Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Kaha565 14:07, 17 mar 2021

Napisz jeszcze jakiej wysokości bukszpany! Ja już nie mogę się doczekać az pojadę po swoje kulki
April 14:37, 17 mar 2021

Zakupy świetne, takie solidne.
Jak rozwiązałaś problem z wielkością rododendronów? NZ rośnie znacznie większy ale zawsze możesz go ciąć. No chyba że dałaś w inne miejsca niż planowałaś, nie obok siebie.
W buksy już nie inwestuję, jednak boję się ćmy. Powoli wymieniam na cisy.
antracyt 15:53, 17 mar 2021

Dorodny ten bukszpanowy stożek
Mam jeden egzemplarz, który wyjątkowo nie chce się w kulę zamienić, ciągnie do góry mimo cięcia. Chyba go właśnie w stożek przerobię.
Kasya 15:56, 17 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Kasia zdjęcie bukszpanów dla Ciebie

Ładne buksy, nawet bardzo.... tylko ta ćma mnie juz skutecznie odstrasza
A u ciebie nie ma jeszcze ?
Wiaan 16:09, 17 mar 2021

Mirelka o taki kolor mi chodzi jak na zdjęciu. Usunę jak zobaczysz Nie upieram się nad białą, ale chodzi mi o połączenie z odcieniami zieleni, aby było tak delikatnie.

MiluniaB 16:27, 17 mar 2021

Sylwia dziękuję za poradę. Właśnie tak chciałam z nawozem zrobić, tylko to rozluźnienie korzeni mnie nie przekonuje - no, ale ja się nie znam, więc posłucham mądrzejszych

Ania tak - te bukszpany będą na rabacie z rododendronami
Milka 16:38, 17 mar 2021

Judith napisał(a)

Milka, ja podobnie. Na miejsce wywalonych właśnie buksów chcę posadzić cis Anna - w opisie czytam, ze ma pokrój kulisty. Znasz??

Nie znam, muszę popatrzeć.
Dodatkowo zacznę już robić sobie sadzonki, mam taki wyjątkowy cis, akurat jest do cięcia.

Juz obejrzałam, super jest, chyba kupię. Z bukasami się jednak żegnam, tak po kawałku.
mirkaka 16:38, 17 mar 2021

Mirelko, widzę że kupiłaś rh. Mam nową zemblę, ona rośnie ogromna, nie sadź w dwóch rzędach, nie warto, chyba że te z przodu będziesz ciąć. radzę posadzić co 2-3 m. Nie gęściej. Rh szybko rosną. Jeśli nie będziesz ich ciąć to będą ogromne. Moje mają już raczej ponad 3 m wys i tyle samo na szerokość.
Ja u siebie miałam glinę, i pod rh wymieniałam ziemię na całej rabacie na głębokość 0,5 m. Kupowałam taką w workach i mieszałam z korą mniej więcej pół na pół. Sadziłam swoje ze 20 lat temu. Nie dodawałam obornika bo on jest zasadowy. Tylko wiosną w kwietniu i drugi raz w czerwcu zasilałam nawozami celowanymi do rh. Nie dużo bo nie znoszą zasolenia. Co kilka lat posypuję siarką. Swoje ściółkowałam kora, ale cienką warstwę. Dodawałam też mikoryzę. To uważam warto było, bo pięknie po tym rosły.
Korzenie koniecznie albo rozszarp widełkami, albo ja nacinałam od dołu na krzyż i rozkładałam na płasko jak się tylko dało. Sadziłam odrobinę głębiej niż doniczka.
I trochę ściółkowałam korą.
Nie zniechęcaj się. Moje też czasami były w złej kondycji, a jakoś dotrwały do dziś Sprawdź czy nie mają opuchlaków, może od razu podlej je mospilanem?
Co roku też dosypywałam im kwaśnej ziemi z worka albo kory, ale też nie dużo
Milka 16:39, 17 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Irenko, a czy ta szkółka obok Ciebie z cisami, prowadzi również sprzedaż wysyłkową?

Nie wiem. Zapytam przy okazji.

Miluni tez odpowiadam, że nie wiem i spytam, mam rzut kamieniem.
MiluniaB 16:42, 17 mar 2021

Kasia stożek ma 80 cm, a kulka 30 cm. A Ty jakie chcesz kulki - różnej wielkości? One mają iść do Twojego przedogródka?

April to mnie zaniepokoiłaś Calsap mam duże i mają robić za wyższe piętro, NZ mniejsze i mają miejscówkę przed nimi. Martwię się, że NZ je przerośnie. Innej miejscówki dla nich nie mam

Zuza ja mam tak z cisem - tnę w kulkę, ale uparcie kulką nie chce być

Kasya póki co ćmy nie ma i oby tak zostało. Niby oprysk profilaktycznie nie ćmę nic nie daje, a ja profilaktycznie pryskałam i teraz też tak będę robiła - może jednak coś daję