzeniu, tłukę na drobny pył i daje do kompostu
AgataP 12:30, 12 kwi 2017

Ja popiół zostawiam w workach zimą, potem wysypuję na rabaty, w tym roku do warzywnika poszło, na kompost... nic się nie marnuje
aleksandra_g 20:39, 12 kwi 2017

koniec podglądania, teraz już jawnie powzdycham do Twoich rabat bardzo imponuje mi Twoje ekologiczne prowadzenie ogrodu!
Urszulla 09:36, 13 kwi 2017

W temacie popiołu dodam że sama wysypuje popiół z wypalania drewna w piecu (zwykle taka mieszanka z tartaku ale najwięcej tam jest żywicznych kawałków świerka). Całe wiaderko wysypywalam koło tui żeby podnieść teren bo pies biegając wydeptywal. Na to latem dokladalam skoszona trawę. I nic się nie działo tujom. Reszta popiołu szła na kompost.
Pszczelarnia 08:06, 17 kwi 2017

W pąkach i rozwkicie:

I świąteczny bukszpan: