Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

MiluniaB 16:48, 17 mar 2021

Aneta piękna ta róża - fotkę zostaw Wiesz co - polecam Ci Aphrodita - piękny kwiat w kształcie filiżanki, kolor perłowy w odcieniu porcelanowym, ładny pokrój krzewu, powtarza kwitnienie, delikatny zapach. Mam ją od wielu lat i jestem bardzo zadowolona

Edit - jeszcze róża Herzogin Christiana - w realu dużo ładniejsza niż na zdjęciu

mirkaka 16:54, 17 mar 2021

AA, i przed sadzeniem zanurz każdą donicę w wiadrze z wodą tak aż wyjdą wszystkie bąbelki powietrza
mirkaka 16:56, 17 mar 2021

Wiaan napisał(a)
Mirelka o taki kolor mi chodzi jak na zdjęciu. Usunę jak zobaczysz Nie upieram się nad białą, ale chodzi mi o połączenie z odcieniami zieleni, aby było tak delikatnie.

Tak wygląda róza Chandos Beauty i ma przecudny zapach, a kwiaty ogromne
April 16:58, 17 mar 2021

MiluniaB napisał(a)

[b]April
to mnie zaniepokoiłaś Calsap mam duże i mają robić za wyższe piętro, NZ mniejsze i mają miejscówkę przed nimi. Martwię się, że NZ je przerośnie. Innej miejscówki dla nich nie mam

Najwyżej za trzy lata przesadzisz
Rododendrony bardzo dobrze znoszą przesadzanie, nawet je lubią Korzenią się płytko, takim plackiem, dlatego nie znoszą przesuszania i zbytniego obsypywania ziemią czy korą, żeby ich nie przyduszać.
Poeksperymentuj
MiluniaB 17:14, 17 mar 2021

Mirka dziękuję za informację, ale jak czytam co piszecie to zaczynam mieć ich dość. Ja bym ich nie sadziła, ale Mąż się uparł. Piszesz nie sadzić dwóch rzędach, a tak właśnie będziemy sadzić. Calsap na tył, bo większe, NZ na przód, bo mniejsze. Najwyżej po kilku latach będę zamieniać miejscami, albo ciąć. Nie wiem czy doczytałaś, ale to moje czwarte podejście do rh - czwarte i daje słowo ostatnie

Irenka to daj znać jak będziesz wiedzieć - dziękuję

April w tym zdołowaniu mnie pocieszyłaś, że lubią przesadzanie. Muszę jeszcze się dokształcić odnośnie cięcia
April 17:22, 17 mar 2021

MiluniaB napisał(a)

April w tym zdołowaniu mnie pocieszyłaś, że lubią przesadzanie. Muszę jeszcze się dokształcić odnośnie cięcia

Odnośnie cięcia to fachowcem jest Irenka z Miłkowa
Ja też tnę troszkę po kwitnieniu ale tylko kosmetycznie.
mirkaka 17:29, 17 mar 2021

Nie sadź w dwóch rzędach, ich urodą jest to że tworzą kopułę kwitnącą. W dwóch rzędach będziesz widziała tylko czubek, oczywiście mówię o sytuacji za kilka lat.
Wcale tak łatwo nie znoszą przesadzania. Ja przesadzałam właśnie rh bo były za ciasno. Te przesadzone były bardzo ciężkie, ogromne bryły korzeniowe, wcale nie placki. Odchorowały też, zresztą do tej pory są kiepskie, ale to już z innego powodu.
mirkaka 17:32, 17 mar 2021

Calsap na tył? nie, całe jego piękno zasłonisz zemblą, już raczej ją bym dała z tyłu, ale i tak uważam że powinnaś sadzić obok siebie. Jaką masz szeroką rabatę przeznaczoną na nie?
Judith 18:29, 17 mar 2021

Uwielbiam ogrody z rododendronami. Sąsiadka ma przepiękne okazy i gliniastą glebę. Ja mam mizeroty i piaszczystą glebę, ale rodki sadzone były na rabacie wyniesionej zbudowanej z kompostu wymieszanego z korą... Nawożę, podlewam i zero efektów... Milam wyrzucać, ale zawziętość Miluni mnie zachęciła do dania im jeszcze jednej szansy .
mirkaka 20:25, 17 mar 2021

Judith napisał(a)
Uwielbiam ogrody z rododendronami. Sąsiadka ma przepiękne okazy i gliniastą glebę. Ja mam mizeroty i piaszczystą glebę, ale rodki sadzone były na rabacie wyniesionej zbudowanej z kompostu wymieszanego z korą... Nawożę, podlewam i zero efektów... Milam wyrzucać, ale zawziętość Miluni mnie zachęciła do dania im jeszcze jednej szansy .

kompost ma raczej wyższe ph. Może wymieszanie z korą nie obniżyło tak jak powinno być nisko, czyli jakie4,5-5,5
Poza tym mając piaszczystą glebę nie musiałaś robić wyniesionej rabaty. Wyniesione są wskazane tylko dla gliny.
Twoje może są przesuszane? Zbadaj też ph. Może trzeba podsypywać delikatnie kwaśną ziemią do rh, albo siarką. Możesz też zakwasić siarczanem amonu, tylko delikatnie, żeby nie zasolić, bo tego nie lubią