Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:47, 16 lis 2017

eee_taam napisał(a)

tez taki postulat wystosuję

Ewo gratuluje udanych rabat)) ...najważniejsze żeby ogród nas nie przytłaczał ...a cieszył wszystko u ciebie wygląda tak jakby samo sie robiło i rosło) a ogrodnik z ławeczki tylko do roślin mowy motywacyjne głosił )

Sprostam postulatom ale to wymaga poszukiwań w archiwum zdjęć.

Udane rabaty - piękna pochwała całego trudu i wszystkich doradzających i inspirujących.

Co do tej dereniowej: kiedyś u Ewy G. przeczytałam, że w dawnych czasach sady okalano dereniami. Ja już derenie miałam w ogrodzie, bo one u nas w ZK i zaraz za granicą w CZ. rosną jako szpalery na poboczach; zobacz: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=19

Wtedy rosły pod u mnie jesionami i było im źle (więdły w lecie okropnie). Więc je przesadziłam na koniec sadu (po krótkiej walce z podagrycznikiem). Potem dosadzałam kolejne, a Koleżanki Ogrodowiskowe zwoziły/wysyłały mi kolejne poszukiwane okazy.

I tak powstała ta rabata inspirowana obrazami ogrodów atrakcyjnych zimą, jak np. Anglesey Abbey przedstawiona na naszym Forum przez Hanię.

Pszczelarnia 10:55, 16 lis 2017

Mirka napisał(a)
Hehe tak się pisze z telefonu. Jasne że chodziło mi o odmianę i czy jest rozłogowy i czy bardzo się panoszy.

Jak nazwa wskazuje - rośnie szeroko korzeniąc gałązki ale to można ograniczyć szpadelkiem, ja tego jeszcze przez te lata nie musiałam robić, bo on musiał się rozrastać. Wymaga po prostu miejsca 2x2 m, żeby wyglądać i nie być uciążliwym w pielęgnacji.

Derenie to są duże krzewy. Najmniejszy (oprócz świdwy 'Compressa') jest d. biały 'Ivory Hallo'.
Mirka 10:57, 16 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Jak nazwa wskazuje - rośnie szeroko korzeniąc gałązki ale to można ograniczyć szpadelkiem, ja tego jeszcze przez te lata nie musiałam robić, bo on musiał się rozrastać. Wymaga po prostu miejsca 2x2 m, żeby wyglądać i nie być uciążliwym w pielęgnacji.

Derenie to są duże krzewy. Najmniejszy (oprócz świdwy 'Compressa') jest d. biały 'Ivory Hallo'.
Dzięki Ewo.
AgnieszkaW 10:58, 16 lis 2017

I znów, od nowa, zakochałam się, Ewo, w Twoim ogrodzie...
anna_t 10:58, 16 lis 2017

Ewuś a myślisz że można jeszcze derenie sadzić?
Pszczelarnia 11:02, 16 lis 2017

anna_t napisał(a)
Ewuś a myślisz że można jeszcze derenie sadzić?

Oczywiście. Nawet w zimie można je sadzić. Można nawet teraz patyczki do ziemi (koniecznie z piaskiem) powkładać i korzenić. Majową wiosną będzie miał korzonki (sprawdziłam), tylko skrzynki z patyczkami stały w stodole widnej.
Pszczelarnia 11:03, 16 lis 2017

AgnieszkaW napisał(a)
I znów, od nowa, zakochałam się, Ewo, w Twoim ogrodzie...

Ojej!

AniMa 11:05, 16 lis 2017

Ewuś cofnęłam się do tych pierwszych stron....ach jak Ty to wszystko ogarnęłaś i taki magiczny ogród stworzyłaś....
anna_t 11:21, 16 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Oczywiście. Nawet w zimie można je sadzić. Można nawet teraz patyczki do ziemi (koniecznie z piaskiem) powkładać i korzenić. Majową wiosną będzie miał korzonki (sprawdziłam), tylko skrzynki z patyczkami stały w stodole widnej.

spróbowałabym z tymi patykami, hortensje ładnie mi się ukorzeniają. ale na początek muszę kupić gotowe.
zadereniuje się po Twoich fotkach!
nawigatorka 11:36, 16 lis 2017

Chyba zacznę czytać cały wątek od początku...