Magnolia Leonard Messel? Bedzie pani z niej zadowolona To rozowa piekna chmura kwiatow, przez koneserow uznawana za jedna z ladniejszych z rodziny magnolii.
Piękna i nazwa jak dla mnie wyjątkowa bo pochodzi od założyciela ogrodu Nymans /byłam/ ponoć on ją wyselekcjonował. Nie mam magnolii ale ta by mi się podobała.
Kolorowe derenie pięknie dają teraz kolor.
Oglądałam dziś ciemiernika cuchnącego który kupiłam bo mnie namówiłaś - piękne ma liście teraz - na razie mały.
jak jeszcze pogodnie i kolorowo masz w ogrodzie.
Dereniowa jest świetna, teraz montanty pięknie zardzewiały, grają z dereniami.
Czy ciemiernik cuchnący jest twardszy niż wschodni czy niger? Jak Twoje doświadczenia- mniej wymaga wilgoci?
Urzekający widok na szklarnię i okolice zza żywopłotu bukowego.
Cebule już dawno posadzone - zapomniałam, że sadziłam. Nawet kilka donic z nimi w ziemi zadołowałam. Wśród nich też przebiśniegi, bardzo lubię przebiśniegowe doniczusie na parapecie przed domem jako znak przedwiośnia.
Cuchnący jest nie do zdarcia. Czasami sporadycznie łapie go coś jakby uwiąd. Bardzo fajnie wyglądałby np. z konwalnikiem czarnym. Kolorystycznie i siedliskowo.
Niger'y są najsłabsze. A wschodnie też nie do zdarcia, mają olbrzymie liście po latach, są silne - widziałaś u mnie. Ciemiernikom dobrze jest dać żyzną próchniczną glebę, choć cuchnące u mnie rosną na klepisku.
Oziminę posiałam, wiosną skopię. W tym roku zrezygnowałam z obornika w warzywniku w ogóle.
Ten żywopłot bukowy przydaje teraz blasku ogrodowi i fajnie okala sad i warzywnik.