Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowe wariacje

Narsilia 09:53, 05 sie 2024

Uwielbiam wracać do Twojego ogrodu to taki idealny przykład ogrodu formalnego, ale jest niebanalny , piękny i widać w nim serce
Wiaan 23:22, 08 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Pisałaś o zbyt wysokim trzcinniku. To KF? Może wymienisz go na Overdam? Jest niższy, a jak puszcza pędy wiosną to są takie jasne przez pasek na blaszce.

Lidka - u mnie najwyższa jeżówka Magnus ma 110 cm, te sadzone wiosną od Anetki na razie mają połowę wysokości.

Myślałam nawet o takiej zamianie. Teraz jak są beżowe kwiatostany super to wygląda, ale on jest naprawdę wysoki i zagwozdkę mam. Jak jesienią będę przesadzać róże to przemyślę.
Wiaan 23:27, 08 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Moje magnusy zwyklaki też wysokie do mojej klatki a mam 160. Hortki mi zasłaniają.

Oj tak wysokie są i mimo licznego wysiewu bardzo je lubię

Wiaan 23:32, 08 sie 2024

Basieksp napisał(a)
I zobacz jaka ta brzozowa ładna O ile się nie mylę, niedawno ją obsadzałaś? Bardzo ładnie ją skomponowałaś, podoba mi się

Dziękuję Bardzo mi miło Ona powstała niedawno, trochę taki test roślin i nie wszystko co bym chciała się nada pod brzozę, ale już widzę, że rozchodniki szaleją, bodziszkom też dobrze, hakonki zaczęły rosnąć i rozplenice też sobie radzą Stipom się bardzo spodobało, nawet jeżówki, gdzie miałam obawy też kwitną. Zobaczymy po zimie
Wiaan 23:42, 08 sie 2024

mrokasia napisał(a)
Ależ u Ciebie ładnie! Różanka cudna, też lubię taki kolorowy busz ale rozumiem potrzebę zmian . Brzozowa fajnie rośnie.
A czemu mąż opiera się słupom???

Dziękuję Po zrobieniu cięcia i kontrolowaniu różanki zrobiło się przejrzyściej, róże mają drugie kwitnienie, ale zmiany i tak będą, nie jakieś wielkie, ale z korzyścią dla róż. Lubię tą swoją różankę i każdej wiosny na nią czekam najbardziej

Brzozowa teraz pasuje do ogromnego drzewa, jakoś spójniej i ciekawiej się zrobiło, oczywiście trochę roślin przemyconych
Co do słupów to chwilowo miał opory, bo czasu brak, ale dziś nawet temat wznowiliśmy i zgłębiamy temat jak, z czego i gdzie je wykonać.
Wiaan 23:59, 08 sie 2024

MiluniaB napisał(a)
U Ciebie ciągłe zmiany zawsze na plus
Nie bardzo wiem o co chodzi z słupami, ale pewnie jak zajrzę kolejny raz to już będą stały

Podoba mi się ta metalowa konstrukcja. Chętnie bym coś takiego zrobiła gdybym miała miejsce
To, że ogród nabrał masy - wiadomo i w tym stanie już sobie dobrze radzi bez większej pielęgnacji. Chwasty i choroby róż wszędzie to samo.

Uważam, że sadzenie bylin i traw na różańce to błąd.
Róże są piękne same w sobie i nie potrzebują dodatkowego towarzystwa, a byliny, które je zdominują to ogromny błąd.

Z mojej różanki przesadziłam nawet czosnki. Została stipa w małych ilościach nad nią panuje i sukcesywnie wyrywam siewki, których jest ogromna ilość. Trawy, jako tło i na obwódce również mój błąd - przesadzane do donic.
Prześwietlona różanki dużo ładniej się prezentuje i róże mają więcej miejsca

Dawno Cię nie było U mnie fakt zmian sporo, choć obecnie coraz mniej, bardziej kosmetyczne i wynikające z nadmiernego rozrostu niektórych roślin i zmieniających się moich upodobań

Ta metalowa konstrukcja , masz zapewne na myśli słupy, są super i muszą powstać, rozkminiamy temat
Pomysł z przedłużeniem deski na elewacji zrealizowany, rabata przy ścianie będzie jesienią, jeszcze nie wiem co posadzę, ale myślę o laurowiśni. Wraz z powiększeniem tarasu przenieśliśmy się na tyły domu i chcę aby było tam ładnie. To wystawa północna więc są roślinne ograniczenia, ale 6 godzin słońca jest.

Masz rację z bylinami na różance, zdominowały ją. Obwódkę mam z cisa niskiej odmiany i szałwia za nim. Nad stipą też mam kontrolę, czeszę, spinam takimi fajnymi krążkami do roślin, nie widać ich, a trawy się nie kładą na różach. Jednak i tak ograniczę ilośc stipy i inne byliny nawet out

Wiaan 23:59, 08 sie 2024

Narsilia napisał(a)
Uwielbiam wracać do Twojego ogrodu to taki idealny przykład ogrodu formalnego, ale jest niebanalny , piękny i widać w nim serce

Jak pięknie to napisałaś Dziękuję, to bardzo miłe
Wiaan 00:20, 09 sie 2024

Mam wrażenie, że lato mi ucieka, w tym sezonie jestem zajęta na maxa i rzadko coś robię w ogrodzie. Na szczęście jak Mirella słusznie zauważyła, ogród dojrzał i sobie radzi sam
Chwasty oczywiście też sobie świetnie radzą wysiały mi się dodatkowo bratki w całym ogrodzie.
Na szczęście deszcz regularnie pada, mam nawet wrażenie, że dla trawnika jest go za dużo bo jakiś dziwny jest. Mimo nawożenia i dbania jak zawsze to i tak ma plamy, może to grzybowe sprawy. Nie rozpaczam z tego powodu, obserwuję
Trochę widzę mam takie podejście bez spiny i bardziej cierpliwa ogrodowo się zrobiłam

Wierzba hakuro została opitolona do zera bo straszyła i chyba sie jej pozbędę, bo co roku to samo, a taka ładna była. Już czaję się na inne drzewko w zamian

Jedna z moich brzóz przy bramie wjazdowej jest w planie do wycięcia rośnie w połowie na placu sąsiadów, już nawet tam nie parkują bo ogromnie śmieci i aż mi głupio Sama w życiu bym jej tam nie posadziła przy samym ogodzeniu, to samosiejka zastana. Ja też mam wiecznie zaniedbany podjazd. Będzie łyso i dlatego mam pomysł aby posadzić inne drzewo, ale tak aby nie wchodziło do sąsiadów i nie było śmieciuchem
Wiaan 00:33, 09 sie 2024

To właśnie Wierzba Hakuro
Myślę, czy do lini budynku nie zrobić rabaty z innym drzewkiem, np. judaszowcem.
Wiaan 00:35, 09 sie 2024

Moja nowa zabawka nie wiem dlaczego nie kupiłam ich wcześniej, rewelka