Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Zielona 22:22, 11 sie 2014

...podobno kartony dłużej się rozkładają, a tym samym dłużej zabezpieczają. Mam jednak wątpliwość, czy z kartonów bardziej nie wywiewa kory... Gazeta jest bardziej plastyczna, po zasypaniu korą natychmiast układa się ładnie i nie widać, że cokolwiek leży pod korą...
Pszczelarnia 22:28, 11 sie 2014

Marto, kora była. I wywiało po zimie naturalnie wszystko. Dłużej trzyma ściółka z liści, gałązek i tego co zgrabię jesienią z tej leśnej ścieżki. Kora to bankructwo dla mnie. Miałam, dosypywałam i teraz ani śladu, może resztki. Ale gazety pod ściółkę leśną - może to jest myśl.
Zielona 22:37, 11 sie 2014

Ściółka nie jest istotna - ważne, że pod niż coś leży. Zapewniam Cię, że efekt jest zaskakujący. Chwasty znikają bez dostępu światła. Spróbuj - jestem ciekawa, czy będziesz tak zachwycona, jak ja.

/Przyznaję, że nie przypuszczałam, że to jest aż tak skuteczne./

Pamiętaj, że 3 warstwy to minimum. Gdybym miała większą ilość gazet - to bym położyła i 5. Polecam
viva 22:40, 11 sie 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Inwazyjnie w masie. Ale szpadel pomoże w ograniczaniu. Żyzna wilgotna ziemia, słońce. Kłosy powyżej kolan. Długo trzymają się w wazonie. Kwitnie tak od kilku tygodni. Bajeczna roślina. Brak oznak starzenia się.

Proszę o nazwę tego co to inwazyjnie w masie, bez oznak starzenia i trzymający się w wazonie. U mnie, co prawda nie będzie do kolon (ziemia nie wilgotna i nie żyzna, słońca pod dostatkiem) korzyść taka, że będzie bez użycia szpadla Mój bez tych wszystkich zacnych cech przepadł
Pszczelarnia 22:40, 11 sie 2014

Zaczynam zbierać gazety. Merci!
Gabrysia_ 22:47, 11 sie 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Pięknie
Ewo czy te jeżówki wysokie rosną? ( chodzi o te na pierwszej fotce)
viva 22:49, 11 sie 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Posadziłam graby fastigiata przed furtką - mają utworzyć łuk. Już je giąć na drutach, czy powinny jeszcze rosnąć? Nie wiem. Doradźcie.

Z grabami nie musisz się spieszyć, moje wydaje się, że są sporo większe i sprawdzałam gibkość mają jeszcze bardzo dużą.
Na tej wysokości jaką mają jeszcze nie będziesz ich zaginała? Wyszłoby jak z moim obwojnikiem
monteverde 22:51, 11 sie 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Kondzio, to jest myśl z cegłą po całości. Będzie "miszmasz" (cegła, kamień) jak to w wiejskim siedlisku. Etykiety - kupiłam za mało. Tylko 20 szt. A przecież mogłam więcej. Takich u nas nie widziałam.
Ania Monteverde. Dobry pomysł z podsadzeniem, bo mam dość tych grabów po całości. Pastorały na latarenki. W roli latarenek na razie słoiki. Znasz te pastorały od Vivy?

Nie tylko od VivyBiokovo idzie pędami po ziemi ktore ładnie się ukorzeniają, jak będzie za ekspansywny to zawsze można go "uszczuplić" ostatnio dałam trochę Welcea to kwiatki bardzo delikatny róż
Konstancja30 22:51, 11 sie 2014

Ewuś skrobnij pi razy oko o tych ogórkach bo mi się ukiszą w zlewie
Pszczelarnia 22:52, 11 sie 2014

viva napisał(a)

Proszę o nazwę tego co to inwazyjnie w masie, bez oznak starzenia i trzymający się w wazonie. U mnie, co prawda nie będzie do kolon (ziemia nie wilgotna i nie żyzna, słońca pod dostatkiem) korzyść taka, że będzie bez użycia szpadla Mój bez tych wszystkich zacnych cech przepadł

To jest rdest z Burego Courta, o dziwo kupiony w szkółce przy ogrodzie różanym Motisfont w 2013.
Polygonum amplexicaule – rdest himalajski w odmianie 'Firedance’.
A róża nazywa się Little White Pet.

PS Będzie wysyłka pod koniec sierpnia - zrób listę.