Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Evchen 23:43, 22 paź 2012

Ewuś, Pszczółko.. zatopiłam się jesiennie w tych zdjęciach i dobrze mi tam.. w mglistej nicości się rozmyć ..... ukojenie....
Rabaty widzę sielskie.. większymi placami wyznaczone łany jesienno-letnie. Zawsze urocze i kojące. Lawenda obficie kwitnąca i łubin - lubisz?... w dole letnim wyższe rośliny, żeby wyrównać wzrok i nie dostać zawrotów - od różnic poziomów czy nadmiaru sielskości.. jednakowoż o wzrok zadbać trzeba...
Kolory białe, bordowe i fioletowe przeplatane srebrem liści starca. Może perovskia...

Gdzie pergola?.. Nie widzę.. pokażesz?..
Sebek 23:44, 22 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)

I jeszcze moją szkółkę cisów pokażę (do wykarmienia i uformownia).

Nie na cisy patrzę....ale na ten idealny, angielski kant! Perfekcyjny!
Pszczelarnia 23:51, 22 paź 2012

monteverde napisał(a)

Ładne zdjęcia Pszczółko, pierwsze najładniejsze a rabaty za mało wy stopniowane i takie nieskończone, po prawej to żółte wysokie bardziej pod te drzwi bym dała i stopniowałabym roślinami aż do tej kulki na dole a lewa też braki szczególnie za brzózką jakoś pusto aż do drzewa pozdrawiam

Ania, to żółte to nawłoć - już myślałam o tym, że ona burzy proporcje. Stopniować ....
Madzenka 00:08, 23 paź 2012

Stopniować, wyciepać cisa z frontu. Dać go na tyły. Upchać kulkii bukszpanowe w sielskość aby nadać ciut geometrii, Gabriela dobrze radzi zrobić symetryczne rabty. Piętra koniecznie wysokie po zewnętrznej i schodzić coraz niźej do ścieżki
Madzenka 00:09, 23 paź 2012

Ale ja dzisiaj głowy nie mam do doradzania, boli..., spać nie mogę, czytać nie mogę....
monteverde 00:26, 23 paź 2012

Oczywiście , popatrz sama na zdjęcia z tej perspektywy dobranoc aha a jak nawłoć to wywalaj, w warmińskim teraz jak byłam, to mało co sobie rąk tym paskudztwem nie uszkodziłam, ponasiewało się od sąsiadki, a jak ciężko to się wywala, korzenie krótkie ale mocno siedzą a na ścianę budynku gospodarczego lub co to tam jest piękna róże posadź z powojnikiem kontrastowym
Urszulla 06:20, 23 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
A teraz prośba o wyrażenie opinii:
czy nie razi Was strona prawa na zdjęciu? Stykają się rabata letnia (jakaś taka szara) z jesienną? Ani kształt nie jest fajny ani w masie te 2 rabaty. Zlikwidować letnią a poszerzyć jesienną? Letnią przenieść na stronę lewą? Jest kłopot, bo nie jest to klasyczny prostokątny ani półokrągły kształt rabaty bylinowej. W zeszłym roku nad nią pracowałam i znowu jest nie tak. Wiem, że część kwiatów pójdzie w ogrodowy niebyt.
Tam jest pergola, która wyznacza poruszanie się po ogrodzie. Na zdrowy rozsądek należałoby inaczej poprowadzić linię tej rabaty, na pewno ją skrócić.
Jakie macie skojarzenia pomocne w tym temacie?

A ja bym rabaty przy ścieżce w bukszpanach zamknęła. Ale czemu Ty nie masz szkółki bukszpanowej- przy takich połaciach? A rozplenicę na brzeg, ona tak fajnie się przewiesza i podziel ją na dwie strony, może niesymetrycznie.
A najlepiej wszystko wykop i jeszcze raz układaj-tylko czy nie za późno na takie zmiany???
Pszczelarnia 10:12, 23 paź 2012

Urszulla napisał(a)

A ja bym rabaty przy ścieżce w bukszpanach zamknęła. Ale czemu Ty nie masz szkółki bukszpanowej- przy takich połaciach? A rozplenicę na brzeg, ona tak fajnie się przewiesza i podziel ją na dwie strony, może niesymetrycznie.
A najlepiej wszystko wykop i jeszcze raz układaj-tylko czy nie za późno na takie zmiany???

Zmiany już nie w tym roku. To są przygotowania do zmian. Inwentaryzacja rabaty wiejskiej. Określenie tonacji. Wykopywanie na wiosnę. Ale będę miała ciekawą zimę!

Te cisy są na obrzeżu warzywnika, na szczęście od północy - nie zabiorą światła warzywom.

Milka 10:29, 23 paź 2012

Ewa, chciałabym doradzić...ale sama mam podobne pole do popisu i myślę intensywnie, dużo muszę jeszcze zmienić; ty chociaż tą książką się podpierasz i dziewczyny radzą, a ja jak na żywo coś widzę, to jakoś lepiej wtedy potrafię doradzić, a tak nic...
tego wykopywania drzew..nie zazdroszczę, to praca jak w kopalni, ale jak mus, to mus
pozdrawiam i może zimą coś się więcej wymyśli
Kuklik 10:45, 23 paź 2012

Ewo pozwolisz, że jeszcze raz wstawię te zdjęcia, bo nie mogę się napatrzeć...
Pięknie...

jeszcze raz zapytam, co to za piękna książka, którą pokazywałaś z projektami ogrodów naturalistycznych?