Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Kokesz 07:09, 18 mar 2021

Najważniejsze ph. Nawet torf kwaśny może wcale taki nie być. Jak zmierzyłam w sklepie to miał 6. Moje rodki rosną w 40 l donicach bo obok mam linię kroplującą która je omija. Żeby ziemia się przez wodę nie odkwasila.
1,5 m to trochę wąsko jak na dwa rzędy rodków.
mirkaka 09:45, 18 mar 2021

Sprawdziłam u siebie,
posadzone są co 1,4-1,6m
Nowa Zembla ma 2,7 m wysokości.
I na co jeszcze zwróciłam uwagę, wewnątrz są łyse, tylko Catawbiense grandiflore ma zielone pędy wewnątrz, pozostałe Rh mają gołe łodygo wewnątrz krzaka. Zaczęłam się w związku z tym zastanawiać czy nie przyciąć swoich, z szerokości nie na wysokość, ale to już inna sprawa Trochę się boję tego zabiegu
MiluniaB 09:46, 18 mar 2021

Mirka dziękuję Ci, że dzielisz się swoim doświadczeniem. Wiadomo każdy doświadczenia może mieć inne
Mirko - rabata jest pod murem domu w kształcie litery L (strona północna i zachodnia) Dłuższa cześć 4 metry, krótsza trochę ponad 2 metry - całość szerokość 1,3 metra.

Tak sobie myślę, że faktycznie lepiej by było je posadzić po całości w jednym rzędzie, wówczas bym nie miała problemu z przerośnięciem jednych przez drugie. Zamysł dwóch rzędów był taki aby rosły kaskadowo.
Na tej rabacie mam posadzone dwa cisy i chciałam dosadzić bukszpany, które mam już kupione. Wszystkiego nie zmieszczę.

To NZ olbrzym. Dziękuję za tą informację. Odnośnie cięcia podpytaj Irenkę - Irenka swoje przycina
mirkaka 09:50, 18 mar 2021

Kokesz napisał(a)
Najważniejsze ph. Nawet torf kwaśny może wcale taki nie być. Jak zmierzyłam w sklepie to miał 6. Moje rodki rosną w 40 l donicach bo obok mam linię kroplującą która je omija. Żeby ziemia się przez wodę nie odkwasila.
1,5 m to trochę wąsko jak na dwa rzędy rodków.

Reniu, ja część swoich sadziłam w takich donicach z folii, po prostu wykładałam dół folią podziurawioną na dnie, i w to sadziłam, ale po paru latach całkiem przerosły te pojemniki i musiałam je wysadzać i robić generalnie całą nową rabatę z wymienioną całkowicie ziemią. To ciężka robota bo one były bardzo ciężkie, z całą bryłą korzeniową. Lepiej od razu tak przygotować rabatę żeby nie trzeba było już wysadzać i przerabiać rabaty
mirkaka 09:52, 18 mar 2021

Mirelko, cisy wolą mieć zasadową ziemię, nie mieszaj ich z rh
MiluniaB 09:52, 18 mar 2021

Renia skorzystam również z Twoich podpowiedzi odnośnie sadzenia.
Linia kroplująca omija Ci rh, a ja będę miała na tej rabacie nawadnianie - to źle?

Mirka myślę, że pożegnam cisy, bo nie mam miejsca, żeby przesadzić je w inne miejsce - pójdą do ogrodu moich teściów
Ale bukszpany będę musiała tam posadzić. Muszę porozmawiać z Mężem o nowej koncepcji sadzenia i go przekonać - trudno będzie.
mirkaka 09:59, 18 mar 2021

Ja też mam linię kroplującą, podłączoną do zbiornika deszczówki, ale jak deszczówki brakuje to podlewam z wodociągu. Woda wodociągowa ma wapń w składzie, więc będzie ci podnosiła ph. dlatego trzeba co roku podsypywać kwaśną ziemią, albo nawozić nawozami zakwaszającymi albo posypywać siarką. Po prostu pilnować niskiego ph
Kokesz 10:05, 18 mar 2021

mirkaka napisał(a)
Mirelko, cisy wolą mieć zasadową ziemię, nie mieszaj ich z rh

Ja mam na jednej rabacie rh, bukszpany i cisy i dlatego m in mam rodki w donicach. Linię odsunęłam od rodków, żeby nie nawadniać ich wodą z wodociągu, podlewam tylko deszczówką.
MiluniaB 10:22, 18 mar 2021

Mirka rozumię. Nie zmieniam zdania co do rh - to problemowe krzewy.
Mireczko napisz mi jeszcze i daję już Ci spokój - Twoja NZ po ilu latach ma taką wysokość ?

Renia deszczówka najlepsza dla wszystkich roślin
SlonecznyOgrod 10:50, 18 mar 2021

Haha ale zamieszanie

Każdy ma inne doświadczenie
To ja już nic nie piszę