Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowe wariacje

Wiaan 11:04, 18 lip 2024

Agatorek napisał(a)

Pamiętasz może odmianę tej gaury? Ma śliczny kolor

Dziękuję, uwielbiam kolory tej rabaty, jest połączona z różanką. Judaszek się wpasował, dobre miejsce mu wybrałam
Wiaan 11:05, 18 lip 2024

Joann napisał(a)
Tak, cudne zestawienia! Masz oko Anetko

Miło mi bardzo, dziękuję Asiu Podglądam Twój wątek i masz bosko
Wiaan 11:23, 18 lip 2024

Obserwuję Wasze wątki bez pozostawiania śladu jestem ostatnio zabiegana, ale też mam lenia totalnego ogrodowego, do chwastów podchodzę już od dwóch tygodni i nic nie wyrwane

Ciekawa jestem czy też tak macie, że niektóre rabaty przez rozrost roślin wprowadzają Was w obawy co to będzie dalej ja tak mam z różanką, za dużo bylin do róż dosadziłam i zdominowały róże. Zrobiłam porządek wywalając większość werbeny, w przyszłym roku wszystkie siewki out. Ona pięknie tam gwiazdorzy, ale się panoszy zbytnio. Odętka mimo posadzenia w donicy bez dna przeszła samą siebie i jest mojego wzrostu 167 cm o trzcinniku nie wspomnę, bo mne przerósł i to w drugim roku od posadzenia. Na jesień będę przesadzać róże do przodu i pewnie niektóre byliny wylecą. Po prześwietleniu rabaty od razu róże mają nowe pąki.

Zostawię obwódkę, szałwię i połowę stipy, odętka pójdzie do tyłu. Trzcinnik super daje piętro, ale jest bardzo wysoki, sama nie wiem Za trzcinnikiem jest piękna róża i ją wysadzę przed trawą. Plany na jesień, na tą chwilę cieszmy się latem

Wiaan 11:27, 18 lip 2024

Szałwia po przycięciu do zera i dalej rządzi fiolet

Judith 11:28, 18 lip 2024

Pięknie jest! Kolorowo, buszowato
Ja nie mam odczuć jak Twoje - u mnie w suszy i na piachu rośliny się tak nie panoszą . Ale ja to bym chciała, żeby się panoszyły . Z drugiej strony - ja nie sadziłam nigdy gęsto.
LIDKA 11:33, 18 lip 2024

To ja musze moje róźe posadzić rzadko. Bedą wkoło nowej rabaty w szpalerku po 6 z gat a przed nimi sesleria i gaura. Gaura jeśli przeżyje zimę.

Nie wiedziałam że ta odętka taka szalona. Posadziłam bez donić 8 szt na nowej. Za rok bedę sie martwić bo sadzonki mikre z podziału kupnych.

Czy ja mam ją ściąć jak już przekwitła?
Wiaan 11:37, 18 lip 2024

Dodatkowo idzie nowe realizuję plan dodania deski na elewacji z tyłu koło placyku tarasowego, będzie rabata nie zdecydowłam jeszcze co posadzę bo na hortensje annabelle, które były planowane jest zbyt mało miejsca. Na wprost ścieżki będzie drzewko z podświetleniem. Jeszcze tylko słupy, ale mąż się trochę opiera temu pomysłowi

LIDKA 11:37, 18 lip 2024

Anetka masz piękny busz.

Kolorowy i bujny. Już sobie wyobrażam ten busz falujący na wietrze.

Jak wysokie bedą moje /Twoje jeżówki. Chce je wsadzić i próbuje wysokość przewidzieć.
Wiaan 11:44, 18 lip 2024

Judith napisał(a)
Pięknie jest! Kolorowo, buszowato
Ja nie mam odczuć jak Twoje - u mnie w suszy i na piachu rośliny się tak nie panoszą . Ale ja to bym chciała, żeby się panoszyły . Z drugiej strony - ja nie sadziłam nigdy gęsto.

Dziękuję Przyznaję za gęsto posadziłam Na szczęście to byliny, które można okiełznać.
Agatorek 11:47, 18 lip 2024

Ta różanka jest cudowna. Naprawdę przepiękna ❤️.
Ale ja bardzo lubię busz i też sadzę rośliny dość gęsto. Z tym, że na razie jedynie przerzedzam raureify, lepiej się prezentują w umiarkowanym ścisku .
Muszę też podciąć katalpy, reszta niech robi dżunglę