Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 12:47, 17 kwi 2018

Filomena napisał(a)

też zwróciłam na niego uwagę a właściwie na geometrię tego miejsca. Jest to zaskakujące, ale w rustykalnych ogrodach część o tak uporządkowanym charakterze wprowadza ład, spokój i równowagę. I nie ujmuje nawet na jotę charakteru całego ogrodu. U siebie też staram się coraz bardziej podkreślać na symetrię niektórych nasadzeń. Jak mieć doskonały, eklektyczny ogród?
Takie tam moje dywagacje prowincjonalnej nowicjuszki....

To jest wjazd i pasowało mi tam jakoś poodzielać przestrzeń: dom z miejscem do posiadu, warzywnik, podjazd; wszystko widoczne jak na dłoni, z każdego miejsca.

Bardzo lubię żywopłoty, szpalery i inne takie "ciągi" nasadzeniowe. Na rabatach dzieje się dużo.

A geometria ( i nasadzeń i kształtów rabat) jest troszkę pozorna w tym znaczeniu, że po przeciwnej stronie rosną drzewa (4 miłorzęby). Rosną już w innym układzie i rabata pod nimi ma inne nasadzenia. Sama choina posadzona jest jak litera T, ale krótszy bok i tak jest asymetryczny.

Skomplikowane to wszystko. Takie rzeźbienie w skale.
margaretka3 12:48, 17 kwi 2018

Ewo, a masz brunery o zielonych liściach? Są przepiękne.

Skiełkował Ci tytoń leśny? Bo ja dwa razy wysiałam i nic. Tak więc głupio było mi wysyłać takie nasionka
Pszczelarnia 12:55, 17 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mnie zachwycił żywopłot z choiny. Pięknie się prezentuje. Szare donice wielce oryginalne. Dobrze wyglądają przy wejściu.
W poprzednim ogrodzie siedmiolatkę sadziłam wokół poletka z truskawkami. Miała pozytywnie oddziaływać.

Truskawkom daję jeszcze nagietki, chociaż nie wiem dlaczego (siła przyzwyczajenia), skoro i to i to jest poddatne na mączniaka. Ale nagietki szybko zbieram i ścinam.

Kiedyś miałam donice terakotowe ale ten ceglany kolor z różową fasadą mi nie grał. Potem doszła szarość kamienia i już było całkiem źle.
Teraz fasada wyblakła nieco i jest lepiej.

Fajne byłyby chyba też te ocynki: prosty kolor i takie nostalgiczne - tylko żal mi je dziurawić.
Pszczelarnia 12:59, 17 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)
Ewo, a masz brunery o zielonych liściach? Są przepiękne.

Skiełkował Ci tytoń leśny? Bo ja dwa razy wysiałam i nic. Tak więc głupio było mi wysyłać takie nasionka

Tytoń siany po raz drugi wzszedł był jak rzęsa wodna w stawie bez tlenu. Po długiej chwili namysłu doszłam do wniosku, że może ze zmęczenia wcale go nie posiałam: przygotowałam skrzynkę ale odstawiłam. Wtedy siałam po 22-ej i to była praca jak na taśmie. Ta skrzynka wypadła "z taśmy".

Mam te brunery, a jakże! Fajne naturalne.
Basilikum 14:02, 17 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Dla Asi - Makadami.

Macierzyste poletko, matecznik brunery:

I sadzonki (zrobione nawet nieprzepisowo, bo krótko przed kwitnieniem, tj. w kwietniu)

Twoja brunera u mnie slicznie sie rozrosla i kwitnie bede ja dzielic i rozmnazac

Piekne masz Magnolie
Basilikum 14:11, 17 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)

jeszcze sie musialam wrocic do tego miejsca pieknie jest jak w parku zdrojowym u nas

a brunere z zielonymi listkami tez mam od Ciebie
abiko 14:24, 17 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Marzenia się spełniają przecież.

Takie szare mróz Ci załatwił? Po ilu latach?

Choina potrzebuje więcej miejsca jednak, moja (od 2011 roku u mnie, sadzona jako patyczki do kolan) na szerokość rozłożonych ramion jest. Na pewno buka, graba i niektóre cisy można węziej prowadzić. Ale choina musi mieć szerokość, żeby się delikatnie koronkowo zwieszać - takie jest moje zdanie. Ja swoją tnę mocno, raz w roku zawsze na początku marca przed parowaniem się ptaków, bo potem mają tam gniazda.

Takie prostokątne. Na takich okrągłych podobnych do Twoich to też mam pęknięcia spore.
Ja zamieniam cisy na choiny, cis idzie w inne miejsce. Chciałam ażurowo, lekko.. bo ogródek mały więc przestrzeń za nim niech wchodzi do mnie, ale jednak troszeczkę muszę je zagęścić. Czyli teraz na cięcie to trochę późno? Zostaje późne lato jak się domyślam.
Pszczelarnia 16:25, 17 kwi 2018

abiko napisał(a)

(...) Czyli teraz na cięcie to trochę późno? Zostaje późne lato jak się domyślam.

Jeśli nie ma w nich gniazd ...
A puściły już młode zielone przyrosty - jeśli tak to nie ciąć, poczekać aż zrobią się ciemno zielone i ciąć w czerwcu.

A jeśli jeszcze nie puściły (raczej nie puściły jeszcze, u mnie nie puściły), to ciąć i podlać nawozem do iglaków (coś z żelazem).

tulucy 22:32, 17 kwi 2018

Ewo, czy brunnera to już powinna się pokazać? Bo nie wiem, co z moją, wymarzły wszystkie czy jeszcze nie jej pora... Albo mi pierzaste wydziobały, bo to akurat pod samym karmnikiem
Kasik 07:30, 18 kwi 2018

Taka profesjonalna szklarnia- marzenie>
W tamtym roku przymierzaliśmy się do skrzyń na warzywa. Koszt 3 sztuk był - jak dla nas- niezadowalający. Odpuściliśmy. Dziś wymyśliłam coś innego. Zrobią nam panowie z elementów płotów betonowych.
Jeden element - 50cm wysoki. Koszt ten sam, ale trwałość o wiele lepsza.

Będą osadzone w okolicy kompostownika i ogrodzenia betonowego na końcu działki. Razem się skomponują.

Podziwiam jednak Twoje Piękne, solidne i w towarzystwie szklarenki wyglądają super.