Mirka tylko, że nie mogę ich odwrotnie posadzić, bo Calsap teraz są dużo większe i zasłoną NZ. Czytałam, że Calsap dorasta do 1,5 m, a o NZ różne podają wysokości 1,5 m, albo od 2-3 m. A Ty Mirko masz te dwie odmiany? Jak wysokie u Ciebie rosną?
Rabata ma 1,30 m szerokości.
Jeśli rabata ma 1,5 m to wg mnie nie warto sadzić w dwóch rzędach. Lepiej posadź resztę gdzie indziej albo oddaj do sklepu nadwyżkę. Tak uważam.
Uważam też,że nie ma sensu sadzić rh tak gęsto, bo to rośliny które naprawdę pięknie się rozrastają i zajmą tę rabatę dość szybko, jeśli przygotujesz im podłoże prawidłowo.
Ja mam Nową zemblę, Calsapa nie mam. U mnie ona rośnie obok Catawbiense Grandiflorum i wierz mi że została posadzona kilka lat później i go przerosła.
Mirelko, wszystko zależy czy chcesz je ciąć, czy zostawisz je w spokoju.
Milka swoje tnie, bo wchodzą jej na ścieżkę. Jeśli Cię będzie wkurzać wolne miejsce przez parę lat, to sadź tak jak sobie wymyśliłaś, ale potem one będą rosnąć w takim ścisku, po co? No ale to Twoja decyzją, ja tylko radzę z perspektywy swoich doświadczeń.
Postaram się dziś poszukać zdjęcia swojej rabaty na przestrzeni kilku lat, zobaczysz jak to u mnie wyglądało, i pomierzyć swoją rabatę, może to coś pomoże w podjęciu decyzji

Jaka długa jest rabata dla nich przeznaczona u Ciebie?